Nieuwsbrief

Juli  2022 Informatiebulletin

INFORMATIEBULLETIN JULI 2022 SENIORERVERENIGING BRES

Kerkwijk 45 a, 5258 KA Berlicum, www.seniorenvereniging Bres.nl

Telefonisch bereikbaar op 06-47268340 Liesbeth Steenbergen bij voorkeur bellen tussen 10.00 en 12.00 uur

Beste leden,

Op 27 mei 2022 werden wij verrast met de informatie van KBO Brabant over de verschijningsdata van het blad ONS. “In de week van 27 juni wordt de ONS van juli-augustus uitgebracht en in de week van 22 augustus de ONS van september”.

Door deze vrij late informatie en onze secretaris op een welverdiende vakantie konden wij geen complete nieuwsbrief voor juli-augustus meer uitbrengen. Omdat er ook in juli en augustus belangrijke bijeenkomsten en activiteiten door BRES worden georganiseerd hebben wij besloten een zgn. informatiebulletin uit te brengen.

In onderstaand bulletin informeren wij u over deze zaken. Het spijt ons dat u de komende maanden de rimpels van Jan van der Krabben, de puzzels en de recepten moet missen. In de nieuwsbrief van september vindt u dit allemaal weer.

Als u vragen/problemen met het missen van de nieuwsbrief heeft bel of mail mij:
Herman Schunselaar, telefoon 06-53319158 of mail: voorzitter@bres.nl

IN DE NIEUWSBRIEF VAN JUNI STAAN ALLE ACTIVITEITEN VAN BRES VERMELD DIE IN DE MAAND JULI PLAATSVINDEN. U kunt deze ook vinden op onze website.

EXTRA BIJEENKOMSTEN EN BIJEENKOMSTEN VAN BRES DE KOMENDE MAANDEN:

19 juli: Themabijeenkomst GEZONDE LEEFSTIJL om 14.00 uur in d’n Inloop

U bent nooit te oud om te starten met gezonde keuzes. Ook op latere leeftijd valt er veel gezondheidswinst te behalen. Ria van Dijk, diëtiste en gespecialiseerd in gedragsverandering zal de bijeenkomst verzorgen. Een gezondere manier van leven is gemakkelijker dan u denkt. Ria geeft tips om gezond en toch lekker te eten. Zodat u zich beter voelt en u misschien voor een deel van uw medicijnen af kunt komen. Wat is nou wel en wat is niet gezond te eten. Welke ingrediënten moet u beslist in huis hebben en wat kunt u beter in de winkel laten liggen. Ook geeft ze tips over bewegen in relatie tot voeding. Natuurlijk hebben ook ontspanning, slaap, het hebben van zinvolle tijdsbesteding en het gebruik van middelen zoals alcohol, nicotine en drugs invloed op uw gezondheid. De hamvraag: hoe zorgt u ervoor dat u het volhoudt? Een kleine verandering op een van deze gebieden kan al heel veel effect hebben.

Kom op 19 juli om 14.000 uur voor deze leerzame bijeenkomst naar d’n Inloop.
Wij ontvangen u met een kopje koffie/thee. Kosten € 3,00.

 

26 juli: Op stap met … FLORIADE Almere’. Vertrek om 08.30 uur bij d’n Inloop:

Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling die vanaf 14 april 2022 een half jaar plaatsvindt in Almere. Tijdens de Floriade laat de Nederlandse tuinbouw samen met nationale en internationale exposanten voorbeelden zien die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer.

Prijs € 85,00 met een minimum aantal van 30 personen: Aanmelden tot uiterlijk 11 juli.

Inbegrepen: vervoer per luxe touringcar, koffie/thee 2 x met gebak op heenreis, entreeticket Floriade, inclusief enkele reis per kabelbaan en 3 gangendiner ter afsluiting.

Aanmelden: bij voorkeur via mail: kbojanine@kpnmail.nl of telefoon 073-5032036.
Bedrag overmaken bij aanmelding: NL 54 RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres onder vermelding van Floriade.  Na ontvangst van dit bedrag is de aanmelding pas afgerond.

 

28 juli: Op stap met ….. FerryCherry te Hedel.

In Hedel ligt de mooie kersenbogerd van F. van Eck. Hier worden meer dan 10 soorten kersen geteeld. Deze zijn tijdens het seizoen te koop, naast ook andere gezonde producten, zoals aardbeien, bramen, frambozen, blauwe bessen, wilde perziken en pruimen. Naast deze pure producten zijn er huisgemaakte aardbeien- en kersengelei en aardbeien-en kersenjam te koop.

Een kers is een echt seizoen product. Het kersenseizoen loopt van begin juni tot begin augustus. Deze steenvrucht is te verdelen in twee grote groepen: de zoete kersen worden vaak verkocht om zo te eten. De zure kersen worden vaak verwerkt in producten. In deze kersenbogerd hebben ze alleen zoete kersen. Momenteel hebben ze 11 soorten staan, elke soort heeft zijn eigen kleur, smaak en bite. De belangrijkste reden om verschillende soorten te telen heeft met de rijp te maken. Elke kersensoort is op een eigen moment rijp.

Prijs van deze zoete rondleiding: €15,00 inclusief vervoer en 2 x koffie met iets lekkers!!

Vertrek: 13.20 uur Mercuriusplein (aan de kant van het Kruidvat).

Aanmelden: tot 23 juli, bij voorkeur via mail kbojanine@knpmail.nl of telefoon 073-5032036. Bedrag overmaken bij aanmelding op NL 54 RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging BRES onder vermelding van Ferrycherry.

Carpoolen: het zou fijn zijn als er zich ook chauffeurs melden, die krijgen een vergoeding van € 0,40 cent per kilometer (tijdelijke verhoging in verband met de benzineprijs)

 

16 augustus: Themabijeenkomst INKOMEN EN PENSIOEN om 14.00 uur in d’n Inloop:

De heer Thomas van Kuijk praat ons bij over de ontwikkelingen op het gebied van pensioenen. Een ingewikkelde materie wordt door hem een stuk inzichtelijker gemaakt. Recent heeft de regering het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel bij de Tweede Kamer ingediend. Waarom moet het bijna beste pensioenstelsel ter wereld op de schop? Wat zijn de risico’s van zo’n enorme stelselwijziging? Het draagvlak voor het nieuwe stelsel brokkelt steeds verder af omdat er geen enkele zekerheid is dat nu uiteindelijk na 13 jaar de pensioenuitkeringen weer (gedeeltelijk?) geïndexeerd worden. De pensioenen zijn inmiddels zo’n 25 procent achtergebleven bij de inflatie van die jaren. De pensioenfondsen zwemmen in het geld maar mogen dat door de regels van de Nederlandse Bank niet uitgeven. Kom op 16 augustus om 14.00 uur voor deze leerzame bijeenkomst naar d’n Inloop. Wij ontvangen u met een kopje koffie/thee. Kosten € 3,00.

30 augustus: GRATIS JE VERKEERSKENNIS OPFRISSEN: 14.00 uur in d’n Inloop, gegeven door Veilig Verkeer Nederland.

Je wordt ouder en het verkeer vraagt veel van je aandacht. Hoe zorg je er dan voor dat je mobiel blijft. Iedereen die zich dat afvraagt kan gratis meedoen met de VVN (Veilig Verkeer Nederland) aan de auto opfriscursus. In opdracht van de gemeente Sint Michielsgestel en in samenwerking met de lokale VVN werkgroep organiseren wij deze opfriscursus, ook voor de ervaren automobilist. Bij deze opfriscursus is er de mogelijkheid om u aan te melden voor een individuele praktijkles in uw eigen auto. Bent u ouder dan 55 jaar, een ervaren verkeersdeelnemer, inwoner van de gemeente Sint Michielsgestel, kom dan op dinsdag 30 augustus om 14.00 uur naar d’n Inloop. Wij ontvangen u graag met een kopje koffie/thee en de deelname is gratis. LET OP: U moet zich wel uiterlijk voor 20 augustus aanmelden bij VVN : telefoon 088-5248850 of via de site van 

VVN.nl/opfriscursus sintmichielsgestel.

 

Gevraagd: vrijwilligers voor de Hulpdienst Berlicum en Middelrode.

De hulpdienst Berlicum en Middelrode vraagt vrijwilligers voor het vervoer van senioren..

De vrijwilligers van de hulpdienst zorgen voor het vervoer van senioren uit Berlicum en Middelrode die om wat voor reden dan ook geen passend vervoer hebben bijvoorbeeld, vervoer naar ziekenhuis, arts, fysiotherapie, podotherapie, (familie)bezoek  en ook naar de supermarkt om boodschappen te

Is uw belangstelling gewekt, beschikt u over een geldig rijbewijs met bijbehorende auto dan wordt u van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de coördinator van de Hulpdienst,
Marcel Loeffen, tel. Nr. 073-5032130/ 06-54797585.

 

Tips OnsLedenVoordeel Rookmelders

Per 1 juli a.s. zijn in elke woning een of meer rookmelders verplicht.
Aanschaf met het OnsLedenVoordeel bij de aanschaffing van het pakket van Alecto leidde tot mijn volgende ervaringen en tips, met dank aan de Dorpstafel van BRES:

 1.  ALS EERSTE VÓÓR het aanbrengen van de metalen schijf: ONTVETTEN van het te gebruiken plafondgedeelte;
 2. Er zijn helaas drie verschillende gebruiksaanwijzingen; De ENIG JUISTE bestaat uit 4 kleine foto’s;
 3. PROBEER de IN het product aanwezige plafondplaat NIET uit het product los te maken; Dit is niet nodig; De bijgeleverde plugjes en schroefjes zijn OVERBODIG: dus NIET gebruiken!

Indien de installatie problemen geeft of waar de test van het productalarm volgens de gebruiksaanwijzing niet werkt, bel Alecto B.V. of maak telefonisch een afspraak en ga met de spullen naar Hesdo/Alecto Aziëlaan12, 5232 BA  ‘s-Hertogenbosch, telefoon073-6411655.

 

REGULIERE ACTIVITEITEN:

De wekelijkse/maandelijkse activiteiten die bij onze vereniging plaatsvinden zijn voor juli in de nieuwsbrief van juni vermeld. Omdat er in augustus geen ONS verschijnt, verschijnt er ook geen nieuwsbrief van BRES.

Voor de volledigheid onderstaand een overzicht van de lopende activiteiten

IN AUGUSTUS:
FIETSEN: elke dinsdagochtend om 09.30 uur: starten bij d’n Inloop
WANDELEN: elke donderdagochtend om 09.30 uur: starten bij d’n Durpsherd
BILJARTEN: elke maandag in den Durpsherd om 13.30 en elke vrijdag in d’n Durpsherd en de Moerkoal om 13.30 uur
ZONDAGSOOS: op zondag 7 augustus en zondag 21 augustus in d’n Inloop om 14.00 uur
KOERSBAL begint weer op vrijdag 5 augustus om 14.00 uur in d’n Inloop (elke week)
DRIEWIEK: elke woensdagmiddag in d’n Inloop om 13.30 uur
BOWLEN: maandag 22 augustus om 13.30 uur in Dierenbos.

IN SEPTEMBER STARTEN  OOK WEER EEN AANTAL ACTIVITEITEN, t.w.
SJOELEN: 1 september om 14.00 uur in d’n Inloop
RIKKEN EN JOKEREN: 1 september om 19.30 uur in d’n Inloop.

Het volledige overzicht met activiteiten wordt vermeld in de nieuwsbrief van augustus.

 

Jarigen in augustus:

80 jarigen:
C.J. Wigmans: 25 augustus
A.P.H. van Kreij: 29 augustus

85 jarigen:
Agnes van Dijk- van de Bruggen: 25 augustus

 Leden die ons ontvallen zijn:  Ger van der Burgt in de leeftijd van 77 jaar.
Sterkte gewenst aan hen die het verdriet en gemis moeten dragen.

 

Juni  2022

Woord van de voorzitter

Beste Vrienden,

Als je dit leest is het juni en het jaar 2022 ligt al weer voor de helft achter ons.
Ligt het nu aan mij of vliegt de tijd werkelijk? Dit jaar word ik 82 en ben ik al 12 jaar voorzitter van KBO Berlicum- Middelrode / seniorenvereniging BRES.
Het is niet mijn stijl om veel terug te kijken in het leven, maar meer om plannen te maken voor de toekomst en daar mijn tanden in te zetten. Lering trekken uit het verleden is echter belangrijk. Waar staan we met BRES, doen we de goede dingen voor jullie. Wat is er in de afgelopen jaren niet goed gegaan en hebben we dat voldoende en naar behoren hersteld?

Lering trekken uit het verleden is soms ook voor mij lastig.

In een boekje uit mijn jeugd, van Phil Bosmans, las ik:

Wie de mensen blij wil maken ,
moet vreugde in zich hebben .
Wie de wereld wil verwarmen,
moet vuur in zich hebben .
Wie mensen wil helpen,
moet zachte handen hebben.
Wie vreugde wil brengen,
moet eerst in eigen hart,
vrede gevonden hebben.

Blijf gezond en geef om elkaar .
Jullie voorzitter Herman

 

Column: Rimpels…

Een gouden tijd

 Na alle oorlogsellende die via de media over ons heen dendert is het tijd voor een wat luchtiger verhaal. Een van de trouwe lezers van mijn columns, Ad Helmer, vroeg mij laatst een rimpel te schrijven over vroeger. Over de tijd toen we nog jong waren en wekelijks met een ‘wereldteam’ volleybalden in Berlicum en in de verre omgeving. Ik beloofde hem dat zeker een keer te doen. Bij deze dus.

We waren bij de club Hands Up ‘de ouwe ballen’, allemaal dertigers en veertigers in de jaren ‘70/’80 van de vorige eeuw. We dachten nog een leuk balletje te kunnen slaan. De sportieve ‘sleet’ had zich ingezet maar wij probeerden die nog even te vertragen door fanatiek te trainen en onze ogen te sluiten voor het lichte fysieke aftakelingsproces dat zich had ingezet. Je ziet het herhaaldelijk… topsporters van eind dertig begin veertig die alles uit de kast halen om het eindpunt van hun sportieve carrière zo lang mogelijk uit te stellen. Ook wij dachten dat met als gevolg tal van blessures en teleurstellingen betreffende de behaalde resultaten. Maar het was ‘een gouden tijd’ met enorm veel sportplezier, vooral na afloop van de trainingen en wedstrijden.

