Nieuwsbrief

October 2020

Van de voorzitter

Vrienden.

We genieten van de mooie nazomer en proberen zoveel als mogelijk onze normale bezigheden weer op te pakken.

Natuurlijk valt dat niet mee. We worden bijna dagelijks met de gevolgen van het coronavirus geconfronteerd. De wekelijkse berichten over het aantal besmettingen, ziekenhuis en IC opnames stemmen niet vrolijk. Gelukkig valt het in de laatste maanden in Brabant mee.

Het is daarom tijd om natuurlijk, met de gepaste voorzichtigheid, onze activiteiten weer op te pakken. Met de herfst en de winter in aantocht is sociale eenzaamheid iets wat wij ook niemand toewensen. Met begrip en acceptatie van ieders mening en beslissing heeft het bestuur besloten onze activiteiten weer zo breed mogelijk op te pakken.

Leden vragen hier al enige tijd om. Omdat d ‘n Inloop gezien ons corona beleid hiervoor niet geschikt is zijn wij met den Durpsherd in overleg gegaan. In goed overleg zijn wij tot passende afspraken gekomen voor een  periode van maandag 21 sept. 2020 tot sept. 2021.

Wij bedanken de direktie van den Durpsherd voor hun medewerking en aanbod aan ons.

In de bijgaande flyer vindt u alle informatie over het oppakken van al onze activiteiten in de komende periode.

Den Durpsherd en wij hebben alle mogelijke moeite gedaan om de activiteiten corona – proof te laten plaatsvinden.

Aarzel niet om hier weer aan deel te nemen . Het gaat jullie goed en blijf gezond

Herman

Column: Rimpels…

Petje op, petje af
Het is al weer zes jaar geleden. Tijdens de gouden bruiloft vermaakte een van de kinderen de bruiloftsgasten met het spelletje ‘petje op, petje af’. Aan de hand van op een beeldscherm geprojecteerde antieke taferelen moesten ze raden of dat te maken had met mijn leven of dat van mijn vrouw. Hilariteit al om. U weet hoe dat gaat. Het laatst overgebleven petje was de winnaar en ontving een lekker flesje wijn.

Deze herinnering speelt de laatste weken voortdurend door mijn hoofd als ik het ‘mondkapjesballet’ aanschouw dat in Nederland op tal van plaatsen op frivole wijze wordt opgevoerd. Zal over een jaar de man of vrouw die nog in het bezit is van het laatste mondkapje er met de hoofdprijs vandoor gaan? Niemand kan het zeggen. Er bestaat zo veel onduidelijkheid dat geen mens er nog een touw aan kan vastknopen. Een leraar zegt: ‘Wel een mondkapje in de tram en niet bij mij in de klas. Ik kan het niet uitleggen.’ Een schilder wordt door een ijverige boa beboet voor het schuren van een voordeur op de Wallen zonder mondkapje. Een oudere kwetsbare dame in de bus verzucht: ‘Waarom draagt de chauffeur geen mondkapje?’ Het is één grote mallemolen van onduidelijkheden en misverstanden. De bont uitgevoerde eigen maaksels zijn een lust voor het oog. Om het goedkoop te houden komt al gauw de creativiteit bij mensen naar boven. Ook het dragen ervan werkt op de lachspieren. Onder de neus, op de kin, ja zelfs onder de kin, op het hoofd of toch maar even hangend aan één oor. Je moet toch eten, drinken of roken niet waar.

De lijst van plaatsen waar een mondkapje verplicht is of geadviseerd wordt verschilt van week tot week, ja zelfs van dag tot dag. In het openbaar vervoer, in drukke winkelstraten in de grote steden, op scholen, soms alleen in de gang, op andere scholen ook in de klassen, in voetbalstadions en sporthallen. Of ze nu wel of niet helpen om besmetting tegen te gaan blijft een open vraag die door de deskundigen rollebollend over elkaars rug reeds maanden lang in diverse praatprogramma’s verschillend beantwoord wordt. Dit is Nederland op zijn best. Zonder een greintje kennis spuien anderen hun meningen via sociale media de wereld in. Als de ervaren viroloog het niet meer weet dan zal ik de mensheid wel eens vertellen hoe het precies in elkaar steekt denken sommige anti-corona-strijders: ‘Weg met al die rommel, allemaal bangmakerij. Laat je niet gek maken!’ Tot in de rechtszaal wordt het uitgevochten. Gelukkig krijgen die onbenullen tot nu toe geen gelijk.

Als oudere, die duidelijk binnen de risicogroep valt, verkeer ik in de situatie dat ik de plaatsen waar mondkapjes verplicht zijn zo veel mogelijk kan vermijden. Misschien is dat wel één van de positieve reacties die het ‘mondkapjesschouwspel’ oproept. Ik kan het me veroorloven niet veel van huis te gaan en me niet te begeven in grote gezelschappen. Mijn petje blijft wel op. Zal ik het spel, hopelijk samen met vele leeftijdgenoten, uiteindelijk winnen?

Jan van der Krabben

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd. Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
2 oktober: Joke Steenbergen-Timmermans
13 oktober: Mieke van de Ven-Verwijst
23 oktober: Zus Hoezen-de Laat

90-jarigen, de allersterksten
7 oktober: Jeanne Sesink-van Lith

Breinbreker

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal:
1 natuurverschijnsel 5 overvloed 10 lof bewijzen 11 fijn weefsel 13 persoon 14 houding 16 wier 18 plaaggeest 19 onder andere 20 pocher 23 numero 24 naam 26 kledingstuk 27 al 29 berggeel 31 toegang 32 roem 34 droog 36 kerkelijke straf 37 boerenbezit 39 nauw 40 soort schaatsen 41 mannetjesbij 42 deksel 43 schel 44 sneu 46 soort 48 deel van een bijenkorf 51 echtgenoot 53 naaigerei 55 watering 57 peilstift 59 normaal profiel 60 aanvallend 63 zangnoot 64 grond om boerderij 66 boom 67 schrijfgerei 68 troefkaart 69 inwendig orgaan 71 motto 72 smakelijk 73 watersport.

Verticaal:
1 wending 2 domoor 3 de onbekende 4 profeet 6 rivier in Spanje 7 luitenant 8 ergo 9 groot hert 10 ontroering 12 uitholling door stromend water 14 niets uitgezonderd 15 wiel 16 grote bijl 17 draad 20 dierenmond 21 vruchtennat 22 biljartstok 25 mossteppe 28 bedreven 30 soort appel 31 terdege 33 koordans 35 bergpas 36 vrucht 38 jaartelling 42 weefsel 43 naamspeldje 45 chr. feest 47 heimelijk 49 op de wijze van 50 kledingstuk 52 mat 54 maand 55 waterdoorlatend 56 ratelpopulier 58 harde klap 61 kerkgebruik 62 honingbij 65 sprookjesfiguur 68 ontkenning 70 rooms-katholiek 71 laatstleden.

 

DIERENWOORDZOEKER

Samengesteld door Peter en Tineke van Helvoort.
Zoek het dier in onderstaande spreekwoorden en gezegden en streep
door in de woordzoeker. De overgebleven letters vormen een woord.

er schuilt een ….. onder het gras (5 letters)
een ……. vangt geen vliegen (7)
een ongelikte …. (4)
als een … op een haverkist zitten (3)
een vreemde …. in de bijt (4)
een …. stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen (4)
als het …. verdronken is dempt men de put (4)
de … de bel aanbinden (3)
van een kale …… kan men geen veren plukken (6)
dat is de … met de gouden eieren slachten (3)
zo vol met streken zitten als een …… met keutels (6)
een vliegende ….. vindt altijd wat (5)
als een …… vooruit gaan (6)
zo doof als een ……. (7)
in het hol van de ….. (5)
een …. in de pels (4)
zo blind als een … (3)
die …. zal nog een staartje hebben (4)
van een mug een ……. maken (7)
over het ….. tillen (5)
zo trots als een …. (4)
stelen als een …. (4)
zich als een …… op het ijs voelen (6)
het zwarte …… van de familie (6)
schreeuwen als een mager ……….. (11)
zo nijdig als een …. (4)
wat baten kaars en bril, als de … niet zien en lezen wil (3)
elk meent zijn uil een …. te zijn (4)
zo dom als het achtereind van een …… (6)
zo gezond als een … (3)
een … verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken (3)
hongerig als een …. (4)
één …… maakt nog geen zomer (6)
zo gulzig als een ….. (5)

Valpreventie

Balans is het sleutelwoord
Evenwicht is een essentieel onderdeel van valpreventie. Senioren kunnen hun balans aanzienlijk verbeteren met simpele oefeningen, zoals de rug en benen liften of door op de tenen te lopen. Met oefeningen bouwt u kracht op en dit houdt het lichaam lenig.

Blijf actief
Focus en blijf u bewust van de noodzaak om te blijven bewegen en het lichaam actief te houden. Hoe actiever u bent, hoe kleiner de kans is op verminderde mobiliteit. U hoeft het niet te overdrijven, maar een lichte training per week is wel aan te raden. Denk hierbij aan een wandeling, een stukje op de fiets of iets dergelijks.

Eet gezond
Verminderde energieniveaus zijn een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Een gezond dieet kan helpen om dit te compenseren. Wanneer u gespreid over de dag gezond eet, geeft u het lichaam telkens nieuwe energie en zult u zich actief blijven voelen.

Laat regelmatig uw zicht checken
Bezoek regelmatig een opticien of oogarts om uw zicht te laten controleren en uw bril up to date te houden. Eet ook voedingsmiddelen die goed zijn voor uw ogen: wortelen, eieren en amandelen bijvoorbeeld.

Maak gebruik van loophulpmiddelen
Maak gebruik van loophulpmiddelen. Aarzel niet om een wandelstok, looprek, rollator of rolstoel te gebruiken. Deze hulpmiddelen zijn ervoor om uw mobiliteit te ondersteunen.

Trek de stoute schoenen aan
Draag goede schoenen in de juiste maat. Goedkope schoenen die geen ondersteuning aan de voeten bieden kunnen zelfs het loopvermogen van de meest actieve mensen belemmeren. Schaf een paar comfortabele schoenen aan, die goed passen. Koop wandelschoenen het liefst een maat groter, uw voeten zetten vaak uit tijdens het lopen.

Voorkom valpartijen
Neem voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat u valt. Verwijder kleine prullaria van de grond en neem ruim de tijd om van A naar B te komen. Ongevallen veroorzaken verwondingen en blessures die de mobiliteit verminderen.

Leeftijd is maar een getal
Vergeet niet: leeftijd is maar een getal. Ontneem uzelf geen leuke dingen simpelweg omdat u ouder bent. Laat uw geest niet bepalen door uw leeftijd.
Maar…….ken uw grenzen.
Neem geen onnodige risico’s wat mobiliteit betreft. Zijn er activiteiten die u voor het eerst uitvoert? Doe dit dan voorzichtig en neem er uitgebreid de tijd voor tot u er vertrouwd mee bent. Doe nooit mee aan activiteiten die uw huisarts afraadt.

Bres kookt en deelt……
Heerlijke “eind van de zomer soep”.
Courgettesoep: Eenvoudig maar zoo lekker!!!

Ingrediënten:
2 courgettes
1 prei
1 aardappel
1 ui
1 teentje knoflook

Groenten schoonmaken en in stukken snijden, opzetten met een scheutje olie en een klontje boter.
Even aanbakken en kippenbouillon (2 blokjes) met ongeveer 1 liter water toevoegen.
Een klein halfuurtje zachtjes laten koken en dan de soep pureren.
Naar wens wat koffieroom, slagroom en nog wat water toevoegen.

Succes verzekerd.
Smakelijk!

Bres is verhuisd
Tja, virtueel dan. Ons websiteadres is veranderd, is eenvoudiger geworden.
U kunt onze website tegenwoordig vinden op www.bres.nl.
Makkelijk toch?

Eerder onze nieuwsbrief lezen?
Enkele maanden geleden hebben wij u bericht dat wij helaas de nieuwsbrief niet meer digitaal aan u konden verzenden vanwege problemen bij onze provider.
Wij hebben dat opgelost door de nieuwsbrief elke maand voordat deze wordt verspreid beschikbaar te maken via de website. U vindt in het vervolg elke maand op de 1e pagina van onze website in de rechter kolom de vermelding ‘nieuwsbrief ……..’, als u daarop klikt download u de nieuwsbrief en kunt u hem lezen.
Mocht u op een tablet lezen (of uw telefoon) dan vindt u de download onderaan de pagina.
We zullen u elke maand via een mail erop attenderen dat de nieuwsbrief voor u beschikbaar is.

BEGELEID FIETSEN

Weer samen op de fiets

Heel langzaam raakt Betsie van de Ven de weg een beetje kwijt, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar met echtgenoot Theo aan het stuur maakt ze nog de mooiste tochten op de duo-fiets. Ze trapt lekker mee, maar als ze een keertje moe is, laat ze de voeten rusten. En wat super nu, dat die fiets toch de route volgt! “Ze geniet enorm!” zegt Theo.

Hij vertelt dat zij beiden buitenmens zijn, altijd al geweest. De routes die zij nemen, gaan ook de mooie natuur in. Theo: “Tweemaal zijn we naar Nistelrode gereden, waar we een terrasje pakten en dan via Heesch op huis aankoersten. En ook tweemaal naar Nuland en Geffen. Allebei mooie en veilige tochten.”

Betsie is altijd opgewekt en moppert nooit, volgens Theo, maar ze is wel erg gesteld op een asfaltweg. Van hobbelige paadjes moet ze niet veel hebben. En het weer moet wel een beetje meezitten, dus dat was boffen dit jaar. Samen hebben ze een paar mooie uitstapjes gemaakt dankzij de duo-fiets.

Een begeleider aan het woord

Toen Corrie Copier als begeleider van de duofiets in beeld kwam, dacht ze meteen aan Maria Thissen. Ze kennen elkaar al zo’n 35 jaar; hebben o.a. samen gesport. Maria was meteen enthousiast en nu genieten ze wekelijks van een gezamenlijke fietstocht.

We hebben samen ontzettend veel lol,” vertelt Corrie. “Iedere week nemen we een andere route. Het afwisselende landschap en alles wat we onderweg tegenkomen, roepen heel veel herinneringen op en leveren gespreksstof. En er wordt heel wat afgelachen.” Ze vertelt dat er drie standen zijn: een waarbij de medepassagier niet hoeft te trappen, een waarvoor een beetje inspanning nodig is en de derde waarbij volwaardig meegefietst wordt. Maria maakt zonder enig probleem gebruik van de laatste.
Mooie bestemmingen zijn Kasteel Heeswijk, de Schaapskooi in Schijndel, de visvijver in Vinkel en Engelenstede. Zolang de regen wegblijft, zullen ze zeker nog andere routes verkennen. “We houden er alle twee van lekker bezig te zijn en zeker buiten. Echt, als ik het niet leuk zou vinden, zou ik het minder doen.”

Anette François

Een verrassend uitstapje!

Op 19 augustus was het eindelijk zover.
Met de “Breiclub” de Driewiek op stap. De groep had elkaar vanaf maart niet meer gezien.
Om 11 uur verzamelde zo’n 13 man bij d’n Inloop. We gingen met de fiets naar het Venster in Vinkel. Twee mensen gingen met de auto.
In een langgerekte ‘sliert’ vertrok het groepje. Ons Corry wist de weg, dus die reed voorop. Het was heerlijk fietsen niet te warm of te koud en we hebben het droog gehouden.

Na ongeveer ’n half uurtje kwamen wij bij het Venster. Ikzelf was er nog nooit geweest, maar er komt veel volk daar. Wij hebben heerlijk onder de overkapping met de schuifpuien open van het briesje genoten.
En de lunch is aan te bevelen, vooral ‘het plankje’ viel goed in de smaak.
Na flink bij te hebben gekletst, want dat kan onze groep heel erg goed, zijn wij rond half twee weer huiswaarts gegaan.
Met dank aan Janine voor de organisatie want ik zal hier zeker terug komen.

Till we meet again..
Marijke

Kinderpraat..

Mijn lieve kleindochter weet dat ik steeds pogingen doe om te lijnen.
Vorige week zei die wijsneus tegen mij: Oma, jij bent nog niet afgewogen (afgevallen).
Zij snapte niet dat ik vreselijk moest lachen en ik lach nog steeds…

Bresquiz

Toch nog een quiz, daarmee zijn alle sponsoren aan de beurt geweest.
Van sommige leden kreeg ik te horen dat de quiz te moeilijk was….
De vragen gaan uitsluitend over onze sponsoren, en ik neem iedere keer een andere advertentiepagina van onze Nieuwsbrief.
Dus deze Quiz is van de laatste bladzijde van de Nieuwsbrief.
Ik ga van rechts naar links, en ik zal nu de eerste letter van het antwoord geven…….Moeilijk??

Theo, doe je best!

1. Wat is de volledige naam van Hanneke’s praktijk? H……
2.
Welke Jan werkt niet bij begrafenisonderneming Bijnen  J..
3. Wat is de vestigingsplaats van ASI? N…
4. Hoe heet de levenspartner van Sandra Holm? T..
5. Wanneer is Cor Thissen gestopt met werken bij Fysio Berlicum? 2
6. Wie is de oprichter van Schellings autoschade? R…
7. Welke ondernemer zit ook in het pand van Peter Schutjens? J…….
8. Uit hoeveel stappen bestaat de werkwijze van Christel Goossens bij het ontwerpen van een tuin? Z……
9. Wat is de andere activiteit van Smaakvol? T……
10. Wat is de volledige naam van Autobedrijf Jos van Boxtel? O……
11. Op welke veiling haalt Peter Delfou ( Ebronia) zijn bloemen? E…
12. Wie heeft onze BBQ verzorgd vorig jaar i.v.m. het 65 jaar bestaan van
Seniorenvereniging BRES/KBO? D…..
13. Welke makelaar heeft het huis van onze voorzitter verkocht? D…

Vriendelijk verzoek om de sponsoren niet te bellen voor de antwoorden, die hebben het al druk genoeg…
Als prijs: Een film naar keuze in het Benelux theater….

Uw naam :

Uw telefoonnummer:

Leuke dingen..