Elke donderdagavond om half tien was iedereen present in de sporthal. De eerste drie kwartier werden we min of meer ‘grensoverschrijdend afgebeuld’ om de conditie en de technische snufjes van het volleybalspel op peil te houden. Daarna speelden we drie kwartier een onderling potje, niet zo maar voor de lol. Het ging er fanatiek aan toe. Na afloop snel douchen en naar de bar in de sportkantine waar Theo en Marietje ons al stonden op te wachten. De derde helft, daar genoten we wekelijks enorm van. De pilsjes smaakten goed. We waren geen topsporters meer. De buikjes zakten wat uit, maar wie maakte zich daar zorgen over. En als ik terugdenk aan de wekelijkse gehaktbal met heerlijke saus dan spelen mijn smaakpapillen opnieuw op. Er zaten teammaten tussen, waarvan er jammer genoeg al enkelen zijn overleden, die konden ‘bakken’ vertellen, die heden ten dage behoorlijk vrouwonvriendelijk genoemd zouden worden. Maar tot mijn schande moet ik bekennen…wij brulden van het lachen zeker naarmate het aantal biertjes de gezelligheid verhoogde. Ik kan u echter geruststellen, we zijn beschaafde oude mannen geworden.

Op zondagmorgen speelden we onze wedstrijden in de regionale competitie. Het was nog de tijd dat de parochiegeestelijkheid dat uitermate verfoeide en vanaf de kansel de sportclubs betichtte van onchristelijk gedrag. De zondag was een rustdag en zeker ’s morgens sportwedstrijden organiseren was uit den boze. Het secularisatieproces was echter ingezet. Waar bemoeide de Kerk zich mee? We zochten wel een ander momentje om vroom te zijn en de Heer te dienen.

Eén schandelijke uitglijer van ons sportieve clubje wil ik nog opbiechten. Na afloop van die zondagse wedstrijden gingen we af en toe een hapje eten. De keuze was deze keer gevallen op de Griek in de Kerkstraat in Den Bosch. We kwamen al luidruchtig binnen na de overwinning op de koploper van onze competitie. Er werd ons een tafel toegewezen op de eerste verdieping. De ouzo, het bier en de wijn deden hun werk. Na enkele uren werden we, uiteraard na betaling, sommigen half en anderen helemaal laveloos, naar buiten gebonjourd. Ik ben er jaren niet meer durven komen. Met drank op kroop je achter het stuur en thuis zocht je zo snel mogelijk de bank op om je roes uit te slapen. Mijn kleinkinderen lezen deze column ook. Binnenkort verwacht ik wel appjes met teksten als ‘foei Opa’.

Tot mijn 59e levensjaar heb ik genoten van die ‘gouden tijd’. Toen had de clubleiding ons opgezadeld met een trainer van 18 jaar (een aardige gozer hoor), die dacht ons spelpeil nog te kunnen verhogen. Hij gaf trainingen waarbij ik haast dood neerviel. Ik kreeg last van de ene blessure na de andere. Daarbij kwam ook dat de volleybalbond het net meende te moeten verhogen met 5 centimeter. De jongelui werden almaar groter terwijl wij ouderen elk jaar wat krompen. Dat was het sein om ermee te stoppen met pijn in het hart. Velen van ons meldden zich aan bij de tennisclub om het ouder wordende lijf toch regelmatig te prikkelen. Nu is deze man 81 en geniet al ruim 22 jaar van een nieuwe sportieve ‘gouden tijd’ tussen de tennismaten die wat betreft de wekelijkse ‘klets’ ook van wanten weten.

 Jan van der Krabben

 

BRES leest en deelt

Violeta (Auteur Isabel Allende; uitgever Wereldbibliotheek Amsterdam)

Als ik in de boekhandel een nieuwe roman van Isabel Allende tegenkom kan ik die niet laten liggen. Ik ben een enorme fan van haar en heb alle boeken in de loop der jaren wel gelezen. Ook met Violeta presenteert Isabel Allende ons opnieuw een inspirerend, episch verhaal, verteld met veel humor en een enorme passie. Het boek past uitstekend in de roerige tijd waarin wij nu leven. Het volgende citaat maakt dat duidelijk: ‘In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. En over de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet één maar twee pandemieën.’

Ik kan u het boek warm aanbevelen.

 Jan van der Krabben

 

Jarigen
Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd. Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
11 juli      Maria Thissen-van Teefelen
15 juli      Henk Kappen
16 juli      H. Groothuis
16 juli      John de Groot
22 juli      Adriaan van den Akker    

90-jarigen, de allersterksten
9 juni        Wilhelmina Boxtel-van Liempt
26 juni        M.T. van der Leest
4 juli          Albert van Uden
18 juli         Ans van Erp-de Graaf
30 juli         J.E. van der Leeden-de Groot

 

Eerder onze nieuwsbrief lezen?

Als u onze nieuwsbrief eerder wilt lezen, dan kan dat. Hij staat meestal in het weekend voor de verspreiding online. U vindt de nieuwsbrief op de 1e pagina van onze website in de rechter kolom onder de vermelding ‘nieuwsbrief ……..’.
Als u daarop klikt downloadt u de nieuwsbrief en kunt u hem lezen.

Mocht u op een tablet lezen (of uw telefoon) dan vindt u de download onderaan de pagina.

 

Emailadressen BRES

Emailadres:                                           

Dit emailadres wordt gelezen door:
voorzitter@bres.nl                                 Herman Schunselaar
secretaris@bres.nl                                 Sylvia Groot
penningmeester@bres.nl                   Hans van Beers
liesbeth@bres.nl                                     Liesbeth Steenbergen

Ledenadministratie: 
Voor alle mutaties met betrekking tot de ledenadministratie kunt u uw gegevens sturen aan:  ledenadministratie@bres.nl                    Ton den Besten

Voor vragen, informatie en/of opmerkingen over BRES kunt u  contact opnemen met Liesbeth Steenbergen op telefoonnummer: 073-503 3117 (bij voorkeur tussen 10.00 en 12.00 uur).

 

Nieuwe leden, wijziging lidmaatschap
Wilt u een nieuw lid opgeven dan kan dat op de volgende manieren:
. invullen van het formulier op onze website www.bres.nl 
. de gegevens van het nieuwe lid mailen naar ledenadministratie@bres.nl
. even bellen met Ton den Besten: 06-12675364
. briefje in de bus doen bij d’n Inloop op de Kerkwijk 45a

Mocht er bij u ook iets wijzigen of gewijzigd zijn, neemt u dan ook even contact met ons op.

Dat kan zijn bij:
. een verhuizing
. een nieuw bankrekeningnummer
. een nieuw telefoonnummer
. een nieuw emailadres

 

Oorlogsellende duurt maar voort

 Ik kan het niet laten om maandelijks in de Nieuwsbrief mijn afschuw uit te spreken over de oorlog die woedt in de Ukraïne en daarnaast over de antisemitische tendensen die de laatste tijd in hevige mate van zich doen spreken. Vandaar dit artikel dat ik onlangs schreef voor DeMooiBoxtelKrant.

 In het Brabants Dagblad van 21 april jongstleden werd ik emotioneel geraakt door een grote foto met daarop het jochie Sieg Maandag bij de bevrijding van Bergen-Belsen in 1945. Met afgewend hoofd loopt hij langs een rij lijken die langs de kant van de weg zijn neergelegd. Dat jongetje was toen 7 jaar oud. In 2013 is hij na een rijk kunstenaarsleven helaas overleden. Gelukkig heeft hij de hedendaagse oorlogsgruwel niet meer hoeven aanschouwen. De foto is een onderdeel van ‘de Jodenvervolging in foto’s’, een expositie die momenteel te zien is in het museum bij Kamp Vught. Journalist Bertjan Kers zegt hierover: ‘De expositie is samengesteld door Erik Somers en René Kok van het NIOD. Zij brachten de stapsgewijze uitroeiing van het Joodse volk in Europa voor het eerst in beeld en dat leverde de nodige discussie op. Onder meer omdat de soms gruwelijke foto’s in werkelijkheid nog afgrijselijker waren. Ze bleken soms bewerkt of bijgesneden om de horror te verhullen.’

Het doet mij direct denken aan de Oekraïners die in Marioepol, Bucha, Borodyanka of Kharkiv haveloos op straat lopen op zoek naar voedsel en brandhout terwijl ze de lijken van stadgenoten links en rechts passeren. Oorlog is gruwelijk tot op het bot. Alle beelden die we te zien krijgen en alle verhalen van gevluchte Oekraïners doen je huiveren. Angst kruipt bij velen in het lijf. Stel dat Poetin nog meer plannen in zijn hoofd heeft om zich te verzetten tegen de volgens hem boosaardige Westerse wereld dan is de kans groot dat ook wij geconfronteerd worden met gruwelijkheden die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Met de huidige atoom- en chemische wapens is men in staat Europa (zowel oost als west) in enkele weken tijd totaal te vernietigen.

Na een gesprek over de vreselijke toestand in Oekraïne raadde een vriendin ons aan om een film te gaan bekijken die momenteel draait in de Verkadefabriek. Zij was er behoorlijk van onder de indruk. Mijn vrouw en ik hebben dat advies onlangs opgevolgd. De naam van de film luidt “Die Wannsee Konferenz”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in 1942 een tiental hoge Duitse militairen en ambtenaren van verschillende ministeries een dag bijeen geweest in een luxe villa gelegen aan de Wannsee. Kopstukken daarbij waren Reinhard Heydrich (1904 – 1942) en Adolf Eichmann (1906 – 1962).  Heydrich was een Duits nazileider en Reichsprotector van Bohemen en Moravië tijdens de periode van nazi-Duitsland. Hij bezweek aan zijn verwondingen na een aanslag in Praag, vier maanden na die beruchte conferentie. Eichmann was een Duits-Oostenrijks SS-functionaris in het Derde Rijk en een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden. Hij werd in 1960 in Zuid-Amerika door Israëlische geheimagenten opgepakt en na een langdurig proces in 1962 in Jeruzalem ter dood veroordeeld.

De film is gemaakt op basis van de bewaard gebleven notulen. Als je de acteurs in de film de teksten hoort uitspreken over de strategie van uitroeiing van de Joden, niet alleen in het Duitse Rijk maar in heel in Europa, dan rijzen je de haren te bergen. In zo kort mogelijke tijd moesten 11 miljoen Joden vernietigd worden. Tot op de minuut werd uitgerekend hoeveel tijd dat zou kosten. Over de werkwijze was men het snel eens. Vooral Eichmann was een voorstander van het bouwen van nog meer gaskamers waarin men met een goedkoop chemisch middel in enkele minuten tijd honderden mensen kon doden. In totaal zes uur tijd (met tussendoor een hapje en een drankje) kwam het geboefte tot beslissingen over het lot van 11 miljoen Europese Joden.

Ik huiver als ik me realiseer dat zulke gesprekken in het Kremlin heden ten dage op dezelfde wijze gevoerd worden over de vernietiging van een land met 44 miljoen inwoners. De rest van de wereld moge verhelpen dat het hen lukt. Stop deze tragedie. Deze oorlogsellende mag niet langer voortduren.

Jan van der Krabben 

 

Fietstoertocht:
Op woensdag 29 juni is er weer een prachtige toertocht uitgezet. We vertrekken om 09.30 uur vanaf d’n Inloop en zijn rond 16.30 uur terug. De voorbereiding door Tonny en Thea belooft een mooie tocht en hopelijk is het weer zodanig dat we kunnen genieten van een geweldige dag. Er zijn voldoende rustmomenten.
Aan alles is gedacht (o.a. opladen accu’s e.d.).

Kom genieten van een fijne dag samen in beweging . Vergeet niet uw vestje mee te nemen.

Wij verzoeken u zich te melden voor 22 juni bij Tonny Schouten: 
tonny-schouten@hotmail.com of 06-10901126

 

Koninklijke onderscheiding

Op 26 april is ons Breslid Bart Pennings benoemd tot  Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege het feit dat hij zich als vrijwilliger voor vele zaken heeft ingezet. Om te horen hoe hij deze benoeming beleefd heeft, hebben we hem opgezocht.

De benoeming heeft hem zeer verrast: tot een kwartier voor vertrek met een Engelse schoolbus naar de Litsenborg in Den Dungen,  waar burgemeester Looijen de lintjes uitreikte, wist hij van niets.

Op onze vraag met welk vrijwilligerswerk hij gestart is vertelde hij dat hij vroeger een vervend ruiter was en dat hij bij zijn ruitervereniging eerst secretaris en daarna voorzitter is geweest. Daarna heeft hij nog vele andere vrijwilligersfuncties gehad bij andere organisaties, meestal als penningmeester, waarbij zijn lidmaatschap van de commissie Haalbaarheid nieuwbouw kerk heel belangrijk was. Ook kijkt hij  met veel trots terug kijk  op zijn deelname aan de Stuurgroep van golfclub Landgoed Coudewater bij het tot stand komen van de nieuwe golfbaan en het clubhuis. “Dat waren tropenjaren”.

De benoeming ziet  hij als een erkenning voor al zijn vrijwilligerswerk en als een aansporing om daar nog lang mee door te  gaan. Zoals hij zei: “ik ben ermee verguld, het geeft me een goed gevoel, zo kan ik mij inzetten voor de gemeenschap. Bovendien heb ik het geluk, dat mijn thuisfront mij in mijn vrijwilligerswerk steunt.”

Jan van de Steen, ook lid van Bres, heeft ook een onderscheiding gekregen maar zit in Sri Lanka dus een interview is niet mogelijk, maar in de Brug stond het volgende:
Hij heeft voor zijn vele werk voor Stichting kansarmen Sri Lanka de hoge onderscheiding gekregen Ridder in de orde van Oranje Nassau.

In 2004 na de tsunami startte Jan van der Steen direct met noodhulp in de ontheemde vissersdorpen in Sri Lanka. In 2006 zette hij de Stichting Kansarmen Sri Lanka op om hiermee in de achtergestelde en ontoegankelijke binnenlanden van Sri Lanka, drinkwateraansluitingen, sanitaire voorzieningen en gezondheidslessen op scholen te realiseren.

Tot op heden zijn zo’n 100.000 scholieren, 250 projecten, enkele woongemeenschappen en tehuizen aangesloten en profiteert inmiddels een veelvoud van de voorzieningen. Deze nieuwe voorzieningen hebben gezorgd voor een flinke verbetering van de volksgezondheid, minder schooluitval en het heeft de economische ontwikkeling van de regio bevorderd. Om dit alles te kunnen doen organiseert Jan in Nederland veel acties om geld in te zamelen en geeft hij gastlessen op scholen om de Nederlandse jeugd meer bewust te maken van de wereldwijde waterproblematiek en in het bijzonder die van Sri Lanka.

Door de jaren heen heeft hij gezorgd voor een planmatige vakkennis, training en opleiding, de lokale gemeenschap helpt bij de aanleg van de voorzieningen en zorgt zelf voor het onderhoud. Ook heeft Jan een lokaal fundraisingsysteem opgezet om het zelfvoorzienende karakter van de lokale gemeenschappen verder te vergroten.

 

De agenda:

Dag Datum: Activiteit Locatie   Aanvangstijd  
Woensdag 1-6 Driewiek               d’n Inloop                               13.30uur         
Donderdag 2-6 Wandelen  Sjoelclub        den Durpsherd                   
d’n Inloop                            
  09.30 uur          13.30 uur         
Vrijdag 3-6  Biljarten Durpsherd/ Moerkoal    13.30 uur  
Zaterdag 4-6          
Zondag 5-6          
Maandag 6-6  Biljarten                  den Durpsherd   13.30 uur  
Dinsdag 7-6 Fietsen d’n Inloop   09.30uur                
Woensdag 8-6 Driewiek    d’n Inloop   13.30 uur   
Donderdag 9-6 Wandelen  Sjoelclub           den Durpsherd      
d’n Inloop                  
  09.30 uur          13.30 uur        
Vrijdag 10-6 Biljarten Durpsherd/Moerkoal   13.30 uur   
Zaterdag 11-6          
Zondag 12-6 Zondagsoos d’n Inloop   14.00 uur  
Maandag 13-6                    Biljarten                  Den Durpsherd                   13.30 uur           
Dinsdag 14-6 Fietsen d’n Inloop   09.30 uur               
Woensdag 15-6 Driewiek               d’n Inloop                               13.30 uur           
Donderdag 16-6 Wandelen            Den Durpsherd                                                 09.30 uur               
Vrijdag 17-6 Biljarten Durpsherd/Moerkoal   13.30 uur  
Zaterdag 18-6          
Zondag 19-6          
Maandag 20-6 Biljarten                  Den Durpsherd                     13.30 uur  
Dinsdag 21-6 Fietsen d’n Inloop   09;.30 uur  
Woensdag 22-6 Driewiek              d’n Inloop                13.30 uur    
Donderdag 23-6 Wandelen            Den Durpsherd                                                 09.30 uur          
Vrijdag 24-6 Biljarten Durpsherd/Moerkoal    13.30 uur       
Zaterdag 25-6          
Zondag 26-6 Zondagsoos d’n Inloop   14.00 uur  
Maandag 27-6 Biljarten         Bowlen Den Durpsherd
Dierenbos       
  13.30 uur
14.00 uur
 
Dinsdag 28-6 Fietsen d’n Inloop   09.30uur                   
Woensdag 29-6 Driewiek               d’n Inloop                               13.30uur         
Donderdag 30-6 Wandelen          Den Durpsherd                                                 09.30uur                   
Vrijdag 1-7 Biljarten Durpsherd/ Moerkoal   13.30 uur  
Zaterdag 2-7          
Zondag 3-7          
Maandag 4-7 Biljarten                 den Durpsherd                     13.30 uur  
Dinsdag 5-7 Fietsen d’n Inloop   09.30 uur          
Woensdag 6-7 Driewiek   d’n Inloop                 13.30 uur   
Donderdag 7-7 Wandelen     Den Durpsherd       09.30 uur          
Vrijdag 8-7 Biljarten Durpsherd/Moerkoal   13.30 uur  
Zaterdag 9-7          
Zondag 10-7          
Maandag 11-7  Biljarten                  Den Durpsherd   13.30 uur  
Dinsdag 12-7 Fietsen d’n Inloop   09.30 uur                 
Woensdag 13-7 Driewiek               d’n Inloop                               13.30 uur           
Donderdag 14-7 Wandelen            Den Durpsherd                                              09.30 uur                 
Vrijdag 15-7 Biljarten Durpsherd/Moerkoal   13.30 uur  
Zaterdag 16-7          
Zondag 17-7          
Maandag 18-7  Biljarten                  Den Durpsherd               13.30 uur  
Dinsdag 19-7 Fietsen d’n Inloop   09.30 uur         
Woendag 20-7 Driewiek               d’n Inloop                13.30 uur    
Donderdag 21-7 Wandelen    den Durpsherd                09.30 uur         
Vrijdag 22-7 Biljarten Durpsherd/Moerkoal   13.30 uur  
Zaterdag 23-7          
Zondag 24-7 Zondagsoos d’n Inloop   14.00 uur  
Maandag 25-7 Biljarten den Durpsherd   13.30 uur  
Maandag 26-7 Bowlen Dierenbos   14.00 uur  
Dinsdag 26-7 Fietsen d’n Inloop   09.30 uur  
Woensdag 27-7 Driewiek d’n Inloop   13.30 uur  
Donderdag 28-7 Wandelen den  Durpsherd                     09.30 uur  
Vrijdag 29-7          
Zaterdag 30-7          
Zondag 31-7            

Agenda eenmalige activiteiten:

Donderdag 2-6 Aspergeboerderij d’n Inloop   13.30 uur  
Woensdag 29-6 Toertocht d’n Inloop   9.30 uur  
Dinsdag 19-7 bijeenkomst gezondheid d’n Inloop   14.00 uur  
Donderdag 21-7 Andre Rieu d’n Inloop   16.00 uur  
Dinsdag 26-7 Floriade d’n Inloop   08.30 uur  
Woensdag 29-7 Toertocht Fietsen   9.30 uur  

 

Aanvragen eenmalige energietoeslag: Hoe moet dat?

Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige energievergoeding van € 800,–.
Voorwaarde is dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 120% van de bijstandsnorm( excl. vakantietoeslag) .

Dit is voor een gezin/echtpaar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd netto € 1.777,92 per maand.
Voor een alleenstaande of een alleenstaande ouder is dit €1.244,54 netto per maand.

Voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben of ouder zijn gelden de volgende bedragen:

Gezin/echtpaar beiden ouder of een van beiden ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd €1.872,49 netto per maand. Voor een alleenstaande of een alleenstaande ouder is dit €1.382,89 netto per maand.

Verdere voorwaarden zijn:
Je bent inwoner van onze gemeente en hebt een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en hebt de verplichting alle gegevens die gevraagd worden te overleggen.
Het eigen vermogen telt niet mee in de beoordeling van de aanvraag.
Verder heeft de energietoeslag geen invloed op de hoogte van andere toeslagen
U kunt een aanvraag doen via Loket Wegwijs.

Als u hierbij hulp nodig heeft kunt u de ouderenadviseurs/belastingadviseurs om hulp vragen.

Dit zijn: Jan Kuipers tel.0617346896
Marius van Lankvelt tel.073-5031706 of  0644602116
Ad Houtepen te. 073-5032653 0f 0633678199

 

Driewiek journaal

Hallo beste lezers,
Het is mijn beurt om een kort verhaaltje te schrijven. Mijn naam is Marijke van de Ven en ik ben nu ongeveer 4 jaar bij de Driewiek. Het is een hele gezellige club, waarbij ik me thuis voel. Er wordt gekletst, gelachen, lichamelijke ongemakken gedeeld, maar ook veel gebreid, gehaakt, geborduurd, kaarten gemaakt enzovoort. Sinds kort worden er ook leesboeken en tijdschriften voor geïnteresseerden neergelegd.

Ikzelf ben van het haken en vind het leuk om kleine aparte spulletjes te haken. Bijvoorbeeld kikkers, hondenkopjes, bloemen op een snoeppotje. Of een uilenkussen, of kleine hartjes, alles wat me leuk lijkt als kadootje voor iemand.

Dus kom eens kijken in de inloop waar we wekelijks op de woensdagmiddagen zitten en neem een kijkje in de vitrinekast of maak een praatje. Er is nog plaats om bij ons aan te sluiten!

 

Bres activiteiten in de zomermaanden
Gelukkig gaan er in de komende zomermaanden nog vele activiteiten van en bij BRES gewoon door en bent u daar ook in de zomermaanden van harte welkom.

U vindt deze in de agenda.
Het zijn :
– Wandelen, fietsen, biljarten, bowlen, de Zondag-soos en de Driewiek.
Het lenen van elektrische duofietsen gaat uiteraard de hele zomer door.

Een aantal activiteiten stopt enige tijd, zodat de coördinatoren even op adem kunnen komen en tijd voor zichzelf hebben.

Het zijn :
– Rikken en jokeren begint weer op 1 september
– Keezen begint weer op 8 september
– Sjoelen begint weer op 1 september
– Koersbal begint weer op 5 augustus
– Bridgen begint weer op 19 september
– Film voorstelling begint weer op 7 september
We hopen u dan allemaal weer te zien, uitgerust en wel.
Geniet van een fijne zomer!

 

Puzzels KBO
Medium moeilijkheidsgraad:

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1 
eenstemmig geneesmiddel 12 vergrootglas 13 fijn weefsel 14 wenk 16 geneesmiddel 18 sterrenbeeld 19 heks 21 voorzetsel 22 eetgerei 24 achter 25 nauw 26 sigaar 27 naaldboom 28 mijns inziens 30 onzes inziens 31 landbouwwerktuig 33 en dergelijke 34 autostalling 37 deel v.e. breuk 40 pret 41 nageslacht 42 verborgen 45 arts 48 familielid 49 onderofficier 50 bijwoord 51 getijde 53 ratelpopulier 54 werklust 56 pl. in Gelderland 57 de lezer heil 58 nauwe straat 59 eerste kwartier 60 vrouwelijk dier 62 vrucht 63 muurholte 65 woonschip 66 pl. in Limburg 68 draaikolk 70 verdoving 71 Afrikaan.

Verticaal: 1 uiterst hoge berg numero olm narede uitstalkast korte tijd oude lengtemaat 10 scheepsvloer 11 door water omgeven land 15 intiem 17 plant 18 soort appel 20 schande 23 paardenkracht 29 fier 32 selecte groep 35 op de wijze van 36 Engels bier 38 haarkrul 39 roem 42 werpstrik 43 larie 44 test 45 wapen 46 herkomst 47 scheepsuitruster 48 vrucht 52 slaginstrument 55 zangnoot 61 Europeaan 62 vogel 64 vreemde munt 65 papegaai 67 personal computer 69 vogelproduct

De pittige versie:

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1 bureaucomputer schattig 13 geldbuidel 15 Latijnse bijbelvertaling 17 sportterm 18 deel v.e. fiets 20 vat 21 tijdvak 24 grond om boerderij 25 selenium 27 vervoermiddel 29 als boven 30 ontaarding 34 vogel 36 hoeveelheid 38 radon 39 deel v.e. tekst 40 Turks bevelhebber 41 slee 42 erfenis 45 pl. in België 48 bond 51 bevel 53 slagader 54 nikkel 55 nachtvogel 57 beroep 59 bijenproduct 60 vochtige warmte 62 tam 63 waakzaam 65 bespreking 68 werkplan 69 enigma.

Verticaal: 1 Europeaan koppel heks schop deel v.d. bijbel deel v.e. station helder klinkend de onbekende bezittelijk vnw. 10 één en ander 11 gewoonte 12 sportartikel 14 scheepsrebel 16 gesloten 19 jaartelling 22 ambtsrust 23 brancard 26 elektro-encefalogram 28 metalen staafje 30 wilde hond 31 autoriteit 32 gebak 33 verdieping 35 roem 37 kwaad 42 naargeestig 43 deel v.e. wet 44 mengelmoes 46 voorzetsel 47 brief 49 deel v.e. breuk 50 werkweigeraar 52 houding 54 grappenmaker 56 waarnemend 57 heilige 58 gegevens 59 ouderloos kind 61 godin v.d. dageraad 64 deksel 66 ijzer 67 achter.

 

Op stap met…de tweede Maasvlakte
Op donderdagmorgen vroeg 21 april ging Janine met 53 BRES leden naar de 2de Maasvlakte.

Zoals te verwachten was werden we opgehouden door de verkeersdrukte. De bustocht naar Rotterdam duurde bijna 2 uur. In het truckers restaurant op de Maasvlakte stond de koffie met appeltaart netjes op ons te wachten.

Aansluitend gingen wij aan boord van de  Futureland ferry om een kijkje te nemen in de 5 immens grote havens met de aanlegplaatsen voor de grootste containerschepen ter wereld.

Het schip de Stockholm, met zijn 26.480 containers, lag aan de kade en werd omgeladen.
Wij kregen ook een beeld van de aanbouw van de wereld grootste windmolens die straks in de Noordzee worden geplaatst. Windmolens met een tiphoogte van meer dan 300 meter.
Alles in de haven van de tweede Maasvlakte is supergroot.

De Maasvlakte wordt tegen de hoge golven beschermd door 19.558 betonblokken die elk 40.000 kg. wegen.

Na deze prachtige boottocht schoven we aan voor een goed verzorgde lunch.
Daarna weer in de bus voor een 11/2 uren tocht rondom de gehele Maasvlakte. Hierdoor kregen wij een beeld van de tientallen bedrijven die zich op de Maasvlakte hebben gevestigd. En wederom supergroot

Nippon heeft daar  een distributie centrum met 75 aanleg plaatsen voor vrachtwagens.
Ter afsluiting van het bezoek aan de 2de Maasvlakte kregen we in het museum Futureland nog een informatiefilm met uitleg.
Op de terugweg stopte de bus in Terheijden. Je raadt het al. Een uitstekend 3 gangendiner.

Om 20.30 uur waren we terug bij d’n Inloop
Voldaan en nog steeds onder de indruk van alles wat we meegemaakt en gezien hadden.
Dank aan Janine en haar stagiaire voor deze schitterende en leerzame dag.

 

Bijeenkomst Gezondheid

In de tweede helft van dit jaar organiseren wij een 7-tal informatie bijeenkomsten in samenwerking met KBO – Brabant en Veilig Verkeer Nederland.
De eerste bijeenkomst is op dinsdagmiddag 19 juli om 14.00 uur in d’n Inloop .

Het thema van deze bijeenkomst is Gezondheid

Ria van Dijk van zorgverzekeraar VGZ praat ons bij over belangrijke zaken als
slapen, ontspannen, gezond eten, bewegen en leefstijl.

Allemaal thema ’s die ons interesseren en ons soms bezighouden.

U bent op 19 juli van harte welkom in d’n Inloop voor deze belangrijke informatie en een kopje koffie / thee

U hoeft zich niet aan te melden. Wij vragen een kleine bijdrage van € 3,–.

Tot 19 juli om 14.00 uur.

 

 

Op stap met… André Rieu
Donderdag 21 juli
De vertrektijd naar Maastricht is gepland rond 16.00u.
Instapplaats d’n Inloop.

 

Op stap met…  Floriade 26 juli 2022 Almere

Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling die vanaf 14 april 2022 een half jaar lang plaatsvindt in Almere. Tijdens de Floriade laat de Nederlandse tuinbouw samen met nationale en internationale exposanten voorbeelden zien die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Vanaf het voorjaar van 2022 is Almere hét podium van Floriade Expo2022. Zes maanden lang staat een gebied midden in de stad in het teken van de groene stad van de toekomst. Bezoekers van de Expo willen we niet alleen informeren, maar vooral ook inspireren om groener en gezonder te leven. Met verrassende groene attracties, inzendingen van wereldsteden, een unieke bomen- en plantenverzameling en inspirerende evenementen.