De meeste mensen die mij kennen denken dat ik mij verveel in de corona tijd. Niets is minder waar want ik ben nog steeds zo druk als een klein baasje.
De prijs van de laatste Quiz was een geborduurd handdoekje met eigen naam erop. De sluitingsdag was 15 augustus. Op 13 augustus had ik zegge en schrijven één inzending binnengekregen van Theo van Hedel…wel met enkele fouten maar enfin.
Ik vraag aan Riet of zij alvast een handdoekje wil borduren met de naam Theo en in plaats van bloemetjes met een paar muziektekentjes erop.
Wat schetst mijn verbazing als ik op 15 augustus van onze secretaris nog twee inzendingen krijg, en eentje met maar één fout.. Dus ik bel Riet: “Heb jij het handdoekje met Theo al klaar?? Ja, alleen de O nog..” Tjonge daar ging ik dan…
Maar goed Riet snapte het wel want ik ben altijd sneller dan het geluid.
Mevrouw W. van Oss was de gelukkige en ik had een stille hoop dat zij een korte voornaam zou hebben, iets van Jo bijvoorbeeld.
Ik moest mevrouw bellen om erachter te komen wat haar voornaam was…je gelooft het niet Wilhelmien.
Ik vroeg nog: Heb je misschien nog een roepnaam?? Nee, dat was niet het geval. Dus ik met lood in mijn schoenen Riet gebeld….maar ze kon er wel om lachen..
Het zijn bloemetjes geworden, het handdoekje van Theo bewaar ik voor de volgende Quiz.. Goed je best doen hè Theo…..

Janine

Senioren en veiligheid

Eind 2015 heeft de gemeente Sint-Michielsgestel het initiatief genomen om een BIN (Buurt Informatie Netwerk) op te zetten. Dit heeft er toe geleid dat er vanaf 2016 in Berlicum en Middelrode BIN-coördinatoren zijn die ervoor gezorgd hebben dat in Berlicum en Middelrode ruim 2500 burgers zich bij een van de 36 buurt whatsapp-groepen hebben aangesloten. Deze whatsapp-groepen signaleren zaken en delen die met elkaar om zo veel mogelijk criminaliteit te voorkomen en om die in samenwerking met politie en gemeente opgelost te krijgen.

Om lid te worden van een whatsapp-groep is het noodzakelijk dat men de beschikking heeft over een mobiele telefoon. Ook hebben we spelregels met elkaar afgesproken zodat de whatsapp-groep gebruikt wordt waarvoor die bedoeld is. De gekozen structuur blijkt inmiddels goed te werken. Ook worden er regelmatig preventietips met elkaar gedeeld.

De afgelopen maand september heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid georganiseerd waarin senioren concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ is er gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

Voorlichtingsfilmpjes en thema’s

Door middel van voorlichtingsfilmpjes met acteur Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, krijg je op alle thema’s concrete tips en adviezen. Elke week heeft één thema centraal gestaan:

1 tot en met 7 september: Meekijken bij pinnen
8 tot en met 14 september: Babbeltrucs
15 tot en met 21 september: Hulpvraagfraude (via WhatsApp)
22 tot en met 28 september: Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

Elke dinsdag zijn er online uitzendingen geweest over het thema van de week, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen. Hoe kun je crimineel gedrag herkennen? Wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? Waar kun je terecht als je slachtoffer bent geworden? Deze online uitzendingen zijn nog terug te kijken via de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Hier zijn ook nog andere tips te vinden.

Indien er leden zijn die meer informatie willen hebben over buurtwhatsapp-groepen dan kan men dat bij het bestuur aangeven. Zij zullen er dan voor zorgen dat de juiste informatie verstrekt wordt.

Meekijken bij pinnen

In de eerste week van de campagne Senioren en Veiligheid staat het onderwerp meekijken bij pinnen centraal. Dinsdag 1 september is er om 10:30 uur een webinar over het meekijken bij pinnen. Deze kunt u kijken op de site: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid

Hier volgen een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van het meekijken bij pinnen:
• Zorg dat niemand kan meekijken wanneer u uw pincode intoetst door het met uw hand af te schermen
• Vraag iemand die dichtbij staat om even wat meer afstand te nemen.

Toch slachtoffer geworden? Doe aangifte, alleen met uw informatie kan de politie de dader opsporen en kan worden voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden.

As ge keinder de wereld inschupt dan motte er ok goed veur zurgen’

Dat zei laatst een goede vriend tegen mij in duidelijk Balkums dialect toen ik met hem sprak over een opvoedingsprobleem waar veel ouders heden ten dage mee worstelen. Ik denk dat hij groot gelijk heeft. Over dat probleem had ik de volgende column geschreven.

Als het aan slaapdeskundigen ligt worden de basisscholen in Nederland voor de zoveelste keer opgezadeld met de introductie van een nieuw lesprogramma: slaaphygiëne. De meesters en de juffen zullen er zo langzamerhand wel tureluurs van worden. Zodra er een misstand bij jeugdigen wordt gesignaleerd komt de bestrijding daarvan onherroepelijk op het bordje van het onderwijs terecht. Of die hun handen er al niet vol aan hebben om het multiculturele jonge kindergebroed taal, rekenen en andere levenslessen te leren. Het moet voor ouders toch niet zo moeilijk zijn om hun kinderen aan voldoende slaap te helpen?

Enige maanden geleden kreeg ik een jaarverslag van enkele jaren geleden onder ogen van de GGD Amsterdam. Daarin stond het volgende vermeld: ‘Amsterdamse jongeren slapen slecht. Daardoor lopen ze risico op depressiviteit, concentratieverlies, obesitas en adhd. De smartphone en de tablet zijn medeplichtig. Kinderen met chronisch slaaptekort worden – kort door de bocht – dik, dom en druk.’

Als grootvader word ik daar niet meer zo onrustig van. Ik heb immers mijn opvoedingstaak al ruimschoots achter de rug. Gelukkig waren er toen nog geen smartphones en tablets die de kinderen stiekem het bed in smokkelden. Maar je zult nu maar ouder zijn van nog schoolgaande jeugd. Dan krab je je toch even achter de oren. De GGD vindt de cijfers die uit een onderzoek naar voren komen zorgwekkend. We kunnen gevoeglijk aannemen (onderzoeken wijzen dat ook uit) dat het buiten de Randstad niet veel anders zal zijn.

Tieners hebben door hormonale veranderingen de neiging langer op te blijven. Toch hebben ze vaak een drukke dag met veel verplichtingen. En komen al snel slaap tekort. Ze zeggen heel gemakkelijk: ’In het weekend haal ik de slaap wel in.’ Ze hebben niet in de gaten dat hun biologische klok in de war raakt en creëren een soort jetlag.

Dit probleem is van alle tijden’, zegt een slaapdeskundige, ‘maar wat het versterkt is het gebruik van tablets en smartphones. Sociale media gaan nooit slapen, dus de verleiding is groot daar tot in de kleine uurtjes tijd op door te brengen.’

Tevens blijkt dat het voortdurend kijken naar het blauwe licht van de schermpjes de hersenactiviteit zodanig stimuleert dat het in slaap komen extra bemoeilijkt.

Om ouders enkele tips te geven om hun kinderen te behoeden voor alle onheil: een vaste tijd naar bed; niet langer uitslapen dan één uur; zet de mobiel uit één uur voor het slapen gaan; mijd telefoon, televisie of computer één uur voor het slapen; sport of studeer niet vlak voordat je naar bed gaat; niet slapen met een volle maag. De GGD geeft nog meer tips. Het lijkt me echter al een hele pedagogische klus om het een en ander voor elkaar te krijgen.

Om scholen met dit alles op te zadelen lijkt me echt van de gekke. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ouders.

Jan van der Krabben

De gelukkige huisvrouw

Met gemengde gevoelens ziet Hennie hoe buurvrouw Hettie in haar gloednieuwe auto wegrijdt. ‘De gelukkige huisvrouw’ noemt Hennie haar, want Hettie heeft werkelijk álles wat haar hartje begeert.
Zélf heeft Hennie minder geluk. Hoopvol bestudeert ze het lot dat ze van haar schamele uitkering heeft gekocht.
Wat zou het toch fijn zijn als haar zoon zijn rijbewijs zou kunnen halen…
Hennie is stomverbaasd als later die middag ‘de welbekende auto’ haar straat in rijdt. Droomt ze nu of wordt er écht aangebeld? Met kloppend hart en met rode blosjes op haar wangen opent ze de voordeur. ‘Goedemiddag’, zegt de man met de prachtige bloemen, ‘bent u mevrouw Boersma?’
‘Nee’, zegt Hennie teleurgesteld, ‘ik ben mevrouw Hoekstra. Mevrouw Boersma woont hiernaast.’

September 2020

Van de voorzitter

Beste vrienden,

Augustus was een drukke maand voor het bestuur. Er lagen een aantal belangrijke zaken voor, die kordaat opgepakt moesten worden.

 • De opzet en organisatie van de virtuele algemene leden vergadering. Hiervoor vindt u bijgaand een apart boekje. Graag alle aandacht hiervoor.

 • Gesprekken met onze “huisbaas” over de verbetering van het ventilatiesysteem van d ‘n Inloop.

 • Het inwinnen van adviezen bij diverse instanties en KBO Brabant over de voorwaarden en risico ‘s bij het openstellen van d’n Inloop.

 • Het opstellen van een corona protocol voor d’n Inloop.

 • Gesprekken met alle coördinatoren van de werkgroepen over hun taken en verantwoording bij het opstarten van activiteiten in d’n Inloop.

 • Het zoeken naar een nieuwe penningmeester i.v.m. het vertrek van Ad Beex. Helaas is het ons nog niet gelukt om een nieuwe penningmeester te vinden. Daarom normaals hierbij een oproep voor een nieuwe penningmeester, voor minimaal de komende 3 jaar. Heeft u administratieve / financiële ervaring en wilt u iets doen als bestuurslid voor onze mooie vereniging geef me dan een belletje:
  tel. 06 533 19 158.

Ik ben apentrots op dit bestuur. Een fijne club die zich belangeloos inzet voor al deze zaken. Chapeau !!!!!

Wij hadden op dit moment graag voor u een positief bericht over het open gaan van d’n Inloop willen hebben. Door het netto oppervlak van d’n Inloop van 80 m2 en de vorm van de beschikbare ruimte is het niet verantwoord daar activiteiten te organiseren.
Wij willen en mogen geen concessies doen aan de 1,5 meter regel en aan alle andere voorwaarden en adviezen van de overheid.
Samenvattend: “D’n Inloop blijft daarom helaas tot nader order gesloten”. 
Is het daarmee dan gedaan ? Natuurlijk niet. Wij zijn in overleg met organisaties en instanties om te bezien hoe en waar wij onze activiteiten elders kunnen organiseren.
Dat gaat ons lukken !!!!!

In de nieuwsbrief van oktober ga ik u hierover informeren. Houd moed, blijf gezond en geef maximaal aandacht aan elkaar.

Herman

Column: Rimpels…

Vrijwilligerswerk voor ouderen

Een opmerking die je vaak hoort, luidt: ‘De vrijwilligers zijn het cement in onze samenleving.’ Heel terecht denk ik. Hoeveel verenigingen, sportclubs, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties zijn niet afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. De coronacrisis slaat op dit moment een bres in het functioneren van veel clubs. Maar dat is gelukkig maar tijdelijk. We moeten even geduld hebben maar ook die crisis gaat voorbij. Zodra de vrijwilligers het bijltje erbij neergooien dan kun je de club opdoeken. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de Nederlanders als vrijwilliger actief is. De klacht dat er steeds minder vrijwilligers te vinden zijn is dus niet waar. Veel mensen, jong en oud, blijven zich inzetten als vrijwilliger. Uit onderzoek blijkt ook dat het actief zijn in het vrijwilligerswerk niet alleen de wereld beter maakt, maar het maakt je ook gelukkiger en het heeft een positieve invloed op de gezondheid. Iets betekenen voor anderen, een onbetaalde bijdrage leveren aan de maatschappij, kan heel veel voldoening geven.

Zeker weet ik het niet, maar ik denk dat de meeste BRES-leden genieten van hun pensioen en/of AOW. Het zou de moeite waard zijn een onderzoekje te doen om te achterhalen hoeveel van hen op een of andere manier als vrijwilliger actief zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we de 40% vast zullen halen. Mogelijk kan een student, sociaal maatschappelijke vorming, een dergelijke opdracht eens een keer op verzoek van het BRES-bestuur oppakken.

Hieronder geef ik u enige informatie die voor ouderen, die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, van belang kan zijn:

Wist u dat er voor mensen die van een bijstand moeten leven de mogelijkheid bestaat om (indien mogelijk) een vergoeding voor het vrijwilligerswerk te ontvangen zonder dat dat verrekend wordt met de bijstandsuitkering; maximaal € 150,- per maand met een maximum tot € 1.500,- per jaar.

Er is doorgaans veel vraag naar vrijwilligers, maar het vinden van de vacatures is niet altijd even makkelijk. Inmiddels is er een verzamelsite met vacatures voor vrijwilligers bij u in de buurt. (zie de website: https://uvv.nl/contact/de uvv-bij-u-in-de-buurt).

Voor hen die wat verder weg willen kijken is er ook een website voor vrijwilligers in het buitenland (zie de website: https://www.vrijwilligwereldwijd.nl). Bij Projects Abroad zijn vrijwilligers van alle leeftijden welkom in meer dan 25 landen wereldwijd bij diverse soorten projecten. Er is vrijwilligerswerk in het buitenland voor 50 plussers op het gebied van o.a. sociale zorg, lesgeven, gezondheidszorg en bouwen. U kunt uw specifieke kennis en ervaring inzetten bij een project zodat u nog meer kunt betekenen. Maar ook zonder ervaring kunt u een waardevolle bijdrage leveren. Alle deelnemers worden vooraf en lokaal in de bestemmingen goed begeleid door ervaren fulltime medewerkers. Zo zorgen ze voor een zinvolle, veilige en leuke ervaring.

Maar nu eerst de corona-crisis de baas worden. Hopelijk blijven jong en oud voldoende bij zinnen om de door de deskundigen voorgestelde maatregelen serieus te nemen. Toegeven aan gemakzucht is niet moeilijk. Wilskracht en doorzettingsvermogen tonen vraagt om karakter. Ook voor de rest van je leven kan dat uitermate van pas komen.

Jan van der Krabben

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd. Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
26 augustus: Stieneke van Rutten-van Dorp
30 augustus: J. van Zoggel – van Venrooy
2 september: Jaap Bimmel
14 september: Herman Schunselaar
16 september: Toon van der Aa

90-jarigen, de allersterksten
26 augustus: Jeanne van Zoggel-van der Heyden
28 augustus: Leo van Houtum
15 september: Riet Perquin-van der Spek

Inleveren stukken voor de volgende nieuwsbrief:

Uiterlijk 18 september

Schrijft u mee aan de nieuwsbrief?

 • Ik lees en deel…..

Als u ook een verwoed lezer bent en graag een favoriet boek (of schrijfster) wilt delen dan houden wij ons aanbevolen.

Vertelt u ons in uw bijdrage waarom u juist zo genoten hebt van dit boek of deze schrijfster.

 • Een plaat met een verhaal….

Hoewel het zwart-wit afdrukken geen recht doet aan een mooie foto, ontvangen wij graag een foto van u met een verhaal erbij. Dat kan gaan over een plek of een gebeurtenis waar u herinneringen aan heeft, of misschien zelfs van uw achtertuin die er dit jaar extra mooi bij staat.

 • Ik kook en deel………..

Uw favoriete recept, uitgeschreven, dat u graag wilt delen met andere BRES-leden. Mag met foto van het eindresultaat. Wij smullen in gedachten mee!

Alle bijdragen kunt u mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl. Lukt mailen niet dan mag u uw bijdrage ook bij mij in de bus doen: Sylvia Groot, Schoolstraat 6 (tegenover basisschool De Parel).

Uw naam zal worden vermeld. Als u daar geen prijs op stelt wilt u dat dan vermelden op uw bijdrage.

Een foto kan ik u alleen terugbezorgen als u uw naam en volledig adres vermeldt.

De Vincentiusvereniging

De Vincentiusvereniging bestaat al ruim anderhalve eeuw in Nederland en velen van u kennen ons nog uit de jeugdjaren. Hoewel onze vereniging wat op de achtergrond is geraakt, zijn wij in de gemeente Sint-Michielsgestel toch al weer ruim 20 jaar actief in de “armoedebestrijding”. Wij bieden directe en persoonlijke hulp aan gezinnen en alleenstaanden die in armoede leven of daarin terecht dreigen te komen.

Zo verzorgen wij wekelijks op woensdag- en donderdagmiddag de uitgifte van de voedselbank.

Wij verlenen eenmalige financiële hulp of een bijdrage in natura aan mensen die voor een noodzakelijke financiële uitgave staan en daarvoor geen geld meer hebben.

Verder hebben wij het afgelopen jaar hard gewerkt om Schuldhulpmaatje in onze gemeente op te richten, een organisatie die mensen helpt bij schulden in hun huishoudportemonnee.

Wij organiseren jaarlijks een leuke kindermiddag met bezoek aan de kermis en maken het mogelijk dat kinderen uit onze doelgroep aan lokale zomeractiviteiten kunnen deelnemen. Bovendien zorgen wij voor een gezellig Sinterklaasfeest met cadeautjes.

En ieder jaar in december delen wij een mooi kerstpakket uit, het afgelopen jaar ruim 200 stuks

Mocht u denken dat u in aanmerking komt voor onze hulp of kent u iemand waarvan u denkt dat onze hulp welkom zou zijn, stuur dan een bericht naar onze secretaris op info@vincentiusgestel.nl of bel haar op tel.nr. 06-306 303 30.

Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers, het geld dat nodig is om onkosten te betalen komt van giften door derden, wij krijgen geen subsidie van de gemeente. Als u ons ook financieel wilt ondersteunen dan kan dat door een bijdrage te storten op bankrekening NL80RABO 0112 9320 29.

Ik kook en deel

Warm kaasbroodje uit de oven.

Dit heb je nodig:
Rond broodje mag klein of groot.
Jonge kaas in plakjes
Ham in plakjes
Olijfolie met knoflook. Knoflook is niet persé nodig.
Aluminiumfolie.

Verwarm de oven op 180 graden. Snij het brood verticaal in, tot net niet door de bodem. Snij nogmaals verticaal in zodat er allemaal vierkantjes ontstaan. Snij of scheur de kaas en ham in stukken en stop dit in alle gleuven.

Sprankel er olijfolie op en wikkel het broodje in aluminiumfolie en dan 15 à 20 minuten in de oven. Lekker bij een kop soep.

Smakelijk van Janine

KIJK OP DINSDAG 15 SEPTEMBER SAMEN MET BRES
DE TROONREDE IN HET BENELUXTHEATER
OP EEN GROOT BEELDSCHERM

Het programma van Prinsjesdag is in 2020 helaas anders dan in vorige jaren. Dit komt door maatregelen tegen het coronavirus. Er is geen publiek tijdens Prinsjesdag, geen rijtoer van de Koning in de glazen Koets en geen balkonscéne.