Floriade Expo 2022 wordt echt een feest van groen! Na afloop van de expo wordt het terrein doorontwikkeld tot een groene en gezonde stadswijk.

Vertrek vanaf d’n Inloop: om 8.30 uur
Prijs: € 85.-  minimum 30 pers.  
Aanmelden tot 11 juli 2022

Inbegrepen: Vervoer per luxe touringcar.
Begeleiding en service van onze ervaren chauffeur/ reisleider;
Programma zoals beschreven; Koffie/thee 2x met gebak op heenreis;
Entreeticket Floriade, inclusief enkele reis per kabelbaan;
3 gangendiner ter afsluiting;

Aanmelden: Voorkeur via de mail kbojanine@kpnmail.nl. of telefoon 073-5032036

Bedrag overmaken bij aanmelding NL54RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenverenigingbres onder vermelding Floriade.

 

Herhaalde oproep: wie wil meedoen?

In de nieuwsbrief van mei is een oproep gedaan voor deelnemers voor het oprichten van een tuingroep.

Er hebben zich een aantal gegadigden gemeld, maar het zou fijn zijn als er zich nog meer leden zouden melden die willen meedoen bij het opzetten van een tuingroep. Het gaat om mensen die belangstelling hebben voor tuinen, bijzondere bomen. Tuinlandschappen e.d. en die het leuk vinden om met elkaar eenmaal per maand iets te gaan ondernemen. (zie tekst nieuwsbrief mei 2022). Als u belangstelling of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Maria Ploegmakers, De Zeelder 13: telefoon 06-30672200.

Oplossing puzzels KBO:

Medium moeilijkheidsgraad:

En de pittige:

Bres kookt en deelt
Een heerlijk zomers recept waarin u alle kliekjes kunt opmaken uit de cocina povera uit Italië. De cocina povera is een kookstijl die ontwikkeld is door mensen die het met weinig moeten doen. Ideaal voor niet alleen de kleine beurs maar ook voor het opmaken van etenswaren die overblijven.
De basis van deze salade panzenella is brood. Liefst ook witbrood, een oud broodje wat is overgebleven van de lunch oid. Snijdt deze in kleine stukjes en doe ze in een grote slakom.
Giet daarbij een mengeling van olijfolie, witte azijn (appelazijn mag ook), zout en peper. Ik doe er altijd ook nog een snufje suiker of zoetstof bij.

Daarbij doen we zeker 6 middelgrote en (over)rijpe tomaten in kleine stukjes.

Laat dit mengsel een tijdje in de koelkast intrekken en schep het af en toe even om.
Daarna is het een kwestie van alle restjes (ui, knoflook, groenten, vlees, kaasstukjes etc etc) erdoorheen mengen en serveren. Een heerlijke maaltijdsalade die niets gekost heeft.

 

Mei  2022

Column: Rimpels…
Een boosterprik voor onze planeet    

 Al vele jaren ben ik lid van de Stichting Het Noordbrabants Landschap.
Elk seizoen verschijnt er een brochure met verhalen en vaak prachtige foto’s.
Telkens lees ik ze met veel genoegen. Het houdt mij scherp op de pracht die de natuur ons schenkt. Maar ook op het  menselijk handelen dat onze planeet bedreigt en mede daardoor de natuur die van wezenlijk belang is voor al het leven op aarde.
De laatste uitgave ‘nummer 212 Winter 2021’ heeft als titel ‘Zorgen om de natuur’.
In het voorwoord lees ik het volgende: ‘Deze keer heeft de redactie stevig uitgepakt, met niets minder dan de staat en toekomst van het leven op onze planeet als onderwerp.
Drie denkers, tevens doeners (Sir David Attenborough, Jan Terlouw en Eefke van de Wouw) , zijn aan het woord die hun zorgen delen maar ook perspectief bieden.’ Alle drie zijn van mening dat mensen niet goed voor de natuur zorgen en daarvan in toenemende mate de gevolgen ondervinden. Wanneer dit zo doorgaat, treedt onomkeerbare schade op.

Vooral het verhaal van Sir David Attenborough (1926) boeit mij enorm. Zoals in het verleden zijn vele bekroonde natuurdocumentaires dat ook gedaan hebben. Honderden miljoenen kijkers met mij vergaapten zich aan de schoonheid van de natuur en hoe ingenieus deze in elkaar steekt. Ik denk dat ik ze allemaal wel gezien heb. Eén ding is jammer dat hij pas vanaf 2019 op 93 jarige leeftijd de nadruk legde op de sterke negatieve ecologische impact van de mens op de natuur. Hij kwam pas laat tot het besef dat ‘een boosterprik voor onze planeet’ van wezenlijk belang is voor het behoud van een gezond klimaat en het behoud van de biodiversiteit zodat we een milieuramp kunnen voorkomen. Hij heeft dit goed gemaakt in zijn laatste film/boek ‘A Life On Our Planet’ (2020). Het is een monumentale oproep tot verandering van ons handelen. En biedt volgens Attenborough perspectieven!

Niet het vrij gekomen radioactief materiaal dat zich hoog in de lucht verspreidde door de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en door de explosie van de kerncentrale ‘Tsjernobyl’ zijn tot dusver de grootste milieurampen. ‘Nee’, zegt Attenborough, ‘overal ter wereld, nauwelijks merkbaar, dag in, dag uit, al een eeuw lang, is iets veel ergers gaande: de steeds snellere afname van de biodiversiteit op onze planeet, is de werkelijke tragedie van onze tijd. Een overweldigende biodiversiteit is vereist opdat het leven op onze planeet werkelijk kan floreren. Alleen wanneer miljarden verschillende individuele organismen optimaal gebruik maken van alle hulpbronnen en kansen die ze tegenkomen. En alleen wanneer miljoenen soorten levens leiden die onderling zodanig zijn gekoppeld dat ze elkaar in stand houden, kan de planeet soepel functioneren. Hoe groter de biodiversiteit van onze planeet, hoe veiliger al het leven op aarde, inclusief wijzelf. De biodiversiteit keldert echter onder invloed van onze huidige levenswijze. De natuurlijke wereld is in verval. Het bewijs is overal, het gebeurde tijdens mijn eigen leven. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. En het zal leiden tot onze vernietiging. Er is echter nog tijd om de centrale uit te zetten. En er is een goed alternatief.’
Daar kunnen we het als eenvoudige stervelingen mee doen. Als ik de volgende twintig pagina’s verder lees, krijg ik een vreselijke knoop in mijn buik. Hij waarschuwt de mensheid als zij om allerlei redenen doorgaat met leven zoals we dat nu doen, hij zijn hart vast houdt voor degenen die de komende 90 jaar zullen meemaken.

Zijn conclusie noemt hij ‘onze grootste kans’. Wat bedoelt hij hiermee? ‘Mensen zijn slim’, zegt hij, ‘maar ook geneigd om ruzie te maken. We kunnen niet doorgaan met oorlogen voeren. De gevaren die de aarde nu bedreigen, zijn wereldomvattend en kunnen alleen worden afgewend als landen hun geschillen laten vallen en zich verenigen om mondiaal te kunnen handelen. Het zal ontelbare comités en conferenties vergen en de ondertekening van talloze internationale verdragen. Het werk is al begonnen, georganiseerd door de VN. Een ontzagwekkender opgave is nauwelijks denkbaar. De toekomst van de mensheid hangt af van het welslagen van deze bijeenkomsten. We zijn gekomen waar we nu zijn omdat we de slimste wezens zijn die ooit op aarde hebben geleefd. Maar om ons bestaan te kunnen voortzetten, is meer nodig dan intelligentie. We hebben wijsheid nodig.’

Als wetenschappers die ‘wijsheidbooster’ op korte termijn kunnen ontwikkelen moeten we die maar snel inspuiten in de armen van alle wereldleiders. Gelooft u nog in dit perspectief? Mijn geloof is na het lezen van dit uitgebreide verhaal danig geslonken. De knoop in mijn buik zal ik niet snel weten te ontwarren. Voorlopig zal ik het moeten doen met een tweede booster om gezond te blijven.

Jan van der Krabben

Nieuwe leden
Wij verwelkomen onze nieuwe leden:
Willy en Annie Bouwman-Van Rooij
Ida Brouwers-Toebast

Jarigen
Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
7 mei       Willem van Geest
13 mei      Pieter van Asten
14 mei      Jeanne van Zoggel-van Oss
30 mei      Monique Matser-van Dinther

90-jarigen, de allersterksten
15 mei       Harry van Helvoirt
20 mei       Mia Smulders

Inleveren stukken voor de volgende nieuwsbrief:
Uiterlijk 13 mei vóór 12 uur

 

Eerder onze nieuwsbrief lezen?
Als u onze nieuwsbrief eerder wilt lezen, dan kan dat. Hij staat meestal in het weekend voor de verspreiding online. U vindt de nieuwsbrief op de 1e pagina van onze website in de rechter kolom onder de vermelding ‘nieuwsbrief ……..’.
Als u daarop klikt downloadt u de nieuwsbrief en kunt u hem lezen.
Mocht u op een tablet lezen (of uw telefoon) dan vindt u de download onderaan de pagina.

 

Emailadressen bestuur BRES
Emailadres:                                            Dit emailadres wordt gelezen door:
voorzitter@bres.nl                              Herman Schunselaar
secretaris@bres.nl                               Sylvia Groot
penningmeester@bres.nl                 Hans van Beers
ledenadministratie@bres.nl            Ton den Besten
liesbeth@bres.nl                                   Liesbeth Steenbergen
activiteiten@bres.nl                             Liesbeth Steenbergen

Voor vragen, informatie en/of opmerkingen over BRES kunt u  contact opnemen met Liesbeth Steenbergen op telefoonnummer: 503 3117 (bij voorkeur tussen 10.00 en 12.00 uur).

 

Nieuwe leden, wijziging lidmaatschap
Wilt u een nieuw lid opgeven dan kan dat op de volgende manieren:
. invullen van het formulier op onze website www.bres.nl
. de gegevens van het nieuwe lid mailen naar ledenadministratie@bres.nl
. even bellen met Ton den Besten: 06-12675364
. briefje in de bus doen bij d’n Inloop op de Kerkwijk
Mocht er bij u ook iets wijzigen of gewijzigd zijn, neemt u dan ook even contact met ons op.

Dat kan zijn bij:
. een verhuizing
. een nieuw bankrekeningnummer
. een nieuw telefoonnummer
. een nieuw emailadres

Wij danken u daar alvast hartelijk voor!

 

Enige soberheid in de toekomst gewenst
(Dit artikel heb ik onlangs geschreven voor DeMooiBoxtelKrant; het past naar mijn mening in deze periode ook wel voor de Nieuwsbrief van BRES)

De inflatie vliegt de laatste weken de pan uit. Het leven wordt duurder. Elektriciteit, gas, benzine, olie,  levensmiddelen en wat al niet meer stijgen in prijs. We zullen het allemaal in onze portemonnee voelen. Voor elke beurs is dat natuurlijk verschillend. Maar enige soberheid is geboden. Iedereen zal dat op zijn of haar eigen wijze moeten zien te klaren. Daarover mijmerend moest ik denken aan mijn jeugdjaren. Velen hadden het toen echt niet breed. Ook in ons gezin konden mijn ouders maar moeilijk rondkomen met wat vader verdiende. Soberheid hoorde bij het leven. Om u daarvan een voorbeeld te schetsen het volgende verhaal. Voor veel oudere lezers heel herkenbaar denk ik.

Op de verjaardagen in de jaren ’40/’50 van de vorige eeuw, die ik me als kind herinner, voelde ik me echt jarig en je meende dat de hele wereld dat aan jou kon zien. Terugdenkend aan wat er nu zo bijzonder aan was komen enkele saillante herinneringen boven drijven. ’s Morgens een ferme hand van je vader en een kus van je moeder en ja hoor een cadeautje, ingepakt in bruin pakpapier. Je wist vaak wel wat er in zat. Bij mij was dat altijd een boek, het liefst een boek van Arendsoog en Witte Veder. Ook toen was ik al een echte boekenwurm. Mijn broers (zussen waren in ons huis niet voorradig) vonden het allemaal wel welletjes tot ze natuurlijk zelf aan de beurt waren.
Met je pakje brood (ook dan sloeg je de ochtendmis niet over) kreeg je een trommeltje met snoepjes mee naar school om te trakteren met de uitdrukkelijke waarschuwing van je moeder er vóór school niet van te snoepen. Er zaten er precies zoveel in zodat elk klasgenootje er eentje kon pakken. Je liep een uurtje later als een trotse pauw door de klas.
Jij was vandaag het middelpunt van de wereld. Het was wel sneu voor mijn klasgenootjes, dat mijn verjaardag in de vastentijd viel. Kinderen werden in die tijd door de ouders onder zware druk van de geestelijkheid ertoe aangespoord om ook te vasten door niet te snoepen. De braafsten in de klas namen het snoepje mee naar huis om het in het vastentrommeltje te stoppen. Het brandde onderweg bij veel kinderen natuurlijk in hun zak. Kon je de verleiding niet weerstaan dan had je bij de volgende biecht ‘gelukkig’ een echte dagelijkse zonde te vertellen. Op zondag mocht het trommeltje dikwijls even open om er een snoepje uit te halen. Dat smaakte dubbel zo lekker. De verjaardag kon helemaal niet meer stuk als moeder ’s avonds na het eten met de kopjes warme chocolademelk de kamer in kwam. Dat was dé traktatie. Als vader thuis was kon hij nog wel eens een regeltje ‘lang zal hij leven’ inzetten en één keer met luide stem ‘hoera’ roepen.  Bedtijd was bedtijd ook op je verjaardag. Maar in je bedje lag je nog lang na te genieten van de geweldige feestdag en als je de kans kreeg probeerde je nog even stiekem te lezen in je nieuwe boek. Hoe zo soberheid. Je had er als kind geen idee van.

Toen mijn vrouw en ik in de zestiger jaren zelf kinderen kregen begon er enige kentering te komen in de wijze waarop de verjaardagsfeestjes van de kinderen gevierd werden. Begin zeventiger jaren ontkwamen we er niet aan om op die dagen een groepje vriendjes uit te nodigen en daar iets leuks voor te organiseren. Ik herinner me een verjaardag van mijn oudste zoon, waarop ik met ‘een zieke kop’ een tiental kinderen in mijn auto propte en ruim een uur lang met barstende hoofdpijn een film van Pipi Langkous moest uitzitten.

Vanaf die periode begon mijns inziens de ellende. Elk vriendje bracht een cadeautje mee. Aangevuld met de cadeautjes van de ouders, de wederzijdse opa’s en oma’s en de peetoom en peettante ontvingen die kleine ongekroonde koninkjes van de tweede helft van de twintigste eeuw een zee van cadeautjes. Het kon niet op. De stapel met pakjes werd elk jaar hoger en de inhoud met het stijgen van de inkomens luxer en duurder.

Nadat onze kinderen ons verblijd hadden met een zevental kleinkinderen zag ik die pedagogische dwaasheid in de eenentwintigste eeuw alom toenemen. Als opa en oma werd je veelvuldig uitgenodigd voor die vaak op een thema georganiseerde kinderparty’s. De ene keer werd je door heksen belaagd, de volgende keer moest je je wapenen tegen gevaarlijke roofridders met zwaarden en pijl en boog. Dat is allemaal goed en wel maar de stapels met vaak dure cadeaus logen er niet om.

Beste ouders van nu: stop met deze pedagogische absurditeit! Zo’n overdaad is niet goed voor die kleine hummels, die langzamerhand ervan overtuigd raken, dat in deze wereld alles te krijgen is. Er blijft niets te wensen over. Als we daarin ons gedrag eens zouden veranderen dan slaan we twee vliegen in één klap: de portemonnee blijft wat meer gevuld voor de dagelijkse boodschappen en voor het betalen van de al maar stijgende energierekeningen; tevens zal het bijdragen aan het besef bij de kinderen dat de bomen niet tot de hemel groeien. Ik durf u te voorspellen, dat de jarige job ’s avonds in zijn bedje met een gelukzalig gevoel in slaap zal vallen en uiterst tevreden dat ene geschenk zal koesteren als een waardevol bezit.  

Jan van der Krabben

 

ICT planning  mei 2022

Om deel te nemen hebben wij graag dat u gebruik maakt van het inschrijfformulier op de site van BRES (www.bres.nl) onder het kopje Aanmelden ICT-Cursus.
Vindt u dat lastig dat mag u ook een email sturen met daarop vermeld uw naam, emailadres, telefoonnummer en aan welke cursus u wenst deel te nemen.
Stuur dan deze email naar ict@bres.nl.
De bijeenkomsten zijn gratis, u betaalt  alleen € 1,- voor de koffie of thee.

Maandag 9 mei Google Maps.
Google Maps brengt heel de wereld in kaart met plattegronden en (satelliet)foto’s. Handig om adressen  op te zoeken of routes te plannen. Zo kun je een wandeling maken zonder te verdwalen en ook op je fiets kun je een route fietsen terwijl je Google Maps daarbij gebruikt. Google Maps vervangt dus je TomTom.

Maandag 16 mei. ICT vragenuur
Hebt u een concrete vraag  of probleem op ICT-gebied, dan proberen we dat probleem op te lossen. Breng indien nodig, wel uw eigen laptop of smartphone mee. Wel even aanmelden en het probleem benoemen.

Hebt u suggesties of onderwerpen die u graag behandelt hebt, geef dat ons dan door via ict@bres.nl

De maanden juni en juli en augustus zullen er geen activiteiten plaatsvinden.
Ons programma-aanbod voor september en oktober 2022 vindt u weer in de nieuwsbrief van augustus 

Namens het ICT team
Harrie en Rien

Bres leest en deelt
Naar het paradijs (Auteur: Hanya Yanaghara; uitgever ‘Nieuw Amsterdam’)

 ‘Naar het paradijs’ is een gewaagde, briljante roman over drie verschillende versies van Amerika, in drie eeuwen. Ik heb het boek met veel plezier en aandacht gelezen. Op de achterflap staat het volgende (ik kan het zelf niet beter beschrijven):
‘In 1893 maakt New York deel uit van de Vrije Staten, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. David verzet zich tegen de door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar.
In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt.
In 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerd wetenschapper. Ze ontmoet David, die zegt haar te kunnen redden – maar kan zij hem vertrouwen?
Deze drie delen vormen samen een weergaloos epos over familie, verlies en de zoektocht naar liefde. Wat niet alleen de personages maar ook de verschillende versies van Amerika met elkaar verbindt, is de worsteling met dat wat ons menselijk maakt: angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid en bovenal het pijnlijke verlangen om degenen van wie we houden te beschermen.’
Wie niet terugschrikt voor 666 pagina’s kan ik het u ten zeerste aanbevelen.

Jan van der Krabben

 

Elektrische duo – fietsen
Het mooie weer is in aantocht en een uitstapje op een van onze 3 elektrische duo- fietsen is voor iedereen weer mogelijk. Onze tientallen vrijwilligers staan weer klaar om er met u op uit te trekken, voor een ochtend, middag, avond of als u wilt voor een hele dag.

Er zijn vele mogelijkheden.

 • Het bekijken in of buiten de bebouwde kom van Berlicum – Middelrode van alle nieuwe ontwikkelingen van de laatste jaren.
 • Een familiebezoek in de regio.
 • Samen met de vrijwilliger koffie drinken in den Bosch of elders in de regio
 • Een proefritje maken met een van onze vrijwilligers.

Op de fiets kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden.
–  stilzitten en genieten van alles om u heen.
–  onbelast mee trappen.
–  actief belast mee trappen. 

Heeft u zin en interesse geef dan onze coördinator Jo van Kreij een belletje op het speciale nummer 06 385 23 631. Voor leden is het fietsen (nog steeds) gratis. Niet leden betalen een kleine vergoeding.
Dus niet meer aarzelen, Jo bellen of de bij u bekende vrijwilliger en er samen op uit trekken.

Het duo-fietsen team
Jo, Gerard en Herman

 

Fysieke algemene ledenvergadering
Met de nieuwsbrief van april 2022 heeft u een apart boekje ontvangen met als titel “Algemene Ledenvergadering Maart 2022 ”
Gezien de voorbereiding die hiervoor nodig was en door andere drukke werkzaamheden van onze secretaris hebben wij hiertoe reeds in februari 2022 besloten.
De druk bij de opmaak en samenstelling van de kascontrolecommissie en het document zijn er door ons fouten en slordigheden gemaakt.
Wij betreuren dit zeer en bieden u hiervoor onze verontschuldigingen aan.
Omdat het schriftelijk corrigeren naar onze mening geen optie is hebben wij besloten alsnog een fysieke ALV 2022 te houden.
Wij nodigen u hiervoor uit op dinsdagmiddag 24 mei om 14.00 uur in de Moerkoal
De opzet en de agenda zoals aangegeven in het boekje blijft hierbij van kracht.
Wij zullen dan stilstaan bij de gemaakte fouten en daarvoor aan de vergadering uitleg en verantwoording afleggen. Natuurlijk staan wij dan stil bij uw opmerkingen en vragen.
De tussentijds ontvangen ingevulde stembiljetten blijven geldig en van kracht.
Wij rekenen op uw komst en zullen zorgen voor een warm onthaal

Het bestuur.

De agenda:

Dag Datum: Activiteit Locatie   Aanvangstijd  
Zondag 1-5 Zondagsoos d’n Inloop   14.00 uur  
Maandag 2-5 ICT      
Biljarten         
Bridge
d’n Inloop        Durpsherd                  
d’n Inloop
  10.00 uur
13.30 uur          13.30 uur
 
Dinsdag 3-5 fietsen d’n Inloop   09.30 uur  
Woensdag 4-5 Driewiek               d’n Inloop                               14.00 uur         
Donderdag 5-5 Wandelen  Sjoelclub           Den Durpsherd                   
d’n Inloop                            
  9.30 uur          13.30 uur         
Vrijdag 6-5 Koersbal              Biljarten d’n Inloop                           Durpsherd/ Moerkoal   14.00 uur        13.30 uur  
Maandag 9-5 ICT       Biljarten                  Bridge D’n Inloop          
Den Durpsherd                    d’n Inloop
  10.00 uur
13.30 uur          13.30 uur
 
Dinsdag 10-5 fietsen d’n Inloop   09.30 uur  
Woensdag 11-5 Driewiek   Filmavond d’n Inloop              
d’n Inloop
  13.30 uur  
19.00 uur
 
Donderdag 12-5 Wandelen  Sjoelclub        Den Durpsherd                        d’n Inloop   9.30 uur          13.30 uur         
Vrijdag 13-5 Koersbal              Biljarten d’n Inloop                           Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur        13.30 uur  
Zondag 15-5 Zondagsoos d’n Inloop   14.00 uur  
Maandag 16-5 ICT                    Biljarten                  Bridge D’n Inloop            Durpsherd               
d’n Inloop
  10.00 uur
13.30 uur          13.30 uur
 
Woensdag 18-5 Driewiek               d’n Inloop                               13.30 uur           
Donderdag 19-5 Wandelen  Sjoelclub         Den Durpsherd                    d’n Inloop                               9.30 uur          13.30 uur         
Vrijdag 20-5 Koersbal              Biljarten d’n Inloop                            Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur        13.30 uur  
Maandag 23-5 ICT       Biljarten                  Bridge D’n Inloop           Durpsherd              
d’n Inloop
  10.00 uur
13.30 uur          13.30 uur
 
Maandag 23-5 bowlen Dierenbos   14.00 uur        13.30 uur  
Dinsdag 24-5 fietsen d’n Inloop   09.30 uur  
Woendag 25-5 Driewiek               Filmavond d’n Inloop             
d’n Inloop
  13.30 uur  
19.00 uur
 
Donderdag 26-5 Wandelen  Sjoelclub        Den Durpsherd                    d’n Inloop                               9.30 uur          13.30 uur         
Vrijdag 27-5 Koersbal              Biljarten d’n Inloop                            Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur        13.30 uur  
Vrijdag 29-5 Koersbal              Biljarten d’n Inloop                            Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur        13.30 uur  

Agenda eenmalige activiteiten:

Woensdag 11-5 fietstoertocht d’n Inloop   9.30 uur
Donderdag 12-5 op stap met …Andre Rieu d’n Inloop   info volgt nog: 14.45 tot 16.45 u
Donderdag 19-5 van Tilburg Nistelrode Mercuriusplein   13.00 uur

 

Onze nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief is een belangrijk communicatie medium naar onze leden.
Vele ouderen, die niet over een computer en email beschikken kijken maandelijks uit naar onze nieuwsbrief en de ONS. Ook al staat de nieuwsbrief ook op onze website en wordt deze ook digitaal verstuurd toch zullen wij de papieren versie nog vele jaren moeten blijven verzorgen. Het is een hele opgave om de maandelijkse nieuwsbrief telkens weer samen te stellen en in een oplage van 750 stuks te printen.
Deze zware opgave komt al vele jaren neer op de schouders van de secretaris.  

Dit houdt in :
—  Het zorgen voor voldoende copy, verhalen en artikelen.
—  Het verzamelen van informatie over nieuwe leden, overledenen, 80 – en 90 jarigen.
—  Het opstellen van de agenda van de maand.
—  Het zorgen voor de bijpassende foto ’s bij de ingezonden verhalen en artikelen.
—  Het opstellen en indelen van het blad met circa 28 pagina ‘s.
— Het printen van circa 750 stuks en het aftellen en klaarzetten voor de 14 bodes.

Soms wordt dit teveel voor de secretaris, die natuurlijk ook nog veel andere verantwoordingen en taken in het bestuur heeft.
Om hieraan het hoofd te bieden en om nog meer diepgang en kwaliteit aan onze nieuwsbrief te geven is ons plan om een redactieteam van 3/4 personen op te zetten.

Indien u interesse heeft om in zo ’n redactieteam zitting te nemen geef ons een berichtje.
Liesbeth Steenbergen e-mail liesbeth@bres.nl of tel. 5033117

 

Het oprichten van een tuingroep

Wij willen toetsen in hoeverre er belangstelling is bij onze leden om deel te gaan nemen aan een nieuw op te zetten tuingroep. Het gaat om mensen die belangstelling hebben voor tuinen, bijzondere bomen, tuinlandschappen e.d. en die het leuk vinden om met elkaar eenmaal in de maand iets te ondernemen. Dat kan van alles zijn zoals bij elkaar de eigen tuinen bezoeken waarbij ze zelf een verhaal vertellen over het ontstaan en het idee daarachter, professionele tuinen bezoeken met uitleg, kwekers van bomen of biologen uitnodigen voor een verhaal, praktische zaken uitwisselen e.d. Het gaat dus om mensen die belangstelling hebben voor mooie tuinen en de natuur en die met elkaar een programma maken om een dag in de maand iets te gaan ondernemen. De gedachte is dat dit dan een uitje van een dag wordt of een middag/ochtend met een gezamenlijke lunch. Alle deelnemers worden geacht iets te organiseren. Op het einde van het jaar wordt ook aandacht besteed aan Kerstversiering. Als u belangstelling heeft, kunt u contact opnemen met Maria Ploegmakers, De Zeelder 13 06-306 72 200 die meer uitleg kan geven en die graag een dergelijke groep (max. 20 personen) meehelpt starten.

 

De bodes van BRES
We vinden het allemaal vanzelfsprekend, dat de nieuwsbrief en de ONS 11 keer per jaar vaak stipt op tijd in de bus valt.
Velen hebben geen idee dat zich hiervoor 15 vrijwilligers elke maand weer inzetten.
De ONS wordt 11 keer per jaar met een oplage van 750 stuks aan het einde van elke maand bij Peter Schouten aan de Werststeeg afgeleverd.
Berlicum – Middelrode is in 14 wijken opgedeeld. Peter telt het aantal per wijk af, zet alles klaar, waarna de bodes hun vrachtje in d’n Inloop ophalen. Per bode varieert dat van 25 tot 95 stuks. Geloof mij 95 nieuwsbrieven en ONSen is een hele vracht.
De nieuwsbrief wordt door de bode in de ONS ingestoken . Daar waar nodig voegt de bode er het presentje voor de 80 -jarige aan toe en gaat zij / hij op stap. Natuurlijk is het bij mooi weer een prettige en ook gezonde bezigheid, maar denk eens aan weer en wind in de winter.
Deze maand stopt Marietje Hubers na 10 jaar als bode voor BRES. Ik heb haar namens BRES met een attentie voor haar jarenlange inzet bedankt .
Peter moet maar weer voor een invaller zorgen. Natuurlijk gaat hem dat lukken.
Mocht u zich, ook al is het maar voor enkele jaren, als bode willen inzetten geef Peter dan een mailtje of belletje.

Mail schouten-pels@ziggo.nl tel. 503 72 07 of 06 275 56 213

 

Puzzels KBO
Medium moeilijkheidsgraad:

De pittige versie:

Driewiek journaal
Iedere woensdagmiddag ben ik aanwezig op de Driewiek. Het is er altijd gezellig en er wordt volop gepraat. Zo hoor je nog eens wie er overleden is, wie er verhuisd is, en ook wie er op haar neus gevallen is.
Maar…er is toch nog een klein probleempje. Er zijn genoeg dames, die kunnen praten als Brugman, maar een stukje schrijven voor het Driewiek Journaal, dat kunnen ze niet.
Dit tot groot verdriet van Janine, onze leidster.
En dat moet toch niet kunnen. Vooruit dames, ga er eens voor zitten, en je hebt zo een stukje in elkaar.
Ik heb intussen een warme das gehaakt voor de voedselbank. Het is te hopen, dat we weer een lekkere, ouderwetse winter krijgen, maar eerst nu de lente.