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag 2020 de Troonrede niet uit in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk. In deze Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar

Helaas hebben we ons uitstapje naar Den Haag moeten afzeggen,
maar wij nodigen u van harte uit om samen op groot scherm in de Durpsherd/Beneluxtheater naar de troonrede te kijken.
Vanaf 11.30 u. bent u welkom voor koffie met oranjegebak
(tot ca 15.00 u.).

Tijdens de troonrede proosten we met oranjebitter.

Om de traditie in ere houden zouden we het leuk vinden als de dames een hoedje op doen. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar de fraaiste wordt beloond!

In verband met de beschikbare plaatsen, graag vooraf opgeven via telefoon 503 2036 of email: kbojanine@kpnmail.nl 
Kosten bedragen € 10,00 p.p. incl. koffie, gebak en oranjebitter.
Graag overmaken op NL54 RAB0 0113 5384 56 t.n.v. seniorenvereniging BRES o.v.v. Prinsjesdag
Wij verheugen ons erop, u ook?

Tot ziens op Prinsjesdag!

In de benen…………

Engelse les

Beste mensen,

De twee geplande cursussen Engels kunnen helaas niet doorgaan, wegens onvoldoende deelnemers.
Veel potentiële deelnemers hebben alsnog besloten om in september niet te starten. Dit heeft te maken met de huidige Corona crisis en we hebben uiteraard respect voor dit standpunt.
We hebben dan ook besloten om al de reeds betaalde cursus bijdragen te restitueren.
Na afloop van de Corona crisis, en die tijd komt natuurlijk, zullen we kijken of er voldoende belangstelling is om weer te plannen.

Met hartelijke groet,
Gerard Brouwers, namens het bestuur van Seniorenvereniging Bres

Rectificatie BRES quiz 2

Per abuis is de naam van Ans Bissels gemeld als winnares.
Dat moet Ans Vissers zijn. Ans, alsnog van harte gefeliciteerd.

Uitslag BRES quiz 3

 1. Wat is de naam van de locatie in Veghel van LEVATIO?
  Huis van Troost.

 1. Wat is het verwarmingssysteem van de toekomst?
  Zonne-windenergie, zonnepanelen of warmtepomp.

 1. Waar staat SBB voor?
  Sixtus Been Borrelbad.

 1. Bij welke carnavalsvereniging zit Hetty Jurriens?
  De Vossewakers.

 1. Hoeveel vestigingen heeft Van de Doelen en waar?
  Geffen-Berlicum en Loosbroek.

 1. Hoeveel vrijwilligers werken er bij Vivent? 800.

 1. Wat is de voornaam van onze buurman? (nadenkertje)
  Bart (dit ging over de sponsor Van de Valk en zijn zoon is onze buurman)

 1. In welk jaar is Mieke Wijgergangs op het Mercuriusplein met haar
  boekhandel gestart? 1982.

 1. Hoe noemt men de assistente van de tandarts? Stoelassistente.

 1. Wat is een Sergeant van de timmerman? Een lijmtang.

 1. Wat is een levenstestament?
  Een levenstestament is een notarieel stuk waarin iemand bepaalt wie
  de gevolmachtigde wordt bij handelingsonbewaamheid.

 2. Wat is de andere naam voor een fuchsia?  Bellenplant – Teunisbloem

 1. Wat is nummer 200 bij Paradijs? Tjap Tjoy

 1. Waar komen de partners van M.M. vandaan? 
  Vlugo uit Empel Van Zoggel uit Berlicum

 1. Wat zijn de voornamen van de gebroeders Van der Steen?
  Harry en Wim

En de gelukkige winnaar is mevrouw W. van Osch.
Janine neemt contact met haar op.

Proficiat!

Aanmelden van nieuwe leden

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:
Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum,
Tel. 06 519 359 10 of emailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl 
U kunt ook het aanmeldingsformulier downloaden op de website van BRES (
www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten) en dit ingevuld aan mij opsturen.

BRES puzzel

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1 propaganda 6 deel v.e. uitlaat 12 vette vloeistof 13 zwaardwalvis 14 deel v.h. oor 16 gymnastiektoestel 18 eerste vrouw 19 grote beker 21 Chinese munt 22 cosmetisch product 24 Frans lidwoord 25 loofboom 26 alsmede 27 Engels bier 28 muzieknoot 30 slee 31 reeds 33 extra large 34 pl. in Italië 37 lacune 40 soort hert 41 bijbelse vrouw 42 bijna nooit 45 treurig 48 vanaf 49 tegenover 50 en omstreken 51 rooms-katholiek 53 koraalbank 54 regenscherm 56 Europeaan 57 bijwoord 58 eetgerei 59 lidwoord 60 water in Utrecht 62 kerkstraf 63 volledig dronken 65 eikenschors 66 erg leuk 68 opbergmiddel 70 Europeaan 71 bijna altijd.

De natuur in op een elektrische duofiets

Er gaat niets boven een fietstocht om kilometers lang van de natuur te genieten. Moeiteloos overbrugt men afstanden en duikt van de ene mooie omgeving in de andere. Vindt u het ook zo jammer dat dit om allerlei redenen buiten uw bereik ligt?

BRES biedt een oplossing: de elektrische duofiets. Een begeleider stuurt, trapt desnoods in zijn eentje en u hoeft alleen maar te genieten.

Initiatiefnemer van de uitvoering van dit idee is Jo van Kreij. Hij is contactpersoon voor zowel deelnemers als vrijwilligers en stelt de duo’s samen. Er wordt altijd rekening gehouden met uw voorkeur.

Inmiddels beschikt BRES over twee duofietsen en is de derde in bestelling. En heel belangrijk: 35 vrijwilligers hebben zich aangemeld. Zij hebben instructies gekregen hoe om te gaan met de fiets en u bent in veilige handen. Er wordt eveneens rekening gehouden met dit corona-tijdperk en de nodige maatregelen worden genomen om de kans op besmetting uit te bannen.

De fiets is erg comfortabel. U zit op een fijne stoel en kunt heerlijk om u heen kijken. Wilt u erg graag een bepaald gebied weer eens op deze manier zien en proeven, dan kunt u dat altijd bespreken met uw begeleider. En heeft u het zo heerlijk gevonden dat u al weet wanneer u weer eens wilt rondtoeren, dan kunt u na afloop van de rit meteen een volgende afspraak maken .

Bent u lid van BRES, dan is het gebruik gratis. U kunt uw eigen vrijwilliger aandragen als u wilt. Aan overige liefhebbers, cliënten van Cello of mantelzorgers wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Kriebelt het een beetje om een tocht te maken of lijkt het u leuk anderen te begeleiden, dan belt u met Jo van Kreij, telefoonnummer 0623096148.

Voor mijn gevoel ben ik echt aan het fietsen”

Vroeger bracht de fiets Gea van den Berg overal waar ze wilde zijn. Ook onbekende gebieden doorkruiste ze op haar rijwiel tijdens de vakanties en daar genoot ze van.

Nu ze door ziekte immobiel is geworden, brengt de duofiets uitkomst. “Voor mijn gevoel ben ik nu echt aan het fietsen. Heerlijk!”

Gea fietst wekelijks en met meerdere begeleiders, maar het meest met José van Zoggel. “We maken er een gezellig uitje van, nemen thee en koekjes mee en onderweg is altijd wel een bankje te vinden.” Met haar vriend Frans fietst ze naar zijn huis in Rosmalen waar dan in alle rust de avondmaaltijd wordt genoten. “Want van het fietsen word ik wel moe, dus pauzes zijn nodig.” Ze vertelt dat die vier uur die ze gebruik mogen maken van de fiets veel mogelijkheden biedt. “We stoppen ook wel eens bij een eetcafé voor de lunch of een drankje, nu de terrassen weer open zijn.”

Gea is lid geworden van de BRES om onbeperkt gebruik te kunnen maken van de duofiets. “En ik ga me ook oriënteren op andere activiteiten. Wie weet!”

Mijn beleving op de duofiets.

Sinds begin van dit jaar is de werkgroep begeleid fietsen van BRES zeer actief met ritjes op de duofiets te organiseren voor leden die niet meer mobiel zijn om zelf te fietsen.
Vorige week mocht ik mee. De fiets ging voor een demonstratie naar onze vrienden van KBO Vinkel die er ook een willen aanschaffen.
De datum stond genoteerd in de digitale agenda, en de reis kon beginnen. Ik werd keurig op de afgesproken tijd bij mijn voordeur opgehaald. Er was plaats voor mijn flesje drinken en rolletje snoep, Dit in een mooi koffertje achterop de duofiets.

Ik was er klaar voor, eerst een beetje van…Als dat maar goed gaat. De zitting werd meteen naar mijn kant gedraaid, mijn voeten in de beugels en de vraag: Zit je goed??
Wij reden een tempo van 15 km. per uur de Wertsteeg op. En maar zwaaien naar iedereen, wat stond de mais al hoog, en wie was daar nu aan het verbouwen? Ik kreeg er steeds meer zin in.

Ik hoefde zelf niet te trappen, dit kan wel maar dit was zo relaxt dat ik er plezier in begon te krijgen.

Wat een belangstelling, iedereen zwaaide naar ons dit is echt een manier om vrienden te maken. Tussendoor praten met de chauffeur en foto’s maken van omgeving. In Vinkel aangekomen stonden er een stuk of tien enthousiastelingen op ons te wachten. De dames stelde vragen over het gemak en de heren over ‘d’n electro’. Een klein nadeeltje is er wel, mijn haar dat net goed zat waaide alle kanten op. De terugreis ging langs de Milrooisedijk naar Middelrode…Wat jammer toen ik het bordje Berlicum zag want het zat erop voor mij maar het mocht nog uren duren. Of mijn chauffeur (vrijwilliger) er ook zo over dacht laat ik in het midden. Dit is echt een aanrader. En ik hoor jullie denken: Nee, dat is niks voor mij ik ben nog niet zo oud…en wat zullen ze wel niet denken.

Dit is voor iedereen…..

Een aanrader

Als een golf hebben de borden van de knooppuntenroutes zich in een tiental jaren over ons land uitgerold. Ruim daarvoor is men in België gestart met de aanleg van een netwerk van fietsroutes, die onderling met elkaar in verbinding staan. Dat sloeg bij onze zuiderburen klaarblijkelijk zo goed aan, dat de verschillende organisaties voor toerisme in de Nederlandse provincies gemeend hebben niet achter te kunnen blijven. Een gunstige bijkomstigheid was, dat de Europese Unie financiën beschikbaar stelde om de plannen te realiseren. Terecht dat men gebruik maakt van financiële extraatjes uit Brussel. Daar gaan bakken met geld naartoe. Geld dat soms aan doeleinden besteed wordt waar ik grote vraagtekens bij zet. Een geweldige doorn in het oog is voor mij reeds jaren lang de maandelijkse verhuizing van het Europese parlement van Brussel naar Straatsburg vice versa. Dat kost per jaar honderden miljoenen euro’s. Als er af en toe wat euro’s terugvloeien voor de verwezenlijking van zinvolle projecten in eigen land is dat mooi meegenomen. Zo, dat ben ik even kwijt. Terug naar het onderwerp van deze column.

Ongeveer tien jaar geleden maakten mijn vrouw en ik, fietsend in Zuid-Limburg, kennis met het knooppuntenroute-systeem. Dat beviel heel goed. Nu staat in onze boekenkast een aantal fietskaarten met knooppuntenroutes, die gespreid liggen over het hele land. Onder andere kaarten van Drenthe, de kop van Noord-Holland, De Zuid-Hollands kust met Westland en Rijnland, Twente, de provincie Zeeland en natuurlijk verschillende mapjes met knooppuntenroutes in ons mooie Brabant. Kortom wij kunnen nog jaren vooruit om de mooiste plekjes in ons land per fiets te bezoeken.

Mocht u binnenkort een mooie fietstocht willen maken dan wil ik u kort een beschrijving geven van een knooppuntenroute, die we onlangs gefietst hebben, heel dicht bij huis. Een route zo wondermooi dat u vast en zeker enthousiast zult zijn. U vindt de knooppunten op de kaart ‘fietsroutenetwerk Noordoost – Brabant’. Via de volgende knooppunten hebben we de tocht uitgestippeld: beginnend bij 59, dan naar 41 – 42 – 43 – 32 – 33 – 44 – 45 – 54 – 53 – 52 – 51 – 61 en vanaf knooppunt 60 weer terug naar huis. De tocht heeft een totale lengte van circa 50 kilometer. U fietst de route voor 95% op vrij liggende fietspaden. U peddelt als het ware door een bonte schakering van prachtige Brabantse landschappen: bos, heide, akkers en weilanden. U fietst langs boerenhoeven, langs sloten en vennen, paarden, koeien, zelfs een klein reetje kregen wij op onze tocht in het vizier. Halverwege de route kunt u in het informatiecentrum Slabroek genieten van een kopje koffie met appelgebak. Ik kan u verzekeren, als u deze route gefietst hebt, dat u enthousiast thuis zult komen. De zadelpijn zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Kom ik u binnenkort een keer tegen?
Jan van der Krabben

Uit het nieuws

In de afgelopen maanden heeft ook u in het nieuws kunnen lezen dat het aantal ongevallen met elektrische fietsen sterk is toegenomen.

Een aantal tips om dit te vermijden:

1) De juiste e-bike
Kies de e-bike die bij u past. Laat u goed adviseren en probeer verschillende e-bikes uit bij een testcentrum. Veel mannen kopen nog steeds een herenfiets, terwijl op- en afstappen bij een damesfiets makkelijker is. Echtparen kopen vaak dezelfde fiets, terwijl de beste e-bike voor iedereen anders is.

2) Zadel niet te hoog
Stel uw zadel zo af dat u makkelijk met beide benen op de grond kunt staan. Een e-bike is zwaarder en sneller dan een gewone fiets. U moet daarom makkelijk kunnen op- en afstappen.

3) Stap op op eigen kracht
Zet de ondersteuning uit of laag als u wilt wegrijden. Zet uw voet op een omlaag staande trapper wanneer u opstapt. Op deze manier voorkomt u dat uw e-bike er in volle vaart met u vandoor gaat.

4) Fiets niet te hard
Op een gewone fiets rijdt iemand gemiddeld 15 tot 18 kilometer per uur. Het is verstandig ongeveer die snelheid aan te houden. Hoe ouder u bent, hoe lager uw reactiesnelheid. Bij te hard rijden, houdt u uw e-bike moeilijker onder controle.

5) Ga langzaam bij kruisingen
Auto’s en ander gemotoriseerd verkeer kunnen de snelheid van een elektrische fiets niet goed inschatten. Rem dus altijd af bij uitritten, zijstraten, rotondes en als u moet oversteken.

6) Pas op voor de stoeprand
Fiets niet te dicht langs stoepranden en bermen, dat voorkomt een lelijke val.

 

7) Draag een helm

Een helm voorkomt niet dat u valt, maar kan er wel voor zorgen dat u niet zwaar gewond raakt. Veel e-bike-ongevallen zorgen voor ernstig hersenletsel, waarvan ouderen langzaam of niet herstellen. Laat uw helm goed afstellen, en weet hoe u de helm moet dragen.

Mag ik me even voorstellen?

Mijn naam is Ron de Haas en ik werd in 1959 geboren op het Hersend in Berlicum. Daar heb ik tot mijn negende levensjaar gewoond. Later ben ik met mijn ouders verhuisd naar Braakven, waar ik een hele mooie jeugd heb gehad.
Tegenwoordig ben ik fulltime schrijver en woon ik al geruime tijd met mijn gezin in Heeswijk-Dinther. Ik vul mijn dagen met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Met name de Japanse haiku heeft een speciaal plekje veroverd in mijn hart. Vrijwel dagelijks publiceer ik deze kleine gedichtjes op mijn website www.beeldendverhalen.nl.
De komende tijd zal ik een aantal van mijn verhaaltjes beschikbaar stellen voor de nieuwsbrief van BRES. Ik doe dat met veel plezier en ik hoop dat u ervan zult genieten!

Hartelijke groet,  Ron de Haas

KIEZEN OF DELEN…

Het is nog vroeg in de ochtend als Teun Meijer zijn tandartspraktijk betreedt.

Opgewekt begroet hij zijn assistente Lara, die al druk bezig is om de behandelkamer gereed te maken voor de eerste patiënt van de dag. ‘Hebben we er een beetje zin in vandaag?’, vraagt Teun en hij kijkt Lara veelbetekenend aan.

Gewoon’, antwoordt Lara en ze voelt zich zichtbaar ongemakkelijk. Teun doet raar vandaag. Zo kent ze hem niet. ‘Heb je nog tijd voor een kopje koffie?’ vraagt Lara. ‘Nee, laten we maar meteen beginnen’, zegt Teun. ‘Ik heb er zin in vandaag. Wie is de eerste ‘gelukkige’?’.

Meneer Frenken is zojuist gearriveerd’, fluistert Lara op zachte toon, alsof ze bang is dat de patiënt haar stem zal horen. ‘Hij komt voor een halfjaarlijkse controle’.

Dat zullen we dan nog wel eens zien’, zegt Teun en hij stroopt de mouwen van zijn witte doktersjas tot onder zijn oksels op. Lara fronst haar donkere wenkbrauwen.

Hij kan wat mij betreft binnenkomen’, zegt ze, ‘alles staat klaar’. Zonder iets te zeggen baant Teun zich met grote passen een weg naar de wachtkamer.

Meneer Frenken?’, galmt het door de wachtkamer. Een klein mannetje van ergens in de zestig kijkt geschrokken op uit het damestijdschrift dat hij, in gedachten verzonken, doelloos zat door te bladeren.

Dát ben ik’, antwoordt het mannetje terwijl hij opstaat en Teun vriendelijk aankijkt. De grote knevel en het karakteristieke ronde brilletje bezorgen hem een unieke uitstraling, die Teun niet snel meer zal vergeten. De uitgestoken hand van meneer Frenken wordt door Teun, die alweer op weg is naar de behandelkamer, op lompe wijze genegeerd.

Ga hier maar zitten,’ zegt Teun kortaf tegen zijn patiënt en hij geeft hem een onbeschofte duw waardoor het tengere kereltje bijna zijn evenwicht verliest. Meneer Frenken kan zich nog maar ternauwernood in de oncomfortabele tandartsstoel laten ploffen. Hij kijkt Teun verbouwereerd aan. ‘Ik kom voor  de halfjaarlijkse controle’, stamelt hij, volledig uit het veld geslagen.

Mond open’, snauwt Teun zonder een reactie te geven op de mededeling van zijn patiënt, die hem gedwee gehoorzaamt. Teun begint meteen met een vlijmscherp tandartshaakje in het tandvlees van meneer Frenken te wroeten, die zich totaal verkrampt vastklampt aan de randen van de behandelstoel.