Groetjes, Gré

 

De film op woensdag
U bent van harte welkom om 19.00 uur in d’n Inloop
De film start om 19.30 uur. De kosten zijn € 5,00 incl. koffie of thee.

Woensdag 11 mei: Fukushima 50
Een recente Japanse dramafilm uit 2020. Er komen in Japan jaarlijks grote en kleine aardbevingen voor. Op 11 maart 2011 om 02.46 uur ontstond er voor de kust van Japan de grootste zee/aardbeving ooit. Met een uitslag van 9.0 op de schaal van Richter en vloed-golven van 15 M hoog was deze ongekend. De drie kerncentrales van Fukushima werden vol getroffen en vielen ongecontroleerd uit met als gevolg een ongekoelde “melt down”. Ondanks de dreiging van radioactieve straling en waterstofexplosies bleef het personeel op haar post. Het zwartste scenario was radioactieve straling over een gebied van 250 km2 en een evacuatie van 50 miljoen mensen. Door de inzet van het dappere personeel is het zover gelukkig niet gekomen. Na 9 maanden was de situatie onder controle . Uiteindelijk zijn er circa 100.000 bewoners moeten verhuizen en zijn er wereldwijd 18.000 doden te betreuren geweest.

Woensdag 25 mei: Timbuktu
Timbuktu is de hoofdstad van Mali en telt circa 70.000 inwoners. In 2012 werd de regio waarin Timbuktu ligt ingenomen door de rebellen uit noord Mali. Een jaar later werd de stad heroverd door de fransen en Malinese troepen.
Het toerisme is hier de laatste jaren weer op gang gekomen.
De film werd in 2014 uitgebracht en geeft de bijzondere sfeer van een Afrikaanse stad goed weer . De film won mede hierdoor vele prijzen. De veehoeder Kidane leeft in vrede met zijn familie. De bevolking wordt echter meedogenloos onderdrukt. Veel is verboden, zoals muziek, lachen, zingen en zelfs voetbal. Er worden absurde vonnissen en processen uitgesproken. Door een noodlottig ongeval komt Kidane hier ook mee in aanraking. Onderga in deze film de bekoring van een Afrikaans land.

 

Op stap met…  Floriade 26 juli 2022 Almere
Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling die vanaf 14 april 2022 een half jaar lang plaatsvindt in Almere. Tijdens Floriade laat de Nederlandse tuinbouw samen met nationale en internationale exposanten voorbeelden zien die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.
Vanaf het voorjaar van 2022 is Almere hét podium van Floriade Expo2022. Zes maanden lang staat een gebied midden in de stad in het teken van de groene stad van de toekomst. Bezoekers van de Expo willen we niet alleen informeren, maar vooral ook inspireren om groener en gezonder te leven. Met verrassende groene attracties, inzendingen van wereldsteden, een unieke bomen- en plantenverzameling en inspirerende evenementen.
Floriade Expo 2022 wordt echt een feest van groen! Na afloop van de expo wordt het terrein doorontwikkeld tot een groene en gezonde stadswijk.
Vertrek vanaf den Inloop: om 8.30u
Prijs: € 85.-  minimum 30 pers.   Aanmelden tot 11 juli 2022
Inbegrepen: Vervoer per luxe touringcar.
Begeleiding en service van onze ervaren chauffeur/ reisleider;
Programma zoals beschreven; Koffie/thee 2x met gebak op heenreis;
Entreeticket Floriade, inclusief enkele reis per kabelbaan;
3 gangendiner ter afsluiting;

Aanmelden: Voorkeur via de mail kbojanine@kpnmail.nl. of telefoon 073-5032036
Bedrag overmaken bij aanmelding NL54RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres onder vermelding Floriade.

 

Op stap met… 2 juni Aspergeboerderij Ter Stege Sint Michielsgestel.
Seizoen 2022 is in aantocht, de bedden liggen sinds eind februari weer klaar met de zwart/wit folie erover.
Men lust ze of men lust ze niet…andere mogelijk is er niet.
Ondergetekende is er dol op…..met zalm, ham, botersaus, zure saus….etc…
Vandaag gaan wij naar de aspergeboerderij en krijgen daar een rondleiding en uitleg over de koningin der groeten, met geweldige proeverij van aspergesoepje, hapjes salade en nog veel meer .
Wij zijn Frenk en Helma ter Stege, onze boerderij ligt in Sint-Michielsgestel, aan de rand van het mooie natuurgebied het Bossche Broek, waar ook de aspergevelden liggen.
Op ons familiebedrijf waar al ruim 70 jaar asperges worden geteeld, weten we exact hoe je de lekkerste asperges krijgt, aan ervaring hebben we geen gebrek. We vinden het fijn dat onze klanten de asperges waarderen, we doen er ook alles aan de goede smaak van de asperges te behouden of zelfs te verbeteren. 

Boerderijterras
In het aspergeseizoen is ook het terras geopend en is het goed toeven bij een heerlijk bakkie koffie, een ambachtelijk boerderij-ijsje of…eventueel een heerlijke kop verse aspergesoep.

Prijs: € 15.00   Aanmelden tot en met 19 mei.
Vertrek: 13.30 u. Carpool: verzamelen op het Mercuriusplein aan de kant van het Kruidvat.
Incl: Koffie/thee Aspergeproeverij. Benzinekosten.

Aanmelden: Voorkeur via de mail kbojanine@kpnmail.nl. of telefoon 073-5032036
Bedrag overmaken bij aanmelding NL54RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres onder vermelding Aspergeboerderij.

 

Op stap met… Donderdag 19 mei Van Tilburg Mode Nistelrode
Leden van Seniorenvereniging Bres hebben vandaag een unieke gelegenheid om nader kennis te maken met deze mooie winkel en zijn naaiatelier.
Met meer dan 800 toonaangevende merken onder één dak is Van Tilburg Nistelrode hét adres voor de laatste mode voor heren, dames en kids, schoenen en sport. Het kleermakersatelier van Johannes van Tilburg groeide in ruim honderdvijfentwintig jaar uit tot een van de grootste modezaken van Nederland. Klanten uit heel Nederland komen dan ook graag winkelen in Nistelrode. Daarnaast is Van Tilburg ook online actief. Speciale service is het gratis vermaken van de kleding in het eigen atelier; klaar terwijl u wacht onder het genot van een gratis kopje koffie. 
Vertrek:13.00 uur Mercuriusplein. Carpoolen, graag chauffeurs, de vergoeding van het kilometergeld is verhoogd naar € 0,50
Prijs:   € 10.00
Inschrijven tot 8 mei.. (zie uitleg hierover).

13.30u. Ontvangst in de Orangerie met koffie/thee en een Appelkanjer.
Rondleiding en natuurlijk tijd om zelf te winkelen..
Aanmelden: Voorkeur via de mail kbojanine@kpnmail.nl. of telefoon 073-5032036
Bedrag overmaken bij aanmelding NL54RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres onder vermelding van Tilburg.

 

Op stap met…
Het is noodzakelijk dat ik uw aandacht vraag betreffende  de aanmeldingen en betalingen van Op stap met..
Bij de aanmelding per mail ( het liefst) of per telefoon graag dan ook aansluitend het bedrag overmaken. De inschrijfdatum is  ook de laatste datum dat er betaald moet zijn.
Regelmatig moet ik leden bellen om te vragen of zij a.u.b. zouden willen betalen, voor alle duidelijkheid, dat doe ik niet meer!
Als ik het geld niet op tijd binnen heb dan kunt u niet mee. Soms moet ik leden weigeren omdat er voldoende inschrijvingen zijn.
Mocht u om gegronde redenen verhinderd zijn  dan krijgt u het volledige bedrag teruggestort…uiteraard ook hier tot de inschrijvingsdatum,  dan moet  het Touringcarbedrijf betaald zijn.

Hopelijk is het duidelijk ..ja soms moet ik streng zijn.
Janine

 

Oplossing puzzels KBO:
Medium moeilijkheidsgraad:

En de pittige:

Bres kookt en deelt
Als u deze nieuwsbrief krijgt is de Pasen al voorbij, maar toch nog even het recept voor een lekker eiergerecht.
U heeft nodig:

 • 4 overtollige eiwitten + 2 eieren ( of tot 5 hele eieren )
 • een paprika + 2 tomaten ( of wat voor groente dan ook )
 • half bosje basilicum ( of wat voor verse kruiden dan ook )
 • 1 ui
 • 1 el. olijfolie
 • een likje boter
 • een paar plakjes kaas
 • 1 dl. melk
 • peper en zout

BEREIDINGSWIJZE VAN DIT RECEPT
Zo maak je een frittata of omelet uit de oven:
Verhit de oven op 200 graden.
Snijd de ui in snippers en bak ze in de olijfolie even glazig.

Snijd de paprika (of welke rauwe groente je dan ook gebruikt) en voeg die toe. Snijd de tomaten in stukjes, en haal nog een paar plakjes kaas uit het restje met de kaasschaaf. Vet een ovenschaal in en doe de tomaten (of een restje gare groente) vast in de schaal. Voeg nu de gebakken groenten toe. Snijd of scheur de basilicum en voeg die ook toe. Kluts de eieren met de melk en voeg wat zout en peper toe. Giet het mengsel over de groenten. Leg er nog een paar plakjes kaas op en laat in ongeveer 20 minuten gaar worden in de oven. De frittata is gaar, wanneer het ei wat is gerezen als een soufflé.

De Frittata oftewel de omelet uit de oven is heerlijke restverwerking! Je hoeft natuurlijk niet te vertellen dat daar alle restjes in verwerkt zijn.

Tafel lekker !!

 

April  2022

Woord van de voorzitter

Na maanden/jaren van kommer en kwel, pappen en nat houden, is er eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel. Het is zelfs zo dat eind maart alle maatregelen, die verband houden met de corona pandemie worden opgeheven. Toch zijn er nog velen besmet of hebben griep verschijnselen. Afgaand op het beperkt aantal ziekenhuisopnames en IC patiënten gaan we toch maar van het positieve uit.
Het corona tijdperk ligt hopelijk achter ons en we zien de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.

Dat houdt ook in dat we bij BRES weer alle activiteiten hebben opgepakt, zowel in d’n Inloop alsook buiten. We doen daarom een beroep op u om de draad weer op te pakken en aan zoveel mogelijk activiteiten weer deel te nemen. Uw vrienden en kennissen van BRES kijken daar ook weer naar uit.
Sociaal contact, afleiding en variatie is in ieders leven van groot belang.

Zoals in de nieuwsbrief van maart is aangekondigd ontvangt u hierbij ook alle stukken behorend bij de ALV 2022. Lees deze a.u.b. zorgvuldig door, breng uw stem uit en stop uw reacties bij ons in de bus. Wij stellen uw reactie en mening zeer op prijs.
Mede door het vele werk dat de secretaris aan het samenstellen van deze stukken heeft gehad is de nieuwsbrief van april een week later uitgekomen, waarvoor onze excuses.
Rest mij u een goed begin van de zomertijd en de op handen zijnde lente toe te wensen.

Blijf gezond, geniet van elkaar en van de mooie dingen in het leven.
Herman 

Column: Rimpels…

Misschien het laatste kusje
Het oorlogsgeweld in Oekraïne dat de laatste weken via TV en andere media over ons wordt uitgestort is in één woord verschrikkelijk te noemen. Schokkende beelden van bombardementen op steden en dorpen met de vele burgerdoden die daarmee gepaard gaan. Hoe kun je een kinderziekenhuis met een kraamkliniek bombarderen zoals onlangs in Marioepol is gebeurd! Inmiddels zijn er miljoenen vluchtelingen van huis en haard verdreven. Wie had kunnen denken dat na de gruwelen tijdens de ineenstorting van het voormalig Joegoslavië Europa opnieuw geteisterd zou worden door een oorlog die vele miljoenen mensen zo diep zal raken. Tot ver buiten de landsgrenzen van Oekraïne zijn de gevolgen nog niet te overzien. Beelden van oorlogsleed die bij vele ouderen onder ons herinneringen oproepen aan de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsleed dat toen in Europa en op andere continenten is aangericht zijn in honderden boeken beschreven. Ik heb er vele van gelezen.

De grote groepen vluchtelingen die opeengeperst in treinen, bussen en auto’s een goed heenkomen zoeken raken mij enorm. In de omliggende landen, Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië worden ze gelukkig met open armen ontvangen. Ik zie vaders en moeders met baby’s, peuters, kleuters en oudere kinderen die een veilige plek zoeken zodat ze tot rust kunnen komen. De kinderen met doffe oogjes van vermoeidheid kijken met angstige blik rond. Een papa die met betraande ogen zijn zoontje of dochtertje een kusje geeft omdat hij afscheid moet nemen. Hij gaat terug om mee te vechten tegen de meedogenloze agressor. Misschien is het wel de laatste knuffel die hij zijn kind kan geven. Veel mannen die emotioneel afscheid nemen van hun vrouwen en hen verzekeren dat ze terug zullen komen om voor hun gezin te zorgen. Voor velen zal dat niet het geval zijn. Oorlogsleed dat nog generaties lang binnen families gevoeld zal worden.

In WO II, tijdens de bevrijding van Den Bosch in oktober 1944, was ik een peuter van drie en een half jaar. Mijn eerste herinnering uit mijn kinderjaren is het moment dat ons gezin midden in de nacht onder donderend granaatvuur uit huis moest vluchten om een schuilplaats te zoeken in de kelder van het sluishuis langs de Zuid-Willemsvaart. Mijn vader droeg mij in zijn armen, moeder en mijn twee oudere broertjes renden achter hem aan. Dat gevoel van angst zit diep weggestopt in mijn geheugen maar zal daar ook nooit uit verdwijnen.

Zo zal het in de toekomst ook zijn bij veel Oekraïense kinderen. Het leed dat hen wordt aangedaan in deze gruwelijke oorlog blijft hen achtervolgen. De meesten van hen zullen opgroeien tot krachtige mensen die, als de vrede is teruggekeerd, het leven weer oppakken om hun levensdoelen te verwezenlijken. Maar dat laatste kusje, die laatste knuffel van papa, die nooit is teruggekomen, zullen ze met verdriet en hopelijk met enige vreugde altijd met zich meedragen.