Aah, aaah,’ kreunt meneer Frenken hulpeloos, terwijl zijn ogen zo groot worden als schoteltjes. Het bloed spuit uit zijn tandvlees en besmeurt zijn smetteloos witte overhemd.

Stilzitten’, blaft Teun. ‘Geef me die tang eens aan mop’, zegt hij tegen Lara, die met stomheid geslagen zijn niet-alledaagse commando opvolgt.

Nog vóórdat meneer Frenken kan reageren trekt Teun, zonder enige mededeling en zonder hem plaatselijk te verdoven, een volledig gezonde voortand uit de bovenkaak van zijn patiënt. Het hoorbaar kraken van diens kaakgewricht gaat zelfs Lara daarbij zichtbaar door merg en been. Verbijsterd kijkt de arme man in de met waanzin gevulde ogen van zijn ‘heelmeester’.

Maar meneer Meijer, wat doet u nu?’, slist de hevig mishandelde patiënt ontdaan, alsof hij een onbetekenend bijrolletje vervult in een slechte Nederlandse speelfilm. ‘Meneer Meijer! Meneer Meijer?’

Meneer Meijer?’ Verdwaasd ontwaakt Teun uit zijn slaap. ‘Waar ben ik?’, gaat het door zijn hoofd. De typerende steriele lucht van schoonmaakmiddelen vertelt hem dat hij zich in de wachtkamer van een tandarts bevindt.

In de deuropening ontwaart hij de tengere gestalte van het kleine mannetje met de witte doktersjas. Als hij het ronde brilletje en de karakteristieke knevel herkent, maakt een ongekende paniek zich van hem meester.

Meneer Meijer, u kunt binnenkomen’, zegt tandarts Frenken lachend terwijl hij de geschrokken blik van Teun ziet.

Het angstzweet breekt Teun uit. Rillingen lopen over zijn rug. Tergend langzaam staat hij op uit de wachtkamerstoel. Met zijn bezwete rug tegen de wand van de wachtkamer gedrukt schuifelt hij uiterst behoedzaam richting de uitgang. Ondertussen houdt hij tandarts Frenken, met de concentratie van een katachtig roofdier, nauwlettend in de gaten.

Zodra zijn trillende hand de deurklink van de wachtkamerdeur heeft gevonden, aarzelt hij geen moment. Met een ferme beweging duwt hij de klink omlaag om zich vervolgens, onder het toeziend oog van een verbaasde tandarts Frenken, ijlings uit de voeten te maken.

Tsja, het is kiezen of delen’, mompelt deze als hij schouderophalend terugloopt naar zijn behandelkamer…

Ron de Haas

Ik lees en deel………….

De rat van Amsterdam’ (2020) van de auteur Pieter Waterdrinker.

Uitgever: Nijgh en van Ditmar.

Waterdrinker groeide op in een familiehotel in Zandvoort. Hij studeerde RussischFrans, en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon. Afwisselend woont hij in St. Petersburg en Moskou. Bij het begin van de coronacrisis was hij toevallig in Nederland en kon niet terug naar Rusland. In amper 4 maande tijd schreef hij het boek ‘De rat van Amsterdam’.

De tekst op de achterflap van het boek geeft uitstekend weer wat hij met dit boek wilde vertellen: ‘In de van hem bekende energieke en beeldende stijl schetst Waterdrinker een onvergetelijk portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift. Maar bovenal is ‘De rat van Amsterdam’ een aangrijpend verhaal over liefde, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.’

Leuke boeken, alleen voor de dames

Deze maand twee boeken over koningin Wilhelmina, die sommigen onder u nog als regerend vorstin zullen hebben meegemaakt.

Wilhelmina, Werkelijkheid en fictie’, van Gerard Aalders.

Was koningin Wilhelmina een vorstin van mythische proporties of een koningin van de mythe? Terwijl haar koningschap nog steeds met talloze raadsels is omgeven was Wilhelmina (1880 – 1962) als koningin razend populair. Voor haar dood heeft ze veel documenten vernietigd die haar positieve imago (waarvan ze zich zeer bewust was) konden aantasten. Een kritische blik op haar leven en werken, zoals u in dit boek aantreft, geven een totaal ander beeld van de oude koningin.
Biografen roemen Wilhelmina’s standvastigheid, haar moed en haar onverschrokkenheid. Met haar ferme toespraken in Londen voor radio Oranje zou zij Nederland door de Tweede Wereldoorlog hebben gesleept en zelfs onze bevrijding hebben bewerkstelligd.
Maar haar biografen zijn het er ook unaniem over eens dat Wilhelmina allerminst democratisch of parlementair gezind was. Met haar ministers lag ze vrijwel permanent in de clinch. De vorstin was tijdens haar buien buitengewoon uit de hoogte, koppig en de eigenwijsheid voorbij. Steevast worden daarvoor vergoelijkende redenen aangedragen. Kortom, een kritische blik op een stevig staatshoofd.

Eenzaam maar niet alleen: de memoires van prinses Wilhelmina’ (1880-1962)

Prinses Wilhelmina overleed op 28 november 1962. Toen zij nog maar tien jaar oud was, overleed haar vader en werd Wilhelmina koningin. Ze regeerde Nederland vanaf haar inhuldiging in 1898, ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vijftig jaar later, in 1948, deed ze afstand van de troon en werd ze opgevolgd door haar dochter Juliana. Aan haar, en aan de vader des vaderlands, heeft Wilhelmina ‘Eenzaam maar niet alleen opgedragen’. Haar leven door het oog van Wilhelmina zelf.

De Vincentiusvereniging

De Vincentiusvereniging bestaat al ruim anderhalve eeuw in Nederland en velen van u kennen ons nog uit de jeugdjaren. Hoewel onze vereniging wat op de achtergrond is geraakt, zijn wij in de gemeente Sint-Michielsgestel toch al weer ruim 20 jaar actief in de “armoedebestrijding”. Wij bieden directe en persoonlijke hulp aan gezinnen en alleenstaanden die in armoede leven of daarin terecht dreigen te komen.

Zo verzorgen wij wekelijks op woensdag- en donderdagmiddag de uitgifte van de voedselbank.

Wij verlenen eenmalige financiële hulp of een bijdrage in natura aan mensen die voor een noodzakelijke financiële uitgave staan en daarvoor geen geld meer hebben.

Verder hebben wij het afgelopen jaar hard gewerkt om Schuldhulpmaatje in onze gemeente op te richten, een organisatie die mensen helpt bij schulden in hun huishoudportemonnee.

Wij organiseren jaarlijks een leuke kindermiddag met bezoek aan de kermis en maken het mogelijk dat kinderen uit onze doelgroep aan lokale zomeractiviteiten kunnen deelnemen. Bovendien zorgen wij voor een gezellig Sinterklaasfeest met cadeautjes.

En ieder jaar in december delen wij een mooi kerstpakket uit, het afgelopen jaar ruim 200 stuks

Mocht u denken dat u in aanmerking komt voor onze hulp of kent u iemand waarvan u denkt dat onze hulp welkom zou zijn, stuur dan een bericht naar onze secretaris op info@vincentiusgestel.nl of bel haar op tel.nr. 06-306 303 30.

Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers, het geld dat nodig is om onkosten te betalen komt van giften door derden, wij krijgen geen subsidie van de gemeente. Als u ons ook financieel wilt ondersteunen dan kan dat door een bijdrage te storten op bankrekening NL80RABO 0112 9320 29.

Beeldbellen in de zorg

Hoe denkt u over digitalisering in de zorg? Doe mee aan een enquête over beeldbellen van KBO-Brabant.

Naar het spreekuur van de huisarts of toch maar een beeldbel-afspraak? Een bezoek aan de fysiotherapeut of filmpjes opgestuurd krijgen van de oefeningen die je moet doen? Dit zijn sinds de corona-crisis plotseling dagelijkse keuzes.
 
Vooral voor senioren zijn dit grote veranderingen. Zij maken meer gebruik van gezondheidszorg, en relatief minder van digitale middelen. Daarom willen wij graag weten wat ú vindt van deze ontwikkelingen. Samen met journalisten van ‘Spot on Stories’ onderzoekt KBO-Brabant de effecten van de corona-crisis op de digitalisering in de zorg. 
 
Heeft u ervaring met beeldbellen in de zorg? Of heeft uw hulpverlener u gevraagd om mee te doen? Welke plus- en minpunten ziet u? Denk mee en vul de enquête in! We zijn benieuwd naar uw ervaringen met beeldbellen met zorgverleners. In verband met een groot onderzoek is het belangrijk om hier een goed beeld van te krijgen.

De gegevens verwerkt ‘Spot on Stories’ in journalistieke stukken en kan KBO-Brabant gebruiken bij contact met zorgverleners en beleidsmakers.

U kunt de vragenlijst invullen door op op de website van KBO-Brabant te zoeken naar: enquête beeldbellen ( https://www.kbo-brabant.nl/nieuws/enquete-beeldbellen/).

Als u vragen hebt over het onderzoek of meer wilt weten over digitalisering in de zorg kunt u contact opnemen met Marieke Pette,beleidsmedewerker,  mpette@kbo-brabant.nl.

Mensen zijn niet lastig.

Mensen zijn verschillend, dat is soms best lastig!”


Een plaat met een verhaal

De zomer…………..

 

Augustus 2020

Oproep van de voorzitter

Oproep voor het penningmeesterschap van BRES
Na 9 jaar van een voortreffelijk penningmeesterschap voor onze vereniging heeft Ad Beex besloten zich niet meer herkiesbaar te stellen.
Wij betreuren dat uiteraard zeer, maar hebben begrip voor zijn besluit.

Daarom hierbij een oproep voor een nieuwe penningmeester, voor minimaal de komende 3 jaar.
Heeft u administratieve / financiële ervaring en wilt u iets doen 
als bestuurslid voor onze mooie vereniging geef onze voorzitter dan een belletje:

Herman Schunselaar tel. 06 533 19 158
Wij rekenen op u !!!!!!!!
Het bestuur

Mededelingen van de voorzitter

Beste vrienden, 

Natuurlijk is het goede nieuws dat wij in Nederland langzaam grip op het corona virus krijgen en dat wij met hoop en verwachting naar het vaccin tegen dit gevaarlijke virus uitkijken. De gevolgen en consequenties van de afgelopen maanden zijn echter nog steeds zichtbaar. Op vakantie gaan is er voor velen dit jaar niet bij . Het leven speelt zich nog steeds grotendeels thuis af en de sociale contacten komen maar weer langzaam op gang.

D’n Inloop is helaas nog tot 1 september gesloten en we missen hierdoor de activiteiten, de afleiding en de contacten met onze vrienden.

Wij doen er echter alles aan om, zei het met beperkingen en regels, d’n Inloop vanaf 1 september weer open te stellen. In de nieuwsbrief van september leest u alles hierover.

Onze Algemene Ledenvergadering zal helaas ook virtueel plaats moeten vinden. Bij de nieuwsbrief van september vind u de agenda en andere stukken. Ook vind u in deze nieuwsbrief stembiljetten om uw stem uit te kunnen brengen. Wij hadden het graag anders willen doen en u weer willen ontmoeten maar het kan helaas niet anders.

Wij worden allemaal geconfronteerd met de noodzaak van het frequent handen wassen en het ontsmetten met allerlei goed bedoelde smeersels.

Dit veroorzaakt schrale en ruwe handen. Om hieraan iets te doen en ook als een attentie en blijk van aandacht ontvangt u hierbij een speciale BRES handcrème. Geniet ervan!

Geef elkaar aandacht en blijf gezond

Het bestuur

 

Column: Rimpels…

Tussen hoop en vrees

Veel ouderen die ik ontmoet hoor ik de verzuchting slaken: ‘Gelukkig maar dat de maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen meer en meer versoepeld worden. Met dat mooie weer wil je eruit.
Je wilt familie en vrienden ontmoeten.’ We zijn als ouderen nog steeds een kwetsbare groep maar we kunnen de kinderen en kleinkinderen weer ontvangen. Uitstapjes zijn mogelijk.
We kunnen genieten van een terrasje tijdens een fietstocht of wandeling. Voor de sportliefhebbers onder ons: de golfbaan en het tennispark zijn open, een avondje bridge mits op anderhalve meter kan opnieuw erg gezellig zijn. Het leven wordt langzaamaan redelijk normaal. Mogelijk dat de BRES-activiteiten vanaf september ook weer van start kunnen gaan.

Wat mijn vrouw en ik in de voorbije maanden wel ontdekt hebben is dat er zo ontzettend veel mooie plekjes zijn in onze eigen gemeente en in de direct aanpalende gemeenten die uitnodigen tot een prachtige wandeling. Op de website van de wandelsportvereniging Groot Gestel (www.wsv.gg.nl) vind je er ruim honderd in de categorie 6 tot 8/9 km. Op de lijst staan ook alle ommetjes van de werkgroep die dat in Berlicum/Middelrode verzorgt. In deze nieuwsbrief (zie onder het kopje ‘Aanbevolen’) zal ik u twee routes noemen die u zeker eens moet lopen. Ik ben de vereniging daar erg dankbaar voor. We hebben intussen al een 25-tal routes gelopen. Je blijft er fit bij en je ziet wonderschone stukjes natuur. Hierbij de belofte binnenkort een donatie over te maken aan de wandelclub voor het gebruik van de routebeschrijvingen. Voor wat hoort wat.
Zo zie je dat wijlen Johan Cruijff een wijze uitspraak deed toen hij zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’

Nu maar hopen dat we de komende maanden niet alleen in Nederland maar ook in heel Europa de corona-perikelen onder controle kunnen houden. Een tweede zware golf van besmettingen zou desastreus zijn voor de samenleving. Ook economisch gezien zou het land fors in de problemen komen met als gevolg een toename van werkloosheid en armoede. Met vrees zie ik in de nieuwsbulletins op de TV dat veel jongeren in de toerismegebieden de beperkingen aan hun laars lappen en in dronken toestand hossend over straat gaan. Verschillende landen gaan van code geel naar code oranje. Het virus woedt nog in grote delen van de wereld en een afdoend vaccin is voorlopig niet beschikbaar. Je mag hopen dat de overheden met harde maatregelen dergelijke uitspattingen te lijf zullen gaan. In dit geval geldt, vooral ter bescherming van ouderen, klip en klaar: ‘Wie zijn billen verbrandt moet op de blaren zitten én langdurig graag!’

Jan van der Krabben

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
29 juli: Willy de Bie
29 juli: Henny de Haan
9 aug.: Nelly van den Broek-van Kempen
9 aug.: Riek van Galen-Verwegen
12 aug.: Irene Trieling

90-jarigen, de allersterksten
28 juli: Toos van den Bosch-van Uden
19 aug: Wim Stapper

 

Bres en Corona

Hoe brengt u de coronatijd door? Waar bent u blij mee? Waar bent u helemaal niet blij mee? Waar bent u bang voor? Doet u zelf uw boodschappen of is dat nog een brug te ver? Wie ontmoet u en onder welke omstandigheden?
Wat voor creatieve mogelijkheden heeft u voor uzelf en uw omgeving bedacht?

Wij horen graag van u voor een item in de volgende nieuwsbrieven.
Wilt u uw ervaringen met ons delen?

Dat kan via de mail: seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Maar mag ook gewoon op een geschreven A4’tje.
U mag dat bij d’n Inloop (Kerkwijk 45a in Berlicum) in de bus doen, dan type ik het wel voor u uit.
Op alle bijdragen graag naam en telefoonnummer vermelden. Wilt u dat uw bijdrage anoniem wordt geplaatst, vermeldt dat dan even.

 

Bres breit…

Ludieke actie voor de voedselbank.
In de Coronavirus maanden wordt er steeds vaker beroep gedaan op de voedselbank.
De 16 dames van het Driewiek breiclubje van BRES breien sinds januari 2019 voor de voedselbank Sint-Michielsgestel. Van de opbrengst van de verkochte breiwerkjes kopen wij artikelen voor de voedselbank.
Op deze manier is er door de dames al voor € 150,–aan lang houdbare etenswaar gekocht.

Om aan voldoende wol te komen is de Zeeman in Berlicum gestart met een actie: Donneer een bol wol aan de Driewiek, dan kunnen zij weer verder breien. Deze actie loopt nu drie weken en er zijn al 125 bollen wol gedoneerd. Met deze wol van Zeeman kunnen er zeker een 20-tal dames in Berlicum -Middelrode breien voor de voedselbank.

Breien is een leuke ontspannende bezigheid waarmee u het goede doel als de voedselbank kunt steunen.
Als u hiervoor iets voelt geef mij dan een belletje, ik zorg dat u voldoende wol krijgt en overleg met u wat u kunt breien.

Doen hoor, Janine 073 503 20 36

 

Wij starten met de elektrische duo – fietsen !!!!!!!!!!!!!

In de afgelopen maanden hebben alleen echtparen en medewerksters van Cello met plezier gebruik gemaakt van onze elektrische duo – fietsen.
Zij hebben inmiddels al 800 km met de fietsen gereden.
Omdat er steeds meer verzoeken om te fietsen bij ons binnen komen en de coronaregels zijn versoepeld, hebben wij besloten met het project elektrische duo – fietsen breed aan de slag te gaan.

Dit natuurlijk wel met een aantal regels en afspraken.

 • De 1,5 meter regel dient zoveel mogelijk in acht te worden gehouden.
 • Beide fietsers dragen mondkapjes.
 • Voor de start worden de sturen en alle delen, waarmee de berijders in contact kunnen komen, ontsmet.

     Wij zorgen voor deze voorzieningen.

De 34 vrijwilligers zijn door ons in juli bijgepraat en geïnformeerd.

Als u ook wilt genieten van onbezorgd fietsen in de natuur, onder begeleiding,
reserveer dan bij Jo van Kreij telnr. 06 230 96 148

 

Bres deelt………..

De nieuwsbrief is voor en door leden, daarom vanaf volgende maand 3 nieuwe rubrieken:

 • Ik lees en deel…..

Als u ook een verwoed lezer bent en graag een favoriet boek (of schrijfster) wilt delen dan houden wij ons aanbevolen.
Vertelt u ons in uw bijdrage waarom u juist zo genoten hebt van dit boek of deze schrijfster.

 • Een plaat met een verhaal….

Hoewel het zwart-wit afdrukken geen recht doet aan een mooie foto, ontvangen wij graag een foto van u met een verhaal erbij. Dat kan gaan over een plek of een gebeurtenis waar u herinneringen aan heeft, of misschien zelfs van uw achtertuin die er dit jaar extra mooi bij staat.

 • Ik kook en deel………..

Uw favoriete recept, uitgeschreven, dat u graag wilt delen met andere BRES-leden. Mag met foto van het eindresultaat. Wij smullen in gedachten mee!

Alle bijdragen kunt u mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl. Lukt mailen niet dan mag u uw bijdrage ook bij mij in de bus doen: Sylvia Groot, Schoolstraat 6 (tegenover basisschool De Parel).
Uw naam zal worden vermeld. Als u daar geen prijs op stelt wilt u dat dan vermelden op uw bijdrage.
Een foto kan ik u alleen terugbezorgen als u uw naam en volledig adres vermeldt.

 

De oude doos komt tot leven

Ik denk, dat in menige familie een oude doos te vinden is met daarin een groot aantal zwart-wit foto’s van ouders, grootouders, overgrootouders en andere familieleden uit de vorige eeuw en zelfs uit de negentiende eeuw.

Regelmatig wordt daarin geneusd door familieleden, die op zoek zijn naar dat ene fotootje, dat ze graag ingelijst aan de muur willen hangen. In mijn familie is dat in ieder geval wel zo. Jarenlang verhuisde de doos van het ene gezin naar het andere.

Daar heb ik onlangs op creatieve wijze een eind aan gemaakt. Met behulp van een computerprogramma ben ik enkele maanden druk in de weer geweest om van de foto’s uit die oude doos een album samen te stellen, dat hopelijk een bijzonder document wordt in mijn familie.

Het is uiteraard even doorbijten om de foto’s (enkele honderden) te ordenen en één voor één door het scanapparaat te halen. Een goede sortering vooraf maakt het werk echter daarna gemakkelijker.
Het is bijzonder leuk werk en ik kan u verzekeren…de oude doos komt tot leven.
Bij het opzoeken van de juiste namen en geboortedata word ik geholpen door een boekje met de stamboom van mijn familie vanaf 1472. Ik stam uit een familie van molenaars. Jaren geleden heeft het Brabants Genootschap drie familielijnen van het geslacht Van der Krabben nageplozen. Op basis van vele koopaktes van de molens kon men stamboomgegevens tot 1472 terugvinden. Mijn roots liggen in Ammerzoden. Mijn grootvader was de laatste mulder in het dorp. Op het oudste fotootje uit de doos, een vergeeld exemplaar uit 1876, staat hij als vierjarig jongetje afgebeeld met een rokje aan. Ook jongetjes kregen in die tijd soms een rokje aan. Mogelijk maakte dat het verschonen van de poepluiers wat eenvoudiger. Op de tweede foto (uit 1896) staat hij afgebeeld als een stoere soldaat.

Even verderop kom ik mijn reeds lang geleden overleden ouders tegen. Mijn vader als een stoere jongen van twaalf en mijn moeder als klein meisje prachtig uitgedost voor de familiefoto in 1915. Wat jaren later is zij rond haar twintigste levensjaar een prachtige vrouw. Ik begrijp heel wel dat mijn vader verliefd op haar werd. Ook bijzonder is, dat bepaalde gezichten in volgende generaties als het ware terugkomen. Mijn jongere broer lijkt als twee druppels water op mijn grootvader van moeders kant.

Op andere zwart-wit fotootjes met een kartelrandje zie je de uitstapjes van je ouders in de beginjaren dertig, nog voordat ze getrouwd waren. Een reisje met de bus naar Schiphol om naar de vliegtuigen te kijken was blijkbaar enorm in trek. Veel foto’s van de feesten, die ze vierden. Ja, feest vieren is van alle tijden. Je komt jezelf als peuter tegen zittend in het stoeltje bij je moeder op de fiets. Je realiseert je dan dat het toen oorlog was. Het maken van kleine fietsuitstapjes ging natuurlijk gewoon door. Of je ziet jezelf als klein jongetje strak met de armen over elkaar, de haren netjes gekamd, zittend in een schoolbank met zo’n prachtige wandkaart op de achtergrond.

Het zal bij u niet anders zijn Al die foto’s roepen talloze herinneringen op, die in het menselijke brein zijn opgeslagen en die bij het zien van de prentjes weer haarscherp tot leven komen.

Jan van der Krabben

 

Uitslag van de Bres Quiz 2

Hieronder de uitslag van deze quiz, die ging over onze logosponsoren. Misschien was dat niet voor iedereen even duidelijk.
Maar we hebben de smaak te pakken en gaan in deze nieuwsbrief verder met quiz 3!!
De winnares van quiz 3 is, wederom, Ans Vissers. Proficiat Ans.
Jij mag een keuze maken uit de komende uitstapjes van Op stap met…………… en mag dan gratis mee!

De goede antwoorden waren:

 1. Hoeveel logo sponsoren steunen ons? 44
 2. Hoeveel soorten speciaal bier heeft Marcel Verhagen? 125
 3. Welke promo zin gebruikt van der Dussen Maatkeukens? “Een persoonlijke benadering, voor een persoonlijke keuken”.
 4. Laverhof: leven als ….Thuis.
 5. Sinds wanneer bestaat hoveniersbedrijf Arie Hendriks? 1988
 6. In welke automerken is Autobedrijf van Empel gespecialiseerd? Citroën en Peugeot.
 7. Hoeveel uur is de servicedienst van Van Santvoort Service Berlicum actief? 24 uurs service
 8. Welke stichting is het kloppend hart van Berlicum? Den Durpsherd
 9. In welk jaar heeft Lieke Schuts haar bachelor Podotherapie behaald? 2003
 10. Met wie werkt Martha van Hedel bij uitvaartverzorging samen? Dyonne Mutsaers
 11. Wat is het hoofd fietsmerk van Guus van Buuren? Gazelle
 12. Waar heeft Trend zien en horen een hoor-servicepunt? Den Durpsherd
 13. Wat is de gezelligste winkel in Berlicum die (bijna) alles heeft? Agri
 14. Waar heeft Lunenburg Nuland een filiaal? Rosmalen
 15. Wat is de rechtsvorm van Voets Grafiland? Vennootschap onder firma (VOF)
 16. Wie had op het menu Doe maar wa…? De Gouden Leeuw
 17. Hoe heet de dochter van Peter van Gaal. Noa

 

BRES QUIZ 3

 1. Wat is de naam van de locatie in Veghel van LEVATIO?
 2. Wat is het verwarmingssysteem van de toekomst?
 3. Waar staat SBB voor?
 4. Bij welke carnavalsvereniging zit Hetty Jurriens?
 5. Hoeveel vestigingen heeft Van de Doelen en waar?
 6. Hoeveel vrijwilligers werken er bij Vivent?
 7. Wat is de voornaam van onze buurman? (nadenkertje)
 8. In welk jaar is Mieke Wijgergangs op het Mercuriusplein met haar boekhandel gestart?
 9. Hoe noemt men de assistente van de tandarts?
 10. Wat is een Sergeant van de timmerman?
 11. Wat is een levenstestament?
 12. Wat is de andere naam voor een fuchsia?
 13. Wat is nummer 200 bij Paradijs?
 14. Waar komen de partners van M.M. vandaan?
 15. Wat zijn de voornamen van de gebroeders Van der Steen?

 

Naam:………………………………………………………………………

Adres:………………………………………………………………………

 

Voor de winnaar/winnares een mooi geborduurd gastendoekje met eigen naam.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Antwoorden via de mail of de antwoorden in de brievenbus deponeren van d’n Inloop voor 15 augustus

Succes!!!

 

Komkommersoep
Een fijn recept voor als het warm is.

Men neme:
3 komkommers
1 middelgrote ui
1, 2 of 3 knoflookjes (naar smaak)
een eetlepel Italiaanse of Franse kruiden (of andere groene kruiden)
250 ml bouillon (van een blokje)
(olijf)olie

Optioneel:
een handje verse munt
wat crème fraiche

Bereiding:
Twee eetlepels olie opwarmen, daarin de in stukjes gesneden ui en knoflook fruiten.
Let op: knoflook verbrandt snel dus op heel laag vuur.
Gooi daarbij na 5 minuutjes de bouillon en laat deze opwarmen.

Schil de komkommers en snij deze in grove stukken.
5 minuutjes mee laten koken, daarna kan het gas uit.
Als u munt heeft doet u het handjevol er op dit moment in.

De staafmixer erin (let op de spatten, zijn heet) en alles tot een mooie gladde massa mixen.

Goed laten afkoelen in de koelkast.
Lekker met een eetlepeltje crème fraiche, maar zonder ook heerlijk!
Smakelijk!

 

 

Leuke boeken, alleen voor de dames

Het is voor mij het grootste genoegen op leesgebied als ik ontdek dat een boek, waar ik enthousiast over ben, onderdeel van een trilogie is.  “Nog 2 fantastische boeken te gaan”, denk ik dan.

Een bekende trilogieschrijfster is Nora Roberts.
Hieronder wil ik u meenemen in die trilogieën die mijn favoriet zijn, maar ze heeft er natuurlijk veel meer geschreven.

Veel leesplezier, Sylvia Groot

 

“Het eiland van de drie zusters” trilogie.

Een meeslepende, mysterieuze verhaalcyclus in één omnibus over vrouwenvriendschap, diepgewortelde geheimen en de dwaalwegen van de liefde. Deze drie charmante eilandzusters worden geconfronteerd met de eeuwenoude geheimen van hun idyllische eiland en zullen ieder op hun eigen manier de confrontatie moeten aangaan. Deze meeslepende verhalen zijn romantisch en perfect voor lange leessessies. De ideale mix van magie, avontuur en romantiek.

In ‘Dansen op lucht’ begint Nell een nieuw leven op een prachtig eiland, maar blijft haar verleden haar achtervolgen. In ‘Hemel en aarde’ blijkt datzelfde betoverende eiland eeuwenoude geheimen te verbergen. En in ‘Spelen met vuur’ loopt Mia Devlin een oude geliefde tegen het lijf, die ze onvermoed nodig blijkt te hebben.

De Concannon-trilogie.

De Ierse Concannon-familie bracht drie zeer verschillende dochters voort:
Maggie, de temperamentvolle kunstenares die wel wat hulp kan gebruiken als ze ooit succesvol wil worden;
Brie, die een gezellige bed & breakfast runt maar in de koude winters alleen zit;
en Shannon, het zusje van wie niemand weet en die ondanks haar mooie carrière in de New Yorkse reclamewereld een leegte voelt in haar leven. De drie vrouwen moeten elk hun eigen uitdagingen zien te overwinnen om liefde en geluk in hun leven te vinden. Zal de familieband sterk genoeg blijken om ook elkaar te vinden?

 

 

Aanbevolen

Als u deze nieuwsbrief ontvangt is het begin augustus. Of alle activiteiten van de BRES weer opgestart zijn is nog maar de vraag. Om u van dienst te zijn het een en ander te ondernemen wil ik u deze keer twee wandelingen aanbevelen en een boek.

1. Ommetje 28, Essche Stroom, 7,4 km (zie www.wsv.gg.nl):
Een bijzonder mooie wandeling langs de Dommel en de Essche stroom. U start vanaf de markt in Sint-Michielsgestel. Zeker de Essche stroom meandert prachtig door het landschap. U komt nog 2 hangbruggen tegen. U waant zich in Oostenrijk of Italië.

2. Ommetje 16 in Berlicum ‘Boerenland’ (lengte 7,3 km, met pauze in de Pimpernel 8,0 km). Dit ommetje is pas opengesteld. U vindt het ook op www.wsv.gg.nl.
U zult genieten van het weidse landschap en van de prachtige bloemenborders langs de maïsvelden.

3. Ter aanbeveling het boek ‘De acht bergen’(2018) van de auteur Paolo Cognetti. In ‘De acht bergen’ beschrijft Paolo Cognetti de levenslange zoektocht van twee vrienden naar het geluk. Het is een indringend en klassiek verhaal, gesitueerd in de Italiaanse Alpen, over de ongenaakbaarheid van de natuur en het lot, over het leven, de liefde en de dood.

Jan van der Krabben

 

 

Boeken lezen

 Wilt u graag lezen maar lukt dat niet omdat u of aan huis gebonden bent of het nog niet prettig vindt om met andere mensen in een ruimte te zijn dan zijn er twee mogelijkheden:

 1. De bibliotheek. Als u lid bent van de bibliotheek kan een van onze vrijwilligers daar voor u de boeken bestellen, ophalen en bij u afleveren. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. U kunt hierover contact opnemen met Jenny Bijnen, 503 24 19 of 06 486 613 34.
 2. Wilt u een boek aanschaffen dan kunt u contact opnemen met onze logosponsor Mieke Wijgergangs, 073 5033196. Een van de medewerkers levert het door u bestelde boek graag bij u af!

BRES puzzel

Deze puzzel wordt gepubliceerd met dank aan Puzzelpro en KBO Brabant:
Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1 wapen 5 publiek vermaak 10 knaagdier 11 voorwerp 13 voorzetsel 14 aanslibbing 16 wier 18 pausennaam 19 titel 20 nonsens 23 bijwoord 24 eetgerei 26 indien 27 windrichting 29 pl. in Duitsland 31 lof bewijzen 32 muurholte 34 rekenopgave 36 een zekere 37 haarsmeer 39 ratelpopulier 40 soort koek 41 opstootje 42 papegaai 43 afslagplaats bij golf 44 hevig 46 tongstreling 48 plezier 51 spijskaart 53 wapen 55 paling 57 boei 59 oude lengtemaat 60 houten schaats 63 mijns inziens 64 zelfkant 66 vernis 67 slaapplaats 68 vrouwelijk dier 69 pl. in Gelderland 71 nakomeling 72 metaal 73 naaktloper.

 Verticaal: 1 land in Afrika 2 vragend vnw. 3 spil 4 vreemd 6 ijshut 7 muziekschijfje 8 nachtvogel 9 gemene opmerking 10 wenen 12 riem 14 deel van Engeland 15 projectieplaatje 16 grote bijl 17 soort 20 waterdoorlatend 21 sprookjesfiguur 22 herkauwer 25 doorgang 28 ongeval 30 soort schaatsen 31 reusachtig 33 Europeaan 35 afgemat 36 pl. in Gelderland 38 Bijbelse priester 42 afwezig 43 deel van Oostenrijk 45 bede 47 monarch 49 plechtige gelofte 50 vallei 52 grappenmaker 54 open ruimte 55 woonschip 56 boogbal 58 muggenlarve 61 vruchtbare plaats 62 land in Zuid-Amerika 65 scheepstouw 68 kledingstuk 70 maanstand 71 ter inzage.

 

Cursus Engels voor senioren

Bres start in september met de cursus Engels die aanvankelijk in maart zou worden gegeven maar door de pandemie moest worden uitgesteld.
Het aantal personen dat kan deelnemen is weliswaar beperkt door de corona maatregelen, maar we hebben nog een aantal plaatsen over op beide cursussen.

De kennis van de taal is waarschijnlijk divers en daarom vragen wij u als u belangstelling heeft om extra informatie.

We gaan uit van twee groepen van verschillend niveau:

 1. Engels op reis. Dit is een serie van 8 x 1,5 uur les en is bestemd voor deelnemers met weinig of geen Engelse kennis. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod : hotel, camping, de weg vragen, winkelen, restaurant, in de stad en dokter. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, maar zullen ongeveer € 90,– bedragen bij 9 à 10 deelnemers. Lesmateriaal is  € 7,50.
 1. Conversatie Engels voor beginners. Deze cursus is bestemd voor deelnemers die in het verleden Engels gehad hebben, maar die hun kennis wat willen opfrissen en tevens hun woordenschat willen uitbreiden. De kosten hiervoor zijn € 90,– op basis van 8 lessen van 1,5 uur. Ook hiervoor is lesmateriaal nodig, dat wordt gekozen aan de hand van het kennisniveau van de deelnemers (max. €10,-).

De lessen worden gegeven op vrijdagmorgen.
Wij vragen u nadrukkelijk bij uw aanmelding naast de door u gemaakte keuze tevens om uw kennisniveau in de vorm van weinig, geen, Mulo, Mavo, etc. aan te geven.
Uw kunt uw interesse kenbaar maken door een bericht te sturen naar Gerard Brouwers, mailadres g.brouwers@kpnmail.nl

 

BRES Woordzoeker
Met wederom dank aan Peter en Tineke!!!!

 

Aanmelden van nieuwe leden

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:
Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, Tel. 06 519 359 10  of  emailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

U kunt ook het aanmeldingsformulier downloaden op de website van BRES (www.bres.nl/organisatie/documenten) www.bres.nlen dit ingevuld aan mij opsturen.

 

Uitsmijter

Ervaringen van een oudere dame. 
Toen de eerste rimpels kwamen was ik in paniek,
Ik liet mijn face toen liften in een prijzige kliniek.
Nou, mijn man vond het fantastisch,
mijn gezicht was weer elastisch.
Niks geen rimpels, niks geen vouwen,
net zo glad als bij ons trouwen .

Toen mijn man zei . “Het is misschien gek,
maar jouw kop past niet meer bij jouw nek .”
Ach, een kleine ingreep, ze trekken dit dus strak
en geven hier een sneetje, anders krijg je daar een zak.
Nou, mijn man was heel tevreden,
over wat ze met mij deden.

De chirurg zat met mijn borsten in zijn maag,
want die zaten nu volgens hem veel te laag.
Toen ze waren opgehesen, leken ze een beetje klein,
maar met siliconenvulling, mochten ze er best weer zijn.
Nou zag ik mijn man ontvlammen,
Want ik had dus zulke prammen.

Toen op een avond na het vrijen,
keek hij peinzend naar mijn dijen.
En ook al had hij geen duidelijke kritiek,
ging ik dus toch weer terug naar die kliniek.
Ik had ook een buikje, dus na enig overleg,
liet ik dat ontvetten, ze zuigen dat in no – time weg.
Om tegelijkertijd mijn billen,
10 cm. op te tillen.

Ik was op ieder feestje weer in tel,
maar zat wel heel strak in mijn vel.
Mijn man was niet meer zo op zijn gemak ,
Want op straat  riepen jongens ” ga je lekker … ouwe zak ”
Nou, toen kocht hij een toupetje
en een heel strak korsetje.
Hij ging wandelen en trimmen
en in het fitnesscentrum gymmen.
Hij volgde maandenlang een heel streng dieet  ,
Tot hij zonder reden plotseling overleed.

Daar stond ik op het kerkhof mooi te wezen aan zijn graf,
Maar nu hij daar ligt is voor mij de aardigheid er af.
Nu laat ik de kwabben zwellen en ik zal u wat vertellen.
Dames , laat u toch niet verlakken,
laat de boel toch rustig zakken.
Met gladgestreken nekken,
valt het leven niet te rekken.

Koester buik en onderkinnen ,
echte schoonheid zit van binnen !!!!!!