Jan van der Krabben  

Nieuwe leden
Wij verwelkomen onze nieuwe leden:
Geert en Erica Loeffen-Geurts
Marja de Bruijne-van Leeuwen
Bert van den Broek
Joke Smits en Frank de Jong

Jarigen

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
9 april   Jan van Gerrevink
26 april Wim Ploegmakers

90-jarigen, de allersterksten
9 april     Jet Tibosch

Inleveren stukken voor de volgende nieuwsbrief:
Uiterlijk 15 april vóór 12 uur

 

Eerder onze nieuwsbrief lezen?
Als u onze nieuwsbrief eerder wilt lezen, dan kan dat. Hij staat meestal in het weekend voor de verspreiding online. U vindt de nieuwsbrief op de 1e pagina van onze website in de rechter kolom onder de vermelding ‘nieuwsbrief ……..’. Als u daarop klikt downloadt u de nieuwsbrief en kunt u hem lezen.
Mocht u op een tablet lezen (of uw telefoon) dan vindt u de download onderaan de pagina.

 

Emailadressen bestuur BRES
Emailadres:                                           Dit emailadres wordt gelezen door:
voorzitter@bres.nl                             Herman Schunselaar
secretaris@bres.nl                             Sylvia Groot
penningmeester@bres.nl               Hans van Beers
ledenadministratie@bres.nl          Ton den Besten
liesbeth@bres.nl                                  Liesbeth Steenbergen
activiteiten@bres.nl                            Liesbeth Steenbergen

Voor vragen, informatie en/of opmerkingen over BRES kunt u contact opnemen met Liesbeth Steenbergen op telefoonnummer: 503 3117 (bij voorkeur tussen 10.00 en 12.00 uur).

Nieuwe leden, wijziging lidmaatschap
Wilt u een nieuw lid opgeven dan kan dat op de volgende manieren:
. invullen van het formulier op onze website www.bres.nl
. de gegevens van het nieuwe lid mailen naar ledenadministratie@bres.nl
. even bellen met Ton den Besten: 06-12675364
. briefje in de bus doen bij d’n Inloop op de Kerkwijk

Mocht er bij u ook iets wijzigen of gewijzigd zijn, neemt u dan ook even contact met ons op.
Dat kan zijn bij:
. een verhuizing
. een nieuw bankrekeningnummer
. een nieuw telefoonnummer
. een nieuw emailadres

Wij danken u daar alvast hartelijk voor!

De agenda:

Dag Datum: Activiteit Locatie   Aanvangstijd  
Vrijdag 1-4 Koersbal             Biljarten d’n Inloop                             Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur       13.30 uur  
Zaterdag 2-4          
Zondag 3-4 Zondagsoos d’n Inloop   14.00 uur  
Maandag 4-4 ICT       Biljarten         Bridge d’n Inloop       Durpsherd/Moerkoal                   d’n Inloop   10.00 uur 13.30 uur         13.30 uur  
Dinsdag 5-4          
Woensdag 6-4 Driewiek               d’n Inloop                               14.00 uur        
Donderdag 7-4 Wandelen Sjoelclub         Kezen   Den Durpsherd                  
d’n Inloop                            
d’n Inloop
  9.30 uur         13.30 uur       19.30 uur  
Vrijdag 8-4 Koersbal             Biljarten  d’n Inloop                             Durpsherd/ Moerkoal   14.00 uur       13.30 uur  
Zaterdag 9-4          
Zondag 10-4          
Maandag 11-4 ICT       Biljarten                 Bridge D’n Inloop          
Den Durpsherd                  
d’n Inloop
  10.00 uur
13.30 uur         13.30 uur
 
Dinsdag 12-4          
Woensdag 13-4 Driewiek   Filmavond d’n Inloop              
d’n Inloop
  13.30 uur   19.00 uur  
Donderdag 14-4 Wandelen Sjoelclub       Rikken/jokeren   Den Durpsherd    
d’n Inloop                  
d’n Inloop
  9.30 uur         13.30 uur       19.30 uur  
Vrijdag 15-4 Koersbal             Biljarten d’n Inloop                           Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur       13.30 uur  
Zaterdag 16-4          
Zondag 1e Paasdag          
Maandag 2e Paasdag Zondagsoos D’n Inloop   14.00 uur  
Dinsdag 19-4          
Woensdag 20-4 Driewiek               d’n Inloop                               13.30 uur          
Donderdag 21-4 Wandelen Sjoelclub         Kezen   Den Durpsherd                  
d’n Inloop                            
d’n Inloop
  9.30 uur         13.30 uur       19.30 uur  
Vrijdag 22-4 Koersbal             Biljarten d’n Inloop                             Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur       13.30 uur  
Zaterdag 23-4          
Zondag 24-4          
Maandag 25-4 ICT       Biljarten                 Bridge D’n Inloop           Durpsherd/Moerkoal                   d’n Inloop   10.00 uur
13.30 uur         13.30 uur
 
Dinsdag 26-4          
Woendag 27-4 Driewiek               d’n Inloop               13.30 uur    
Donderdag 28-4 Wandelen Sjoelclub       Rikken/jokeren   Den Durpsherd                  
d’n Inloop                            
d’n Inloop
  9.30 uur         13.30 uur      19.30 uur  
Vrijdag 29-4 Koersbal             Biljarten d’n Inloop                             Durpsherd/Moerkoal   14.00 uur       13.30 uur  
Zaterdag 30-4          

Kennismaking Ton den Besten

Naar aanleiding van de oproep om ondersteuning van het bestuur in de Nieuwsbrief van januari 2022 heb ik gereageerd met de vraag of het verzorgen van de ledenadministratie iets voor mij zou zijn.

Wie is deze “ik”? Dat is Ton den Besten, in 1956 geboren te Werkendam en sinds december 1986 woonachtig in Berlicum. Mijn naam zal veel van de leden van BRES niet bekend voorkomen. In combinatie met mijn in 2015 overleden partner Henk Habraken zal dat wellicht anders zijn.
Henk, geboren in Middelrode, was in Berlicum/Balkum bekend als groenteman bij Super/Super de Boer (nu Jumbo), als zanger bij het vroegere jongerenkoor MVC, bij Laeti Cantando en bij ‘t Kumt Vaneiges, als zeveraar tijdens de zeverdursavonden en als toneelspeler bij ’t Prebere Wert.

Zelf ben ik al vele jaren op diverse fronten actief binnen de Protestantse Gemeente Berlicum-Rosmalen en sinds kort administratief bij de Pater Eusebius Kemp Stichting, een stichting die kansarme kinderen ondersteunt in verschillende werelddelen.
In het verleden ben ik betrokken geweest bij het bestuur van Den Durpsherd en van Lokaal7. Tegenwoordig doe ik gemiddeld 3x per week aan Country Line Dance en wandel en fiets ik graag.

In mijn werkzame leven (tot en met mei 2021) heb ik gewerkt als assistent-accountant bij ABAB, de laatste jaren voornamelijk met de focus op tuinbouwklanten.

Na het overlijden van Henk ben ik in Berlicum blijven wonen, al ben ik ook veel bij mijn huidige partner Arnold in het buitengebied van Heeswijk-Dinther. Dat is tevens de reden waarom ik gevraagd heb om als ondersteuning van het bestuur eventueel de ledenadministratie te verzorgen.

Dat kan namelijk ook “op afstand” gedaan worden omdat de ledenadministratie digitaal wordt bijgehouden en veel mutaties e.d. per e-mail worden aangeleverd. Uiteraard kunnen mutaties ook per post verstuurd worden naar mijn adres (Roijenborg 4, 5258 PX Berlicum) of daar in de brievenbus worden gedaan.

Fietstourtocht

Op woensdag 11 Mei fietsen wij weer een geheel nieuwe tourtocht.
We vertrekken om 9.30 uur vanaf d’n Inloop en zijn om 16.30 uur terug.
Vergeet je hesje niet!

Graag aanmelden voor 4 mei bij:
Tonny Schouten: tonny-schouten@hotmail.com of 06 109 011 26.
Groetjes van Tonny en Thea.

 

De Sjoelclub

Beste sjoelers,
Terug kijkend op de maand februari, de zoveelste herstart van onze sjoelclub is tot heden (corona) goed verlopen. Mede ook te danken aan onze goed oplettende leden.
De beloften die het bestuur zich had gesteld zijn eindelijk waar gemaakt.
De gezellige nieuwjaarsborrel, na afloop van het sjoelen op 3 februari werd zeer gewaardeerd. En het geplande etentje, aangekondigd in de nieuwsbrief van de Bres van februari, ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan was voor bijna alle leden aanleiding hierbij aanwezig te zijn.
In de Driezeeg werden we verrast met een heerlijk etentje.

Ria Hoezen, die door omstandigheden in het verleden, op een week na, 25 jaar lid was, werd op de eerst volgende sjoeldonderdag alsnog met een bloemetje, gehuldigd.
Nu het einde van de Corona in zicht komt, is het aantal leden met 2 gestegen naar 30.
Het bestuur overweegt een tijdelijke wachtlijst in te gelasten, ook al omdat de ruimte in de Inloop niet veel meer leden toelaat.

Beste sjoelers, laten we hopen dat we het verdere seizoen niet meer geplaagd worden, door virusvarianten. Voorzichtigheid blijft echter geboden.
Sjoel ze.

Rob Hoornweg

 

Gratis deelname aan alle ICT-cursussen van BRES

Door de ICT medewerkers is, samen met het bestuur van BRES, op 7 maart besloten om met onmiddellijke ingang geen bijdrage meer te vragen voor onze workshops en cursussen.
Om deel te nemen hebben wij wel graag dat u gebruik maakt van het inschrijfformulier op de site van BRES (www.bres.nl) onder het kopje Aanmelden ICT-Cursus.
Vindt u dat lastig dat mag u ook een email sturen met daarop vermeld uw naam, emailadres, telefoonnummer en aan welke cursus u wenst deel te nemen. Stuur dan deze email naar ict@bres.nl

Het kan natuurlijk ook zijn dat u graag een ICT onderwerp behandeld wilt hebben dat (nog) niet op de planning heeft gestaan dan kunnen we kijken of we aan dat verzoek kunnen voldoen. Stuur dan ook een email naar ict@bres.nl

De activiteiten vinden steeds plaats in ‘d’n Inloop’ op de maandagen van 10 tot 12 uur.

ICT planning april 2022

April 2022

4 april Google Maps.

Google Maps brengt heel de wereld in kaart met plattegronden en (satelliet)foto’s. Handig om adressen op te zoeken of routes te plannen. Zo kun je een wandeling maken zonder te verdwalen en ook op je fiets kun je een route fietsen terwijl je Google Maps daarbij gebruikt. Google Maps vervangt dus je TomTom.

11 april. Noodcontacten instellen op je smartphone.

Als u plotseling iets overkomt en u bent even niet in staat om zelf adequate hulp in te roepen, of u kunt uw smartphone niet bedienen terwijl er een voor u urgente situatie is ontstaan dan is het voor een ander die u wil bijstaan mogelijk om met uw smartphone uw naast belanghebbenden te alarmeren. Dat kan dan met uw smartphone mits u op uw smartphone in de noodoproep de mensen hebt staan die u het eerst in kennis wilt stellen van uw noodtoestand. Dit kan met uw mobiel zonder dat deze ontgrendeld hoeft te worden.(In case of Emergency).
In deze workshop gaan we daar aandacht aan besteden. Dit is dus een zeer zinvolle en praktische workshop

25 april. Beveiliging

Een workshop over internetbeveiliging, om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.

 • Android smartphone beveiliging
 • Veilig internetten onderweg
 • Veilig mobiel bankieren.
 • Hoe zit het met de veiligheid en de privacy in de cloud

Wij zien u graag op een van onze cursussen,
ICT medewerkers BRES
Rien van der Voort en Harrie Oerlemans

 

Het verleden van “De hartkamers van Berlicum”

Op zondagmiddag 10 en 24 april 2022 wordt er van 14.00 tot 16.00 uur in  d ’n Inloop een presentatie gegeven over het verleden van Berlicum. Omkleed met veel oude filmbeelden vanaf 1939 tot medio 2005. De presentatie wordt verzorgd door Pieter van Hout namens de verenigingen SHOT’71 en het St Jorisgilde en door Theo Danen namens de Heemkunde Kring “De Plaets ”
Het foto- en filmmateriaal komt uit de archieven van deze verenigingen en van de lokale omroep SLOB/lokaal 7.
In de pauze serveert “Eten met Gemak” (maaltijd service) lekkere verse hapjes. Gelet op het beperkt aantal plaatsen in d’n Inloop (max. 30 pers.) wordt deze presentatie op de genoemde twee zondagen gegeven.
De kosten voor deelname zijn € 5,00 inclusief koffie /thee en een lekker hapje in de pauze (te betalen bij binnenkomst). 
U dient zich vroegtijdig op te geven bij Janine Figeys tel 503 20 36 want vol =vol

De fietsclub zoekt vrijwilligers

Al jaren lang is onze fietsclub actief. Wij starten weer op dinsdagmorgen 5 april om 9.30 uur vanaf d’n Inloop met circa 15 personen. Inschrijven is niet nodig.
Via een uitgezet parcours fietsen we ongeveer 2 uur. Halverwege wordt er gestopt voor een hapje en een drankje (zelf meebrengen).
Er wordt elke dinsdagmorgen gefietst tot de laatste dinsdag van september. Dan hebben we op uitnodiging van ons bestuur een gezellig samenzijn in d’n Inloop.
Waarom dan dit bericht. Door persoonlijke problemen van onze vrijwilligers die elke week de route uitzetten en de deelnemers begeleiden, raken we in de problemen. Wij zoeken daarom enkele nieuwe vrijwilligers om ons hierbij te helpen.
Het is mooi en dankbaar werk waar onze fietsers u dankbaar voor zullen zijn.
Heeft u interesse geef Gerrit van der Steen dan een belletje of mailtje. Gerrit zal u dan helemaal bijpraten.
Tel 5031298 mail gjvandersteen@home.nl

 

Aanbevolen: ‘Elke dag een druppel gif’.

Veel BRES-leden die voor of tijdens WO II geboren zijn herinneren zich vast wel de waarschuwing die ze als kind meekregen als ze buiten wilden spelen. ‘Denk eraan je speelt niet met de kinderen van die of die. Dat wil ik niet zien.’ Als je al wat ouder was wist je snel dat die ouders lid waren van de NSB en heulden met de ‘Moffen’. Op het eind van de oorlog was ik zelf een jongetje van 4 jaar. Ik wist natuurlijk dat er vreselijke dingen in de wereld gebeurd waren. Ik had soms in de kelder moeten slapen, vliegtuigen die grommend over vlogen, fluitende projectielen deed je ouders schrikken en riepen hun kinderen meteen naar binnen. Tijdens de bevrijding van Den Bosch werd ons huis gevorderd door militairen. In de verte zag ik soldaten met vlammenwerpers over Sluis 0 schieten. Verder had ik er geen enkel benul van welke kwalijke gevolgen de oorlog in de samenleving veroorzaakt had. Later werd door verhalen van je ouders meer en meer duidelijk waarom het jaren lang na de oorlog verboden werd om in contact te komen met bepaalde gezinnen die in dezelfde buurt woonden of waarvan de kinderen bij je op school zaten. Ik herinner me dat ik mezelf al snel de vraag stelde: ‘Wat kunnen die kinderen eraan doen dat hun ouders tijdens de oorlogsjaren blijkbaar een verkeerde keus gemaakt hadden? Ze werden met de nek aangekeken en moesten zelfs ook forse straffen ondergaan. Na lezing van veel boeken over de oorlog werd mij steeds meer duidelijk welke vreselijke gevolgen het heeft veroorzaakt in de psychische en sociale ontwikkeling van die kinderen wiens ouders om allerlei redenen de verkeerde keus maakten voor en tijdens de oorlog. Vele jaren lang en soms merkbaar tot heden toe.