Herman Schunselaar

Juni 2020

Woord van de voorzitter

Beste vrienden,

Natuurlijk had ik mij erop verheugd om een positief en optimistisch voorwoord te kunnen schrijven met de mededeling, dat enkele activiteiten in d’n Inloop weer langzaam opgestart kunnen worden.
Het is helaas allemaal niet het geval. De richtlijnen en regels van de overheidbzijn nog dusdanig, dat wij in d ‘n Inloop nog geen activiteiten kunnen organiseren.
Bovendien moet d’n Inloop na elke activiteit zorgvuldig worden schoongemaakt, ook dat is geen haalbare zaak.
Er blijft ons daarom niets anders over dan d ‘n Inloop tot 1 september gesloten te houden. 
Hoe het jaar 2020 er verder uit zal zien weet niemand. Wij zeggen u wel toe, zodra d ‘n Inloop weer open mag gaan wij dit met u op een bijzondere manier vieren.

Tussentijds drukken wij u op het hart: Heb geduld, houdt u zich aan de regels en voorschriften van de overheid en blijf a.u.b. gezond.

Het komt goed !!!!!!!
Herman

Column: Rimpels…

Het Knarrenhof

 Van 2002 tot 2015 heb ik het voorrecht gehad om bestuurslid te mogen zijn van het zorgcentrum Berlerode (het huidige Vivent Berlerode) in Berlicum. Het was de periode dat de overheid haar beleid betreffende de ouderenzorg radicaal een andere wending gaf. Ouderen behoorden zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Als dat echt niet meer mogelijk was, bijvoorbeeld bij vergevorderde dementie of bij ernstige fysieke problemen, kwam men in aanmerking voor plaatsing in een verpleeghuis.

Het oude zorgcentrum had zijn beste tijd gehad en voldeed niet meer aan de wooneisen die voor ouderen golden. We maakten plannen voor een nieuwbouw voor een 40-tal cliënten die aangewezen zouden zijn op het verpleeghuis. Daarnaast kwamen er 50 woonappartementen voor ouderen die nog zelfstandig konden wonen maar wellicht nu of in de toekomst wat extra zorg nodig hadden. Apetrots waren we toen in 2015 het nieuwe zorgcentrum in gebruik werd genomen. Als ik er met een van de kleinkinderen langs wandel zeg ik altijd zonder enige schroom: ‘Dat heeft Opa gebouwd.’ Met een blik in hun ogen van ‘ja, ja, dat zal wel” zetten we de wandeling voort.

We zijn nu ruim vijf jaar verder. Het overheidsbeleid voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven begint na ruim 20 jaar te piepen en te knarsen. Steeds meer lees en hoor ik de klacht van groepen ouderen die tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Zelfstandig blijven ‘ja graag’ maar er zijn ook ‘ouwe knarren’ die om allerlei redenen toch wat extra zorg nodig hebben, fysiek maar ook in psychisch en sociaal opzicht. De noodzaak voor een gepaste tussenvorm wordt steeds urgenter. Meer en meer zijn er groepjes ouderen die dat in samenwerking met de lokale overheid trachten voor elkaar te krijgen. Het zijn de zogenaamde ‘knarrenhoven’.

Zelf mogen mijn vrouw en ik ons gelukkig prijzen dat we al bijna 23 jaar wonen in een grondgebonden seniorenwoning. Tuin voor, tuin achter, alles gelijkvloers en van alle gemakken voorzien als je een dagje ouder wordt. Bovendien in een hofje van 7 woningen met gelijkgestemde ouderen die goed op elkaar letten. Een woonsituatie die veel ouderen zich wensen.

In menige stad of dorp wordt daarom een ‘knarrenhof’ ontwikkeld met een vorm van groepswonen voor ouderen. Elk ouderpaar of een oudere alleenstaande heeft een eigen voordeur. Je moet zelfstandig kunnen wonen eventueel met wat hulp en aanpassingen. Ook bestaat de mogelijkheid om gemakkelijk sociale contacten te leggen. Daarvoor zijn er  gemeenschappelijke ruimten in het complex waar men elkaar kan ontmoeten. De woongroep bepaalt zelf hoe bewoners wensen te wonen en te leven. Als een woonruimte vrij komt kiezen zij zelf nieuwe bewoners. Toch prachtig dat er door ouderen zelf de dringend gewenste tussenvorm wordt ingevuld tussen geheel zelfstandig zijn en de zorg in het verpleeghuis.

Wekelijks zwem ik (nu uiteraard even niet) met een groep ouderen in het zwembad in Schijndel. Na het baantjeszwemmen met zwemmers van alle leeftijden creëren we daar heel kleinschalig voor het gewenste sociale contact ons eigen knarrenhofje. Dat doen we in ons ‘ouwe knarren bubbelbad’. We passen er somtijds amper in maar het is reuze gezellig. Met de anderhalve-meter-samenleving zal dat wel tot het verleden gaan behoren.

Jan van der Krabben

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd. Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
21 juni: Wies van Schalen-Verhees
22 juni: Addy Vlemmings-de Goeij
27 juni: Wout van Asseldonk
28 juni: Henk van Osch
1 juli : Riek van Schouten-Vorstenbosch
22 juli: Theo van Helvoirt

90-jarigen, de allersterksten
30 juni: Toos van Rooy-van de Berg

 

Aanmelden van nieuwe leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:
Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, 06 519 359 10  of  e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Downloaden aanmeldingsformulier op www.bres.nl/organisatie/documenten www.bres.nlen dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. ook graag doorgeven aan Sylvia.

 

Een BRES breinbreker

 Met dank aan Peter en Tineke van Helvoort.

Een woordzoeker of speurpuzzel is een puzzel waarbij woorden gezocht moeten worden in een blok met letters.
Deze woorden kunnen van links naar recht of van rechts naar links geplaatst zijn.
Dit kan zowel horizontaal, verticaal en diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Streep alle woorden die u aan de rechterzijde kunt vinden weg in de breinbreker.
Met de letters die overblijven kunt u onderaan de oplossing maken.

 

Deze puzzel is met dank aan Puzzelpro en KBO Brabant:

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal:
1 zeuren 6 vitrine 12 hoofd v.e. moskee 13 adellijk 14 strik
16 bedieningsloon 18 grote papegaai 19 Europeaan 21 Verenigde Naties
22 naaigerei 24 overdreven 25 boom 26 kwast 27 Europeaan 28 muzieknoot
30 de onbekende 31 landbouwwerktuig 33 plus 34 vechtsport 37 scheepsleuning
40 moerasvogel 41 een zeker iemand 42 deel v.e. mes 45 bijna nooit
48 kauwtje 49 bijwoord 50 extra large 51 rund 53 loofboom 54 afdrukapparaat
56 ik 57 Nederlandse Spoorwegen 58 omsingeling 59 reeds 60 bovenste dakrand
62 regel 63 stuk goed 65 Bijbelse priester 66 Australische struisvogel
68 broedplaats 70 overgeleverd verhaal 71 Ned. provincie.

Verticaal:
1 edelmetaal 2 muurholte 3 in memoriam 4 poes 5 uitmuntend
7 danig 8 gravin van Holland 9 Frans lidwoord 10 Engels bier 11 uitwendig
15 alleen in zijn soort 17 motorpech 18 voordat 20 straatje 23 spil 29 tragedie
32 laatste deel 35 vlaktemaat 36 bergweide 38 deel v.h. oor 39 ontkenning
42 vangwerktuig 43 ontzag 44 boerse vrouw 45 stoel 46 sierlijk 47 tamelijk
48 dierenpension 52 individualist 55 namelijk 61 houten wig 62 hemellichaam
64 via 65 etcetera 67 mobiele eenheid 69 selenium.

 

Mis ik jullie???

In de nieuwsbrief van BRES van mei 2020 las ik het artikel van Janine met als titel “Mis ik jullie???” Wel, dat geldt niet alleen voor Janine. Ook ik mis het wekelijks contact met onze leden van het seniorenkoor “Levensvreugd”.
Samen zingen geeft immers “vreugde aan het leven”.

Al meer dan vijftig jaar repeteren wij één uur per week, en wel op woensdagmiddag. Na afloop van de repetitie drinken we gezamenlijk koffie of thee en praten we wat bij.
Iedere week, maar in de grote vakantie beperken we ons tot de vakantie van onze dirigent, de heer Jan Turlings uit ’s-Hertogenbosch. Hij leidt ons koor op een deskundige, maar vooral op een plezierige wijze.

Ons repertoire is veelzijdig; onze voorkeur gaat wel uit naar Nederlandstalige liederen; het als bijlage hierbij gevoegde, nostalgisch lied “Je jonge jaren” mag daar een voorbeeld van zijn.

Een keer per maand luisteren we de kerkdienst op in het zorgcentrum Berlerode. Door het jaar nemen we deel aan korenmiddagen, welke door seniorenkoren in onze provincie– en soms daarbuiten- worden georganiseerd.

De voor dit jaar georganiseerde koren(mid)dagen zijn afgezegd. Veel koren vragen zich af, wanneer samen zingen in koor of kerk weer mogelijk wordt. Wij hopen, dat er aan de huidige  coronacrisis snel een einde komt.

Is uw belangstelling gewekt? Kom dan eens luisteren op onze wekelijkse repetitie. Zo gauw dat weer mogelijk is, zullen we u daarvan in BRES op de hoogte stellen.

Jan van Eck, voorzitter.

 

Passiespelen

Helaas zijn de Passiespelen geannuleerd ivm de corona-maatregelen.
We hebben bericht gekregen dat uw bijdrage zal worden teruggestort, u kunt deze dus binnenkort op uw bankrekening verwachten

Uitslag van de BRES-quiz in onze vorige nieuwsbrief

Vorige maand vroeg Sylvia aan mij: Zou jij iets leuks willen maken voor de Nieuwsbrief? Tuurlijk, ik verzin wel iets.
Een Quiz met een aantal vragen die allemaal te maken hadden met de werkgroepen van BRES. Dus een makkie…
Had je gedacht, had ik gedacht. 
Er kwamen 3 ingevulde vragenlijsten binnen en dat van 949 leden, goeie score zou ik zeggen, chapeau.

Dus ga ik toch bij mijzelf te rade.. Was het te moeilijk? Hebben onze leden het te druk? Was de prijs van € 25,– voor besteding bij Smaakvol te weinig?
Men kon d’n Inloop niet meer vinden, laat staan de brievenbus? Men was de Nieuwsbrief kwijt?

De uitslag van de Quiz staat hieronder en ook de gelukkige winnares.
Maar ik ga toch nog een poging wagen en maak nog een Quizje en hoop op het dubbele aantal deelnemers.

Doen he!!!

Janine

De vragen (en nu met de antwoorden):
1. Wat was de totale leeftijd van het algemeen bestuur van BRES op 1 januari van dit jaar? 363 jaar.
2. Hoeveel leden hadden wij op 1 januari van dit jaar?  949.
3. Wie is de voorzitter van KBO Brabant? Leo Bisschops.
4. Wat doet een ‘souffleur ’bij ONA? Tekst voorzeggen.
5. Hoe oud is het oudste lid van Levensvreugd? 92 jaar.
6. Hoeveel rollators staan er op dit moment bij Gerard Thissen in zijn kelder? 32 stuks.
7. Wat is het hoogste bod bij het bridgen? 7 sans a tout.
8. Wat mag je bij keezen met een vrouw (als kaart)? 12 plaatsen vooruit.
9. Wat is bij sjoelen het maximaal aantal punten dat er in 3 worpen gegooid kan worden?  148
10. Hoeveel spaken zitten er in een fietswiel? 32-36
11. Wat zijn de afmetingen van een Koersbalmat? 8.00 – 2.00 m
12. Hoeveel stappen moet men per dag doen om gezond te blijven? Ongeveer 10.000
13. Hoeveel vrijwilligers telt de zondag Soos? 11
14. Hoeveel kaarten zitten er in een kaartspel?  52
15. Hoe heet de bekendste Nederlandse filmacteur? Rutger Hauer
16. Hoelang bestaat de Driewiek? 29 jaar
17. Hoeveel toetsen heeft het accordeon van Theo van Hedel? 37
18. Hoe lang is een biljart keu? 140-150 cm
19. Hoeveel leden heeft Lief en Leed bezocht in 2019? 125
20. Wat was het laatste uitstapje van Op stap met…   Overloon

En de winnaar is: Ans Bissels met 13 goede antwoorden.
Proficiat Ans, de cadeaubon wordt bij jou afgeleverd!

 

Bres Quiz 2
1. Hoeveel logo sponsoren steunen ons?
2. Hoeveel soorten speciaal bier heeft Marcel Verhagen?
3. Welke promo zin gebruikt van der Dussen maatkeukens?
4. Laverhof: leven als ….
5. Sinds wanneer bestaat hoveniersbedrijf Arie Hendriks?
6. In welke automerken is Autobedrijf van Empel gespecialiseerd?
7. Hoeveel uur is de servicedienst van Van Santvoort Service Berlicum actief?
8. Welke stichting is het kloppend hart van Berlicum?
9. In welk jaar heeft Lieke Schuts haar bachelor Podotherapie behaald?
10. Met wie werkt Martha van Hedel bij uitvaartverzorging samen?
11. Wat is het hoofd fietsmerk van Guus van Buuren?
12. Waar heeft Trend zien en horen een hoor-servicepunt?
13. Wat is de gezelligste winkel in Berlicum die (bijna) alles heeft?
14. Waar heeft Lunenburg Nuland een filiaal?
15. Wat is de rechtsvorm van Voets Grafiland?
16. Wie had op het menu Doe maar wa…?
17. Hoe heet de dochter van Peter van Gaal.

Uw naam: 

De eerste prijs mag bij het eerst volgende reguliere uitje (geen bus reis of vakantie) van Op stap met…gratis mee, inclusief carpoolgeld, entree koffie en iets lekkers.
Inleveren voor 24 juni per mail of in de brievenbus bij d’n Inloop.

 

Even lachen…..

“Vannacht werd ik met een schok wakker. Ik schrok wakker omdat ik uit mijn bed op de grond gevallen was. Ik ben er maar gauw weer ingekropen. Het is trouwens maar goed dat ik wakker werd, anders had ik vanochtend op mijn eigen hoofd getrapt”.

Twee kippen zijn aan het winkelen in de stad. Voor de etalage van een banketbakkerij blijven ze staan en kijken vol bewondering naar een enorm chocolade-ei. “Zullen we het doen?”, vraagt de ene kip ondeugend. “Wat doen?”, vraagt haar vriendin. “Nou naar binnen gaan en het adres van de haan vragen”.

 

 

Bent u ook een droomfreak?

Over ‘dromen’ zijn boekenkasten vol geschreven. Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. In het algemeen is een droom een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Sinds mensenheugenis zoekt de mens naar verklaringen van zijn dromen. In het verleden dacht men zelfs dat de goden via de droom boodschappen doorgaven en kende men aan de droom een voorspellende functie toe.

Er bestonden zogenaamde ‘droomduiders’ en in droomboeken vond je droomsymbolen, die je hielpen bij het analyseren van je dromen. De meest recente theorie van de droom is gebaseerd op de werking van de hersenen. Deze theorie is bekend geworden als de ‘activatie-synthese-theorie’. In het kort komt deze theorie erop neer dat tijdens de droomslaap snelle oogbewegingen optreden, Dit wordt ook wel Remslaap (Rapid Eye Movement) genoemd. Tijdens de Remslaap worden in de hersenen gebieden geactiveerd die in de waaktoestand alleen actief zijn als zij visuele indrukken uit de omgeving ontvangen. Tijdens de slaap ontbreekt deze input en probeert het brein de chaotische (vooral visuele) belevingen in de hersenen tot een enigszins samenhangend verhaal te smeden.

De visuele indrukken die mijn brein tijdens de dag moeten activeren schijnen niet altijd even duidelijk door te komen doch ’s nachts keren zij in alle hevigheid terug. Overdag lukt het me vrij gemakkelijk om Oost-Indisch doof te zijn en me af te sluiten voor allerlei visuele prikkels die op me afkomen. Gedurende de nachtelijke uren echter word ik er meedogenloos mee geconfronteerd en is ontsnappen niet mogelijk. Ik ben jaloers op mensen die vertellen dat ze welhaast nooit dromen tijdens de slaap. Het lijkt me heerlijk om de gehele nacht slapend door te brengen zonder dat in je brein zich allerlei merkwaardige capriolen afspelen die de slaap behoorlijk kunnen verstoren. Ik noem mezelf een ‘droomfreak’. Er gaat geen nacht voorbij of de meest vreemde gedachten schieten als golven door mijn brein. Soms verschijnen zij als golfjes die rustig voortkabbelen maar meestal zijn ze wild stromend met draaikolken waarin ik regelmatig dreig te verzuipen. Het is voor mij gelukkig geen kommer en kwel. Ik ben niet anders gewend en elke morgen sta ik er versteld van welke merkwaardige bedenksels in de voorbije nacht opnieuw zijn langs gekomen. De dromencarrousel  biedt ook creatieve momenten waarin ik oplossingen vind voor problemen die je in het leven tegen komt. In mijn arbeidzame periode formuleerde ik in dromende toestand met het grootste gemak de inhoud van brieven of notities waarover ik al een poosje liep te piekeren. Ik kan u meedelen…ook de onderwerpen van mijn columns komen vaak tot leven tijdens de nachtelijke uurtjes. Met wat aanvullingen en correcties kan ik ze enkele uren later op de computer zonder te veel inspanning in de juiste vorm gieten.

Bent u ook zo’n droomfreak? Maakt u zich geen zorgen, het komt meer voor. U moet maar denken dat het verschijnsel uw creativiteit enorm positief beïnvloedt. En bovendien…de nachten zijn niet saai! Er gebeurt altijd wel wat. Ik wens u van harte ‘welterusten’.

Jan van der Krabben

 

Aanbevolen boeken

Alhoewel de overheid enige versoepeling van de lockdown inmiddels heeft doorgevoerd zijn wij ouderen toch veelal nog aan huis gekluisterd. Lezen is daarbij een aangename wijze om je te verpozen. Zolang de redactie van de nieuwsbrief het op prijs stelt om maandelijks enkele boeken ter aanbeveling aan u voor te leggen ga ik daar rustig maar mee door. Deze keer twee boeken van Nino Haratischwili (1983 Tbilisi) en een boek van Pascal Mercier (1944, Bern). Eerlijkheidshalve moet ik u bekennen dat ik dit laatste boek nog niet gelezen heb. Het ligt op mijn nachtkastje. Een vriendin heeft het mij warm aanbevolen.

 

 ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili. Dini van de Sluijs (ook lid van de BRES) belde mij onlangs met de mededeling dat ze dit boek aan het lezen was. ‘Ik heb nog nooit zo’n mooi boek gelezen’, vertelde ze mij. Ik moest even nadenken. Het kwam me zo bekend voor. Al snel had ik het in mijn boekenkast gevonden. Ik heb het boek vorig jaar gelezen. Het is een monumentaal, Tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de “rode’ twintigste eeuw.

 

Even later kom ik tot de ontdekking dat ik al ver gevorderd ben in een ander boek van Nino Haratischwili met de titel ‘De kat en de generaal’. In Duitse recensies lees je hierover: ‘Een grootse spannende roman over het omgaan met een oorlogsmisdrijf tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1995), geschreven als een misdaadroman met talloze verwikkelingen. Een roman over schuld, wraak en verzoening, die de spanning tot het laatste moment vasthoudt.’

 

 

 

 

 

 

Als derde boek wil ik u in deze nieuwsbrief aanbevelen ‘Het gewicht van de woorden’ geschreven door Pascal Mercier.

De zestiger Simon Leyland heeft te horen gekregen dat hij nog maar kort te leven heeft. Hij verkoopt de uitgeverij in Triëst die hij na de dood van zijn vrouw ruim tien jaar heeft geleid, en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, daar is hij ooit begonnen als vertaler, daar heeft hij zijn vrouw leren kennen en met haar twee kinderen gekregen. Daar heeft hij ook een huis geërfd van een oom. Hij neemt de tijd om de brieven te herlezen die hij het afgelopen decennium aan zijn overleden vrouw heeft geschreven om te ontdekken wie hij geworden is. Het zijn schitterende brieven over liefde, verlangen, eenzaamheid en de kracht van de taal die in hun leven zo’n belangrijke rol heeft gespeeld. En al neemt zijn lot toch nog een onverwachte wending, hij laat zich er niet door van de wijs brengen. Uiteindelijk is Simon Leyland, net als de hoofdpersoon van de roman waaraan hij begint, een gelouterd mens.

Veel leesplezier.  Jan van der Krabben

 

Op Stap met ……………………………

Ons bezoek aan Prinsjesdag op 15 september 2020 gaat niet door.
Helaas moeten wij – in verband met het 1,5 meter afstand houden beleid – het uitstapje naar Den Haag op 15 september a.s. afzeggen en verplaatsen naar 2021. De hoedjes mogen dus nog een jaartje op de plank blijven liggen!
Degenen die zich reeds hadden aangemeld én al betaald hadden, krijgen het bedrag teruggestort.
Omdat we verwachten dat de 1,5 meter regel zeker dit jaar nog van kracht blijft gaat ook de vakantiereis naar Frankrijk vooralsnog niet door.
Degenen die zich voor de reis hadden aangemeld worden persoonlijk op de hoogte gesteld.
Wij hopen van harte dat u snel weer met ons op stap kunt!

 

Mondkapjes

Lieve allemaal,

Nu wij met nieuwe Corona regels worden geconfronteerd zoals de plicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen kwam ik op het idee om voor u, onze leden, een gratis mondkapje aan te bieden.
Allereerst heb ik een ontwerp gemaakt en daarna iemand gezocht die ze belangeloos voor ons kon maken.

Hiervoor kwam ik terecht bij Nelly Meulendijk. Zij heeft er inmiddels 100 gemaakt. Geweldig toch, Nelly nogmaals mijn dank hiervoor. Indien u een mondkapje wenst kunt u mij bellen en we maken een afspraak wanneer u die, uiteraard veilig, kunt ophalen.

Janine Figeys: tel. nr. 073 5032036

 

Recept asperge hapje (uit de keuken van Janine)

Hieronder het recept voor een heerlijk asperge-hapje. Als u een paar asperges over heeft een lekker tussendoortje.
Met foto’s dus kan niet misgaan. Ook voor niet-topkoks heel goed te doen 😊

 

 

 

Benodigdheden:
Gekookte asperges
Bladerdeeg
Gekookte ham
Wat eigeel
Kwast.

Leg op een velletje bladerdeeg een plakje ham en asperge die u door de midden heeft gesneden
Rol dit op en bestrijk het rolletje met eigeel.
20 minuten in de oven op 120 graden.

Eet smakelijk!

Viering diamanten bruiloft

Onze leden Rita en Nico van de Veerdonk vierden onlangs hun diamanten bruiloft, 60 jaar. Nogmaals gefeliciteerd!!!
Helaas moet het daadwerkelijke feest door de corona-maatregelen worden uitgesteld naar later datum.
Hieronder een foto van het gelukkige paar.

 

Straks
als het gevaar zal wijken
de lucht weer helder kleurt
de straat weer ruimte ademt
zullen jij en ik de bloemen schikken
omdat de tuin tot volle bloei kwam
in een tijd van stil verdriet
een tijd waarin ’n man ’n vrouw
in honderdvoud ten grave is gedragen
zware wolken hingen
laag over het land
straks zullen we
weer hand in hand
de afstand overbruggen
armen om elkanders schouder
om toekomst en om leven.

 Ans van Kessel

 

Mei 2020

Column: Rimpels…

Corona een diepe rimpel in ons bestaan

Meestal probeer ik in de nieuwsbrief van mei een onderwerp aan te snijden dat een glimlach op het gezicht tevoorschijn tovert. De bomen en planten staan in volle bloei. Flora en fauna tonen zich van hun meest prille kant. Het doet je goed. Ook van glimlachen krijg je rimpels. Maar wel hele vriendelijke.

Nu in mei 2020 slaat door het coronavirus bij veel ouderen de angst om het hart. Wat betekent dat voor mij, voor mijn partner, voor de kinderen en kleinkinderen en voor allen die mij lief zijn? Mogelijk ervaart u van heel dichtbij welk verdriet het geeft als geliefden door het virus geveld worden en we afscheid van hen moeten nemen. Ook in mijn familie komt het angstwekkend dichtbij. Angstgevoelens en zorg veroorzaken bij het ouder worden vaak diepe rimpels in het gelaat.

Dit virus echter slaat een diepe zorgrimpel in ons gehele bestaan. Veel contacten worden afgesneden of danig beperkt. Een telefoontje, een mail, een appje of skypen is toch even anders dan gezellig samen een bakje koffie drinken, samen een wandeling of fietstocht maken, even winkelen of een terrasje pakken.

Ik heb het even nagekeken…vorig jaar schreef ik in de nieuwsbrief van mei het volgende: ‘Als je ouder wordt ga je meer en meer terugkijken op het leven dat achter je ligt. Een heel normaal verschijnsel. Het leven dat nog voor je ligt is ongewis. ’Hoe waar is het niet gebleken’. Wie had vorig jaar kunnen voorspellen dat in 2020 een pandemie de wereld in haar greep zou krijgen waarvan de omvang nog lang niet te overzien valt? Laatst hoorde ik een epidemie-deskundige zeggen: ‘Het is haast te voorspellen dat elke 100 jaar de mensheid te maken krijgt met een nieuw virus dat wereldomvattend miljoenen slachtoffers eist.’ In 1918 (102 jaar geleden) was het de Spaanse griep met circa 30 miljoen doden. Nu het coronamonster waarbij het nog minstens twee jaar zal duren voordat een adequaat vaccin ervoor zal kunnen zorgen dat we niet meer besmet raken. De ouders van veel BRES-leden maakten het mee in hun kinderjaren. Nu krijgen wij het voor de kiezen. Wij zullen het in ‘onze tijd van leven’ moeten doormaken. Mogen de goden verhoeden dat onze klein – en achterkleinkinderen rond de volgende eeuwwisseling opnieuw zo’n periode van angst, verdriet en zorg zullen beleven.

Zoals wij ouderen inmiddels uit ervaring weten: ‘De tijd staat nooit stil.’ Met elke ademzucht haal je de toekomstige tijd naar je toe. Het verleden staat je helder voor de geest. De toekomst is ongewis. woord van alle tijden.Tijd is de onstuitbare gang der dingen van toekomst door het heden naar het verleden’. De tijd valt niet te stoppen, ook al zouden we dat soms graag willen. Op basis van deze tijdsbeleving zullen we ons levenspad moeten vervolgen. Laten we elkaar daarbij helpen zo veel we kunnen. Ik hoop voor u en uw naasten in goede gezondheid.

Jan van der Krabben

 

Woord van de voorzitter

Beste vrienden,
Natuurlijk had ik graag een vrolijk en positief voorwoord willen schrijven.

Een schitterend voorjaar met prachtig weer, dat uitnodigt om er op uit te trekken en buiten mooie dingen te doen. Helaas dwingen de maatregelen van de overheid ons om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Als ik tussendoor in d’n Inloop kom en daar de stilte ervaar krijg ik een brok in mijn keel. Toch moeten we volhouden en ons houden aan de voorschriften.

Ik heb bewondering voor Sylvia, die, ook al is ze nog niet officieel als secretaris benoemd, ervoor zorgt dat alle zaken zoveel mogelijk doorgaan. Voor onze bezorgers die maandelijks de ONS en de nieuwbrief bij ons bezorgen.

Ik ben trots op jullie. Dank je wel!

Ik doe een beroep op eenieder van jullie. Geef a.u.b. wat extra aandacht aan vrienden, buren en kennissen met een kaartje, een belletje of een mailtje.

Natuurlijk gaat alles goed met ze, redden ze het wel en hebben ze geen hulp nodig. Je zult echter merken dat ze heel blij zijn met uw aandacht.

Afsluitend: blijf oppassen, hou je aan de regels en houdt vol.

Het komt goed!
Herman

 

Telefonische enquete

We hebben onlangs een telefonische enquête gehouden. Van een aantal leden hebben wij nieuwe gegevens gekregen. Een aantal leden hebben wij helaas niet kunnen bereiken omdat we geen of een onjuist telefoonnummer van hen hadden.

Mocht u na uw aanmelding bij BRES zijn verhuisd of een ander telefoonnummer hebben gekregen wilt u dit dan aan ons doorgeven.

Dat kan op emailadres: seniorenverenigingbres@ziggo.nl
of even bellen met 06 519 359 10.

Dank u wel.

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
15 mei: Marie-Anne Schram-Oomen
29 mei: Ans van Zutphen-van Lith

90-jarigen, de allersterksten
26 mei: Maria Geest-van Tienhoven

 

Mis ik jullie ??? (rectificatie)

Met deze vraag loop ik al een paar dagen rond.
Tja, ik heb nu tijd zat om te denken…mijn vriendinnen van de Driewiek.
Mis ik jullie??
Thea met d’r scherpe humor, Corry die nog op de wc breit als het moet, Janny en Diny die ik eeuwig dankbaar ben dat zij de kaarten voor mij maken en zorgen voor de koffie, Marijke met d’r poezen verhalen, Toos mijn allergrootste vriendin, Jo de stille maar steeds wakker, Riet met d’r ronde breinaalden.

Zou ik jullie missen??
Rianne onze grote redding in nood, Laurenda mijn landgenote en Ellen mijn buurvrouw jammer genoeg al een tijdje ziek.
Wil de eeuwige borduurster, en dan onze Gre die positieve reclame maakt voor onze omzet van de kerstkaarten, Francien die er alleen is als er getrakteerd wordt, en dan Jenny……tjonge wat mis ik dat steggelen.

Verder mis ik de koekjes, de klets maar vooral de echte vriendschap van onze Driewiek..
Ja, ik mis jullie en ik hou van jullie allemaal, blijf gezond…

Janine…

 

Voortgang project Begeleid Fietsen.

Ondanks alle beperkingen die de maatregelen rondom het coronavirus ons oplegt gaan de plannen en activiteiten rondom het project Begeleid Fietsen toch gewoon door.
Van het Oranje Fonds en de Berlicumse Stichting Vriendenfonds hebben wij donaties
van € 7000,– en €1000,– ontvangen. Wij zijn hen zeer erkentelijk!

Een tweede goede bericht is dat Piet van Pinxteren ons een gratis stallingplaatsvoor de fietsen heeft aangeboden. Geweldig bedankt, Piet!

In de Brug van 2 april heeft u een mooi artikel met foto over dit project kunnen lezen.
Deze duo fiets staat inmiddels bij ons in de stalling en de tweede, nieuwe fiets, komt eind april.

Op dit moment zijn wij voor wat betreft de fietsers helaas gebonden door de Corona maatregelen van het RIVM. Dat betekent dat voor dit moment alleen die mensen zich kunnen opgeven die gezamenlijk een huishouding voeren.

Mocht u aan de eisen voldoen en graag willen fietsen dan kunt u zich opgeven bij Jo van Kreij, tel.nr 06 230 96 148.

Wanneer onze 20 vrijwilligers met de deelnemers op de fiets aan de slag mogen, kunnen we helaas nog niet zeggen.
Wij hopen dat de maatregelen van de overheid dit over enige tijd toelaten.

Op bijgaande foto ziet u de familie G. Thissen, die de eerste duo fiets met succes heeft uitgetest. 

Wij houden u op de hoogte

Jo, Gerard en Herman

 

 

KAARTEN STUREN, NU MEER DAN OOIT….

Wat is er leuker dan een kaartje te ontvangen of te sturen? Gezellig met de post en een postzegel er op..deze keer geen email of een plaatje op Facebook. Nee, een kaartje dat je vast kan houden, omdraaien en twee, drie keer lezen.
Naar je beste vriend of vriendin die je al een tijdje niet hebt gezien? Je kinderen die alleen zwaaien voor jouw raam? En dan het grootste gemis: Je kleinkinderen… snik..
Wist u dat er bij BRES kaarten worden gemaakt en verkocht? Zo ja, prima. Zo nee, wat jammer.
Op dit ogenblik is het uiteraard niet mogelijk om kaarten te kopen bij d’n Inloop, want die is gesloten, maar als jullie kaarten willen kopen bel mij dan op 073-5032036, ik heb ze thuis liggen. Ik zet de bak voor de deur en kiezen maar.
Dat zou heel fijn zijn want ook onze omzet lijdt ook onder deze Corona-epidemie …onze productie draait momenteel op volle toeren..

Onze dank is groot…
Janny en Dinny..

 

Een BRES breinbreker

Met dank aan Peter en Tineke van Helvoort.

Een woordzoeker of speurpuzzel is een puzzel waarbij woorden gezocht moeten worden in een blok met letters. Deze woorden kunnen van links naar recht of van rechts naar links geplaatst zijn. Dit kan zowel horizontaal, verticaal en diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Streep alle woorden die u aan de rechterzijde kunt vinden weg in de breinbreker. Met de letters die overblijven kunt u onderaan de oplossing maken.

 

 

Op stap met ………………………

Helaas zijn – i.v.m. het coronavirus – alle evenementen door de overheid geannuleerd tot 1 september a.s. dus ook alle activiteiten van BRES, inclusief de uitstapjes!

Andre Rieu

Belangrijk bericht voor de deelnemers aan het uitstapje: Openluchtconcert André Rieu in Maastricht!
Op last van de Nederlandse regering mogen de openluchtconcerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht niet plaatsvinden in juli 2020.
Ook voor André Rieu en het Johannes Straussorkest was het erg moeilijk deze beslissing te moeten accepteren. Namens hen de allerbeste wensen voor iedereen.
Ze hebben hard gewerkt en alle concerten opnieuw ingepland. Alle tickets en arrangementen blijven geldig voor de openluchtconcerten in 2021.
The Walz Must Go On”.
Dit houdt in dat het concert dat seniorenvereniging BRES heeft geboekt verplaatst wordt naar donderdag 15 juli 2021.
Er zal dus geen restitutie plaatsvinden! Alle deelnemers van BRES aan het concert ontvangen van ons nog een persoonlijk bericht over de gewijzigde datum.

Laten we hopen dat we ook dan allemaal nog in goede gezondheid zijn.

Het is ook nog niet bekend of ná 1 september de geplande uitjes kunnen doorgaan; we hopen natuurlijk van harte van wel, dus houd de volgende leuke vooruitzichten in gedachten……..

 

Dinsdag 15 september: Bezoek aan Prinsjesdag in Den Haag

Vertrek: 09.00 uur vanaf het Mercuriusplein in Berlicum
Kosten: € 72,50 p.p., dit is incl. reis in luxe touringcar, koffie-thee (2x) + gebak, lunchpakket, plattegrond, tribuneplaats en driegangendiner op de terugweg.

Aanmelden:
Vóór 1 augustus via kbojanine@kpnmail.nl of 
073 – 503 2036.

Graag bij aanmelding het deelnamebedrag overmaken op NL54 RAB0 0113 5384 56 t.n.v. seniorenvereniging BRES o.v.v. Prinsjesdag

Graag doorgeven als u een rollator meeneemt!

Programma:

11.00 uur Koffie met oranjegebak in een restaurant nabij het Malieveld in Den Haag.

Daarna ontvangt u een lunchpakket met 2 broodjes, krentenbol, fruit en jus d´orange en een tribunekaart voor het Lange Voorhout plus plattegrondje van Den Haag.

14.00 uur Einde Prinsjesdagprogramma, nog even vrij te besteden in Den Haag
16.00 uur Vertrek naar diner adres
17.00 uur Driegangendiner in een gezellig restaurant onderweg
20.30 uur Verwachte terugkomst in Berlicum

Het zou bijzonder leuk zijn als de dames – om alvast in de sfeer te komen – een leuk hoedje op doen. De fraaiste outfit wordt beloond!

 

Maandag 5 t/m zaterdag 10 oktober 2020
Meerdaagse reis naar Frankrijk: Normandië en Bretagne

De meerdaagse reis gaat dit jaar naar Frankrijk! In zes dagen gaan we diverse mooie en historische plekjes bezoeken in Normandië en Bretagne; even terug de geschiedenis in maar ook genieten van mooie haventjes, kunst, cultuur en Franse specialiteiten.
Caen, Het tapijt van Bayeux, Dinan, Cap Fréhel, Le Mont Saint-Michel, St Malo, Honfleur, het museum in Arromanches en de tuinen van de Franse schilder Monet in Giverny staan allemaal op het programma.

De kosten voor deze reis bedragen € 600,00 p.p. all-in (dus ook de entrees van de excursies en musea, m.u.v. lunches en drankjes). Toeslag éénpersoonskamer € 155,00.

Is uw interesse gewekt, vraag dan een uitgebreid programma aan via margie.dieterman@home.nl of tel. 073 – 503 4028.
Opgave voor deelname aan deze reis: vóór 1 juli a.s.

Deze reis is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

 

ANNULERING PASSIESPELEN TE TEGELEN

Op de site van de passiespelen staat vermeld dat de spelen dit jaar NIET doorgaan maar doorgeschoven zijn naar volgend jaar.
Wat de gevolgen zijn weten we nog niet precies.
Wat het inschrijfgeld voor de passiespelen in Tegelen betreft zijn we namelijk afhankelijk van het besluit van de organisatoren van deze spelen en het KBO Kringbestuur. Er is nog geen duidelijkheid over de terugbetalingsregeling.
Zodra hierover een besluit is genomen zullen we actie ondernemen.
Dit is nog even afwachten. We houden jullie op de hoogte.

Namens Kring Maas Dommel
Ben van Roy, Mari Mauriks

 

Hoe kom ik de tijd door BRESQUIZ…

Beste vrienden,

Nu wij allen veel tijd hebben kregen wij het idee een leuke quiz in elkaar te zetten.
Een veelheid aan vragen over het bestuur, onze vereniging en de activiteitenclubs.
Vul de vragen in en stop hem in de bus Kerkwijk 45A van d’n Inloop, of mail ze aan ons (seniorenverenigingbres@ziggo.nl) voor 30 mei a.s. Uiteraard met vermelding van uw naam.

Diegene die de meeste antwoorden goed heeft, of misschien allemaal, ontvangt een leuke prijs: Een cadeaubon van € 25.00 voor besteding bij Smaakvol.
In de Nieuwsbrief van juni vermelden wij de uitslag van de quiz en de prijswinnaar.
Over deze uitslag voeren wij geen correspondentie …

Wij wensen u veel succes.

De vragen:

 1. Wat was de totale leeftijd van het algemeen bestuur van BRES op 1 januari van dit jaar?

 1. Hoeveel leden hadden wij op 1 januari van dit jaar?

 1. Wie is de voorzitter van KBO Brabant?

 1. Wat doet een ‘souffleur ’bij ONA?

 1. Hoe oud is het oudste lid van Levensvreugd?

 1. Hoeveel rollators staan er op dit moment bij Gerard Thissen in zijn kelder?

 1. Wat is het hoogste bod bij het bridgen?

 1. Wat mag je bij keezen met een vrouw (als kaart)?

 1. Wat is bij sjoelen het maximaal aantal punten dat er in 3 worpen gegooid kan worden?

 1. Hoeveel spaken zitten er in een fietswiel?

 1. Wat zijn de afmetingen van een Koersbalmat?

 1. Hoeveel stappen moet men per dag doen om gezond te blijven?

 1. Hoeveel vrijwilligers telt de zondag Soos?

 1. Hoeveel kaarten zitten er in een kaartspel?

 1. Hoe heet de bekendste Nederlandse filmacteur?

 1. Hoelang bestaat de Driewiek?

 1. Hoeveel toetsen heeft het accordeon van Theo van Hedel?

 1. Hoe lang is een biljart keu?

 1. Hoeveel leden heeft Lief en Leed bezocht in 2019?

 1. Wat was het laatste uitstapje van Op stap met…

Naam:

Adres:

 

Fietsplezier

In deze periode van heel veel thuis zitten en af en toe een rondje wandelen of een fietstochtje hebben we een mooie fietstocht in de omgeving uitgezet en zeker de moeite waard om te fietsen. Hij is ongeveer 30 km lang en gebaseerd op de ANWB-knooppunten.

Men kan starten bij nummer 5 op Beekveld.
vervolgnummers 5-57-38-39-72-73-85-61-50-60-59-58-94-80 en weer naar 5.

Veel fietsplezier van Wout en Paula Oliemeulen

 

Zorgladder mantelzorg

Het kan zijn dat u, door het wegvallen van thuiszorg, op zoek moet gaan naar andere ondersteuning.
Of uw mantelzorg heeft u dusdanig moeten ondersteunen in de afgelopen tijd dat het hem/haar teveel wordt.

Wat dan?

Er bestaat een Zorgladder Mantelzorg. Deze Zorgladder is onderdeel van de Richtlijn mantelzorgondersteuning. De richtlijn is door het ministerie van VWS, gemeenten en MantelzorgNL opgesteld om kwetsbare mensen thuis goed te kunnen ondersteunen.

Heeft u een vraag dan kunt u of een van uw naasten dit thema opzoeken op:
https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/zorgladder-mantelzorg

Mailt u liever een vraag dan kan dat naar: mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Bellen kunt u met: 030 760 60 55

 

Getrainde vrijwilligers van KBO-Brabant begeleiden senioren bij levensvragen

Veel senioren hebben vragen over zingeving, verlies en het leven in het algemeen. De coronacrisis roept nieuwe levensvragen op. Vragen over de waarde van het leven, over het er mogen zijn als oudere, over eenzaamheid of (geen) afscheid kunnen nemen. KBO-Brabant heeft een groep getrainde vrijwilligers klaarstaan om hierover met leden en niet-leden telefonisch in gesprek te gaan.

Ruim vóór de coronacrisis is KBO-Brabant reeds begonnen met de voorbereidingen voor het project Ons Gesprek. In samenwerking met een aantal partijen heeft KBO-Brabant elf vrijwilligers geworven en is een pilot-training ontwikkeld en uitgevoerd. Onze vrijwilligers zijn zorgvuldig gescreend en hebben een relevante beroepsmatige achtergrond als theoloog, docent, maatschappelijk werker, human resource manager, psychiatrisch verpleegkundige en klinisch psycholoog. In een training van zeven dagdelen hebben deze vrijwilligers zich verder verdiept in gesprekstechnieken en zingevingsvragen. Deze training is verzorgd door docenten van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen, Levenslint en De Vonk.

De vrijwilligers zijn daarmee toegerust om met senioren in gesprek te gaan over vragen als: Heb ik het wel goed gedaan? Is dit alles? En vooral nu: Hoe geef ik het een plek dat ik geen afscheid van een dierbare heb kunnen nemen? Of: Doe ik er op mijn leeftijd nog wel toe? Vragen die mensen wellicht niet zo makkelijk met naasten willen of kunnen bespreken, omdat ze te gevoelig liggen of omdat deze naasten er niet (meer) zijn. Vragen die nu, door de crisis, helaas nog actueler en talrijker zijn dan voorheen.

Om senioren met levensvragen ondanks de huidige contactbeperkingen toch van dienst te kunnen zijn, is de vrijwilligersgroep beschikbaar voor telefonische gesprekken over levensvragen. Geriater Judith Wilmer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven staat de vrijwilligers van KBO-Brabant bij om hen te informeren over corona-gerelateerde vragen. Bovendien staat het team van Wilmer als medische achtervanger klaar voor onze vrijwilligers, dit voor het geval zich bellers met medische vragen aandienen.

Voor het project Ons Gesprek ontvingen wij subsidie van onder meer het Oranjefonds.

Werkwijze

Een gesprek aanvragen kan door te bellen met KBO-Brabant (073) 644 40 66 of te mailen naar egeelen@kbo-brabant.nl. Wij brengen de oudere dan in contact met een van onze vrijwilligers. We willen de drempel om te bellen zo laag mogelijk houden en stellen deze dienstverlening daarom kosteloos beschikbaar aan leden en niet-leden van KBO-Brabant. De frequentie en duur van het contact hangen af van de behoefte van de oudere en ook de inhoud van de gesprekken kan per persoon erg verschillen. Sommigen zullen met bepaalde vragen zitten, anderen willen juist hun verhaal delen. Onze vrijwilligers zijn er om de goede vragen te stellen, te luisteren en te helpen waar ze kunnen.

 

Aanbevolen boeken

Nog zelden heb ik in deze periode van het jaar zo veel tijd kunnen besteden aan het lezen van boeken die mij boeien. Bij velen van u zal het niet anders zijn. Het is ook een welkome afwisseling tussen alle informatie over de coronaproblemen die dagelijks over ons wordt uitgestort. Als deze nieuwsbrief verschijnt hebben we er twee maanden van een bijna ‘lock down’ op zitten. Mogelijk komen er nog maanden bij voordat we weer met een gerust hart onze buitenactiviteiten samen met anderen mogen beleven.

Voor degenen die graag een boek ter hand nemen wil ik in deze nieuwsbrief opnieuw een korte beschrijving geven van een drietal bijzonder interessante boeken die ik onlangs gelezen heb. Als u ze niet wilt kopen mag u ze zelfs bij mij komen lenen.

 

Het boek ‘Arctica’, mijn biografie van de Noordpool, (2018) is geschreven door Bernice Notenboom (1962). Zij is een ervaren poolreizigster, klimaatjournaliste, filmmaakster en geeft lezingen over haar ijskoude ervaringen. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte. Met tal van voorbeelden weet zij de lezer duidelijk te maken welke ingrijpende gevolgen er zijn door de opwarming van de aarde. Zij stelt: ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde.’ Een zeer verhelderend boek voor al degenen die nog twijfelen over de zichtbare effecten.

 

Het paradijs zoeken gaat over een gemis, een verlangen naar iets wat de mens ooit bezat en is kwijtgeraakt. Arita Baaijens beschrijft haar zoektocht in een schitterend geschreven boek ‘Zoektocht naar het paradijs’, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië, (2016). Na een persoonlijke crisis reist zij af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen.

 

‘Pachinko’ (2018)van de auteur Min Jin Lee (1968) is een prachtig uitgewerkte, verslavende familiegeschiedenis. Het is een bespiegeling over de offers die immigranten brengen om elders een thuis op te bouwen. Deze keer gaat het over vluchtelingen die tijdens de Koreaanse oorlog jaren geleden hun toevlucht zochten in Japan. Het Parool schreef over het boek: ‘Een kruising tussen een Dickensiaanse sociaal geëngageerde historische roman en een klassiek immigrantendrama. Ouderwets meeslepend voor-de-openhaard-proza.’

Jan van der Krabben

 

 

 

De Driewiek

Beste allemaal,

De Driewiek, ons breiclubje steunt al jaren het Nationaal ouderenfonds, de opbrengst van onze gebreide dassen, mutsen etc… schenken wij.
Dit is in de loop der jaren een aanzienlijk bedrag geworden.

Wij hebben unaniem besloten, in goed overleg met het bestuur, om een ander goed doel te zoeken en wel dichterbij huis.
Aangezien wij eind vorig jaar al gebreide dassen en mutsen hadden gegeven was onze keuze snel gemaakt.

De voedselbank van de Vincentius-vereniging, nu en ook na deze verschrikkelijk periode van Corona kunnen zij deze zeer zeker onze financiële bijdrage gebruiken.

Daarom zou ik aan de leden van BRES toch willen vragen, kom eens langs op woensdagmiddag in d’n Inloop (zodra het weer kan en mag) om te kijken wat wij allemaal voor leuks te koop hebben voor zeer kleine prijsjes.

Koffie en een kuukske krijg je bij ons altijd…

Zou super zijn!!!!

Jenny en Janine

Inzamelen voor de voedselbank

Er is door de coronacrisis een groot gebrek aan houdbare levensmiddelen voor de voedselbank, daarom blijft voorlopig inzamelen heel belangrijk.

Bij Wout en Paula Oliemeulen, Otterhage 13 in Berlicum is een inzamelpunt voor de Voedselbank en kan men houdbare producten inleveren.
Er staat een krat bij de oprit en bij de voordeur waar u de producten kunt doneren.

U kunt op de site van de Vincentius-vereniging: www.vincentiusgestel.nl alles lezen over deze inzameling.
Voorbeelden van producten waar de Voedselbank blij mee zou zijn:
Rijst, spaghetti/macaroni, soep (blik/pak), groente (blik/pot), cruesli/muesli, koffie (gemalen), suiker, zoet broodbeleg (pot/pak).

 

Even lachen……..

Hij krijgt een mail van zijn 15-jarige kleinzoon :
Dag opa, alles goed ? Het is super wat we nu allemaal kunnen!
Jammer, dat ik je niet meer kan bezoeken.
Voor mijn zakgeld , weet je , je mag dit op mijn rekening overschrijven op bankrekening nr. NL ……..

Gemakkelijk toch, of niet
Uw liefhebbende kleinzoon .

En grootvader antwoordt:
Lieve kleinzoon , alles gaat goed.
Ik heb een scanner gekocht van een vriend .
Dus zal ik een briefje van 20 euro doorsturen met de scanner en als je even tijd hebt kun je het origineel komen halen bij mij thuis .
Getekend: Uw virtuele grootvader .

 

 

Twee mafketels hebben vakantie en besluiten op de fiets naar het strand te gaan. “Lekker zwemmen in de zee”, roept de ene opgetogen. “Ja, en daarna pannenkoeken eten in het restaurant!”, lacht de andere.

In Zandvoort aangekomen zien ze ineens een bordje STRANDWEG staan. “Ach, wat jammer”, zegt de ene mafketel teleurgesteld, “Nou is het strand weg. Gelukkig kunnen we altijd nog zwemmen in zee”. Even verderop staat een bordje: ZEEWEG.

Mooie boel, de zee ook weg, laten we dan maar meteen pannenkoeken gaan eten”. Maar dan zien ze een bord met WEGRESTAURANT staan.

Nou is het welletjes”, zegt de ene tegen de andere. “Kom, we gaan naar huis.

 

 

Telefoon
Hallo, met wie?”
Met Barend”.
Met wie?”
Je spreek met Barend! De B van Bernard, de A van Antoon, de R van Rudolf, de E van Eddy, de N van Nico en de D van Dirk”.

Ja, die ken ik allemaal, maar wie van jullie is nu aan de telefoon?”

 

Gedachten als je ouder wordt

Met mij er is totaal niets aan de hand
Ik ben nog net zo fit van lijf en verstand
Wel wat artrose in mijn heup en knie
Als ik buk is ’t of ik sterretjes zie
Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog
Maar ik ben nog fantastisch goed…….zo op het oog
Met steunzolen, die ik heb gekregen
Loop ik weer langs ’s Heren wegen
Kom ik in de winkels en ook weer op het plein
Wat heerlijk, zo gezond te mogen zijn
Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen
En om over vroeger te kunnen dromen
Mijn geheugen is niet meer zoals het was
En ik ben weer vergeten, wat is gisteren nog las
Ook heb ik wat last met mijn ogen
En mijn rug raakt meer en meer gebogen
De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog
Maar ik ben nog fantastisch goed….zo op het oog
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij
Als ik kijk naar foto’s, over vroeger van mij
Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren
Wilde ik een mooie jas, moest ik heel lang sparen
Ik ging fietsen, en wandelen overal heen
En kende geen moeheid zo het scheen
Nu ik ouder wordt, draag ik graag grijs, blauw of zwart
En loop heel langzaam, vanwege mijn hart
Doe het maar op Uw gemak, zei de cardioloog
U bent nog fantastisch goed….zo op het oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel
Als ik niet slapen kan en tot honderd tel
Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is
En of dat beeld van goud niet een beetje raar is
Mijn tanden liggen in een glas
Mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas
Mijn steunzolen naast het bed op de stoel
U weet dus wat ik met die twijfel bedoel
Trek niets in twijfel, zie de pedagoog
U bent nog fantastisch…..zo op het oog
En ’s morgens als ik ben opgestaan
En eerst de afwas heb gedaan
Lees ik het laatste nieuws in de krant
Ik wil toch blijven, en naderhand
Doe ik van alles: eerst geef ik de planten water
De kamer stoffen doe ik later
Wel gaat alles wat traag
Heb na ’t eten wat last van mijn maag
Maar ik wil niet zeuren, want ‘mag
Dat is heel normaal op je ouwe dag
Aanvaard het rustig, zegt de psycholoog
U bent nog fantastisch goed……zo op het oog.

 

Natte voeten in het Dynamisch Beekdal

Soppend door diepe plassen wandelde ik op een dag langs de oevers van de sterk gestegen rivier de Aa in het prachtige Dynamisch Beekdal.
De avond tevoren werd de regio getrakteerd op een enorme wolkbreuk.
In korte tijd viel er volgens de informatie van enkele vrienden, die over een regenmeter beschikken, circa 70 mm regen. Dat zijn heel wat emmers water per vierkante meter.
Straten en tuinen stonden blank. Ik was reuze benieuwd hoe ons Dynamisch Beekdal erbij zou liggen na een dergelijke hoos hemelwater.
Het was me bekend dat het Dynamisch Beekdal soms niet zo makkelijk toegankelijk is. Zeker na een regenbui kunnen gras en klei glibberig zijn.
Maar ik had de veters goed gestrikt en werd daarvoor beloond.
Na enkele uren kwam ik, weliswaar met natte voeten, met een voldaan gevoel thuis.
Het was de moeite waard. Wat heb ik genoten. Reeds meerdere malen heb ik het onlangs aangelegde natuurgebied vol trots aan vrienden laten zien.

Op 10 september 2017, is het Dynamisch Beekdal door het Waterschap Aa en Maas feestelijk geopend.
De inwoners van Berlicum en Middelrode ontvingen als het ware een cadeau van de overheid ter compensatie van de aanleg van de vierbaans autoweg langs de Zuid-Willemsvaart.
Op de gemeentelijke website van Sint-Michielsgestel lees je: ‘Dit is natuurlijk een hele mijlpaal na ruim 10 jaar werk aan ruim 10 kilometer Aa.
Met de aanleg van het Dynamisch Beekdal is het complete landschap vanaf Kasteel Heeswijk tot aan Den Bosch veranderd.
Er is onder andere een recreatieve impuls gegeven aan het gebied, we hebben een mooiere leefomgeving gecreëerd rondom Berlicum en Middelrode, wateroverlast in ´s-Hertogenbosch wordt voorkomen en we hebben (verloren gegane) natuurwaarde hersteld.’ Tevens is het gebied voor de inwoners van Berlicum en Middelrode een prachtig plek om een ommetje te maken.

De nieuw gegraven meanders, poelen en waterbergingen zijn natuurlijk het mooiste om te bewonderen van dichtbij.
Daarom heeft waterschap Aa en Maas een wandelroute van ongeveer negen kilometer uitgestippeld die langs vele mooie plekken leidt.
Kattenstaart, duizendblad, vogelwikke, cichorei, kamille, wilde peen en klaversoorten geven een kleurrijk palet aan de oever van de Aa.
Waar die oever precies begint, is niet altijd duidelijk. Af en toe stap je toch net wat dieper weg dan je op voorhand dacht.
Verschillende eenden en reigers komen daar juist op af. In het drassige gebied is volop eten te vinden.

Op de foto hierboven kunt u zien hoe de Aa op haast natuurlijke wijze meandert door het landschap zoals dat vroeger het geval is geweest.
Geen saai uitziende kaarsrechte stroom meer. De wandelroute volgt de meanderende rivier en is op verschillende punten te starten of te beëindigen.
Langs de route staan kaarten met de nodige informatie.

Mogelijk kom ik u nog eens tegen. Ik kan u de wandeltocht aanbevelen.
Je raakt niet uitgekeken, zeker niet na een hoosbui.

Jan van der Krabben..