Onlangs heb ik het boek gelezen dat de auteur Wilma Geldof over dit onderwerp schreef met de alleszeggende titel ‘Elke dag een druppel gif’, (2014, Overamstel uitgevers bv). Het blad Trouw typeerde het boek als volgt: ‘Een indringend portret van een jongen die in extreme omstandigheden volwassen wordt en zich ontworstelt aan zijn ouders.’
Wilma Geldof deed voor het boek grondig onderzoek en interviewde twee mannen van nu 84 en 85 jaar oud, voormalige leerlingen van de Reichsschule in Valkenburg. Het resultaat is een aangrijpend portret van een overtuigd NSB-kind dat de pech had op te groeien in het verkeerde gezin op het verkeerde moment.
Als uw interesse nog niet bekoeld is om de verhalen van WO II te lezen dan kan ik u dit boek zeer aanbevelen.

Jan van der Krabben

 

Contributie 2022

De contributie voor 2022 van € 24,– wordt van de leden die een doorlopende machtiging tot incasso van de contributie hebben afgegeven, geïncasseerd op 1 april 2022. De incasso vindt plaats ten gunste van ons bankrekeningnummer NL76RABO0106900447 onder vermelding van ons incassant-ID NL97ZZZ171155000000 met als betalingskenmerk uw lidmaatschapsnummer.

Leden die (nog) geen machtiging hebben afgegeven verzoeken wij vriendelijk de contributie per omgaande te voldoen op bovengenoemd bankrekeningnummer onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer.

Leden van wie de contributie 2022 op mei 2021 niet is ontvangen, krijgen een herinnering hiervoor, verhoogd met een bijdrage in de kosten van € 2,50.

Hans van Beers, penningmeester

 

Puzzels KBO

Medium moeilijkheidsgraad:

Horizontaal: 1 hoefdier; insect; welpenleidster – guitig; klimwerktuig; nobel – metaal; avondkleding; balletrokje; ik – kleur; opvoering; godsdienst – eentonig; pausennaam; kruiderij – aan zee; kier; boom; putemmer – tongstreling; land in Afrika; graag – pers. vnw; stoomschip; Italiaans gerecht; kosten koper; een zekere – loterijbriefje; zangstuk; wachthuisje; fideel – 10 Engels bier; stierenvechter; vlak – 11 gewicht; persoon; bloem; tennisterm – 12 tennisterm; jaargetijde; fiasco; hectare.

Verticaal: 1 dwaas; kerklied; traag – profeet; werelddeel; brandstof – zowat; woonschip; loopstok – rooms-katholiek; Europese taal; koraaleiland – op de wijze van; gevolg; Europese hoofdstad – sappig; vulkaan op Sicilië; land in Azië – staat in Amerika; pl. in Italië; takje – en dergelijke; vrucht; behoeftig mens – mannelijk dier; riv. in Rusland; bandiet – 10 dierentuin; vis – 11 sortering; opdracht; ijshut – 12 man van adel; Grieks eiland; a priori – 13 Frans lidwoord; draad; bijbelse figuur – 14 overal; laan; bijbelse figuur.

De pittige versie:

Horizontaal: 1 strijdgewoel; ondiepe plas; rookgerei – Australische struisvogel; brandstof; stand – Engelse graanjenever; mannelijk varken; blauw-paars; pl. in Gelderland – dierentuin in Amsterdam; zonder haar; pus – nogal groot; duivenhok; cowboyfilm – trekdier; naar mens; witjes; bevlieging – vrouwtjesschaap; schatten; opplakbriefje – namelijk; als onder; tuinvogel; oxidatie – lage mannenstem; haspel; afgebroken stuk; pausennaam – 10 gravure; pijnlijk ongemak; schaakstuk – 11 huidplooi; bloeimaand; Scandinaviër; 100 vierkante meter – 12 erfelijke factor; familielid; warme luchtstreek.

Verticaal: 1 geluidstrechter; Europeaan – Arabische vorst; afsluiting – ontstekingskoord; uitblinker; provinciehoofdstad – water in Friesland; eethuis; opbergplaats – pl. in Gelderland; onbuigzaam; Zuid-Amerikaans lastdier – bergtop; honingbij; voorteken – Russisch gebergte; Oosters tapijt; ijzeren mondstuk – loofboom; sneeuwval; smekend verzoek – dakbedekking; deel v.h. bestek; oevergewas – 10 niets uitgezonderd; wilddief – 11 druppel; drietal; licht bootje – 12 bekeuring; welpenleidster; a priori – 13 eetbare stengelplant; uitbouw aan een huis – 14 wending; zuiver gewicht; naaldboom.

 

Uit de oude doos…….

In 2015 schreef ik deze ‘rimpel’ voor de nieuwsbrief van BRES. Na herlezing kwam ik al snel tot de conclusie dat er na zeven jaar nog niet veel veranderd is in de ‘onrustige wereld’ waarin wij leven. Na lezing van de rimpel in deze nieuwsbrief zult u het waarschijnlijk met me eens zijn.

Onrust in onze wereld
Door oorlogsgeweld, martelingen, armoede en discriminatie zijn diverse bevolkingsgroepen op drift geraakt. Louter stromen van diepe ellende. Mensen zoeken veiligheid, een dak boven het hoofd, werk, onderwijs, medische zorg. Uitgebuit door mensensmokkelaars maken zij in gammele bootjes de oversteek van Turkije naar Griekenland en van Noord – Afrika naar Italië. Vaak met gevaar voor eigen leven. Duizenden vluchtelingen, op zoek naar vrede en geluk, zijn reeds verzwolgen door de gevaarlijke golven. Mensen vechten zich soms letterlijk door de grenzen van prikkeldraad heen om een veilige plek te bereiken binnen het welvarende Europa. De menselijke stroom zwelt aan. Er zijn al voorspellingen dat nog miljoenen vluchtelingen de komende jaren Europa zullen overspoelen. De nieuwsrubrieken op radio en televisie staan er bol van. Politieke partijen kibbelen wat af in de zoektocht om de juiste maatregelen te treffen. Ook de leden van het Europese parlement in Brussel steken de handen voortdurend hulpeloos in de lucht.

In gesprekken met familie en vrienden en in officiële commentaren bemerk je dat de onrust in de samenleving de kop opsteekt. Waar moet dat in godsnaam naartoe? Al die mensen, die onze taal niet spreken, geen werk hebben, getraumatiseerd zijn door oorlog en andere nare ervaringen…hoe vinden zij hun plek in onze steden en dorpen? Binnenkort zullen ook wij in Berlicum en Middelrode geconfronteerd worden met vluchtelingen en asielzoekers die voor langere of kortere tijd dichtbij ons zullen wonen. Op Coudewater, Autotron of elders. Vooral ouderen maken zich daar heel begrijpelijk zorgen over. Bij het stijgen der jaren komen emoties vaak sneller naar de oppervlakte. De onrust in het hart zal bij velen alleen maar toenemen. Hoe meer wij echter in staat zijn deze mensen gastvrij in onze samenleving een plaats te geven, hoe meer de onrust tot bedaren zal komen. Op veel plaatsen waar asielzoekers verblijven blijkt het zo te werken. Als we hen open en met genegenheid tegemoet treden ervaren we al snel dat het mensen zijn zoals u en ik. Samen op zoek naar geluk, vrede en een veilige plek om te leven.

Jan van der Krabben

 

Op stap met………..

21 april Tweede Maasvlakte Dit is een topper!!!
De Maasvlakte, ook wel tweede Maasvlakte genoemd, een groot industriegebied dat is aangelegd in de Maasmonding. De vlakte ligt direct aan de Noordzee, ze maakt deel uit van de Rotterdamse haven en behoort tot de gemeente Rotterdam.
Wat te zien op de Maasvlakte? Ontdek de slimste en grootste haven van Europa

In FutureLand ervaar je de ontwikkeling van het nieuwste havengebied van Rotterdam met eigen ogen. Maasvlakte 2 toont je niet alleen de modernste containerterminals en grootste zeeschepen ter wereld.

We vertrekken ‘s morgens naar Futureland op de Tweede Maasvlakte. Hier gaan we eerst een kopje koffie/thee (2x) met een lekker stuk appeltaart gebruiken. Daarna rijden we een klein stukje naar Futureland.
Hier krijgen we een inleidende presentatie (ca. 30 minuten) en gaan we aan boord van de touringcar met de gids/voorlichter en gaan door/ over de 2e Maasvlakte.
Zand, steen, beton en staal. Maar ook de modernste kadekranen van 125 meter hoog, geautomatiseerde onbemande voertuigen (AGV’s) en hightech ICT-toepassingen. Dat zijn de ingrediënten waarmee Maasvlakte 2 uit zee werd gehaald en is ingericht. Miljoenen kubieke meters zand werden opgespoten en op dit nieuwe land zijn nu hypermoderne terminals in bedrijf.
De deskundige FutureLand-voorlichter vertelt onderweg van alles over wat u ziet én niet ziet… Na deze unieke rondrit gaan we naar ons lunchadres waar ‘s middags een heerlijke Hollandse koffietafel voor u klaarstaat. Na de lunch rijden we terug naar Futureland waar we aan boord gaan van de Futureland Ferry. Tijdens een uur durende rondvaart over de 2e Maasvlakte kunt u genieten van een adembenemend stukje Nederland. Hierbij wordt uitleg gegeven over wat er allemaal te zien is. U kunt zelf rondkijken in het Futureland informatiecentrum.
Futureland is een groot informatiecentrum op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. Hier is van alles te horen, te zien en te beleven over de ontwikkeling van dit nieuwe havengebied. Hier kunt u de grootste containerschepen en containerterminals met eigen ogen zien. Alles wat met de nieuwste scheepvaart te maken heeft is hier te zien. Dit is een kennismaking met een wereld die u nog niet kent! Een heel interessante dagtocht laat u zien wat er allemaal gebeurt om goederen over de hele wereld te vervoeren. Na deze bijzondere dag is het tijd om terug te rijden richting huis maar niet voordat we deze unieke dag afsluiten met een heerlijk 3-gangendiner. Omstreeks 20.00/20.30 uur komen we weer in Berlicum en zit het dagje Maasvlakte er helaas weer op.
Prijs: € 82.50,–     Aanmelden tot 8 april
Vertrek : om 8.00 uur vanaf d’n Inloop
Aanmelden: Voorkeur via de mail kbojanine@kpnmail.nl. of telefoon 073-5032036
Bedrag overmaken bij aanmelding NL54RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres onder vermelding Maasvlakte

 

Op stap met……….
André Rieu Vrijthof

Boek nu één van de laatste plaatsen voor het concert op donderdag 21 juli 2022.  
€ 132.50. Er zijn nog een tiental kaarten..

Geniet van André’s zomeravondconcerten op het meest romantische plein van Nederland: het Vrijthof in Maastricht! In juli geeft André voor het zestiende jaar zijn geliefde concerten.
Geniet van de unieke optredens van André Rieu en het Johann Strauss orkest, van alle solisten en gastoptredens! Ieder jaar pakt André groots uit met bijzondere gastartiesten op het Vrijthof! Feest mee en geniet van de meeslepende walsen, klassieke muziek, operette en musical… een avond om niet te vergeten. Kom zelf kijken waarom André Rieu al een aantal jaren een van de populairste live acts ter wereld is!
Voor deze reis is er maar een beperkt aantal tickets beschikbaar. Boek snel want vol = vol!

Uw programma:
We vertrekken donderdagmiddag tussen 14.45 en 16.45 uur vanaf de opstaplaatsen. Onderweg naar Maastricht stoppen we bij een gezellig restaurant voor een heerlijk 3-gangendiner. We komen rond 20.00 uur aan in Maastricht en kunnen met de bus tot vlak bij het Vrijthof komen, zodat u nog maar een klein stukje moet wandelen.

Vanaf 20.30 uur kunt u plaats nemen. Om 21.00 uur begint het concert.
Graag overmaken op NL54 RABO 0113 5384 56 ten name van Seniorenvereniging Bres met de vermelding Andre Rieu
Aanmelden per mail: kbojanine@kpnmail.nl of telefonisch 073-503203

Op stap met…  
Donderdag 12 mei Dagboek van een Herdershond.

Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht presenteren de spektakel musical ‘Dagboek van een herdershond, de ziel van de zuiderling komt tot leven! Een van de grootste live entertainment producties die van mei tot en met juni 2022 exclusief te zien in een speciaal gebouwd pop-up theater in het MECC Maastricht. In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een parochie in Geleen.
Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Tegen de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve kapelaan Odekerke probeert zich staande terug in de tijd. De legendarische televisie serie die van 1978 tot 1980 te zien was, wordt in een regie van Servé Hermans naar het theater gebracht. De creatives zijn o.a. André Breedland, Ad van Dijk en Martin Michel, bekend van o.m de musicals Ciske de Rat, Cyrano en Grease.
Vertrek vanaf d’n Inloop: 14.30 uur.
Prijs: € 125.- 1e rang (de beste plaatsen!): aanmelden tot 7 april.
Om 16.00 uur gaan we aan tafel voor een heerlijk 3 gangendiner in het noorden van Limburg voordat we doorrijden naar het MECC in Maastricht.
De voorstelling start om 19.00 uur en tussen de aktes is een pauze van 20 minuten voorzien.
Omstreeks 21.45 uur vertrekken we naar Berlicum waar we omstreeks 23.00/23.15 uur weer aankomen. Einde van deze onvergetelijke middag en avond!
Vervoer per luxe touringcar. Begeleiding en service van een ervaren chauffeur/ reisleider;
Programma zoals beschreven; 1e rang zitplaatsen musical Dagboek van een Herdershond; 3-gangendiner

Aanmelden: Voorkeur via de mail kbojanine@kpnmail.nl. Of telefoon 073-5032036
Bedrag overmaken bij aanmelding NL54RABO 0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres onder vermelding Dagboek van een Herdershond.

 

VGZ Contributie retour 2021 en 2022
Leden, die aanvullend verzekerd zijn bij VGZ, kunnen hun contributie retour krijgen. Op onze website staat beschreven hoe. Op de website van KBO Brabant vind u twee linken met een handleiding hiervoor.
https://www.kbo-brabant.nl/contributie-retour-2021/
https://www.kbo-brabant.nl/contributie-retour-2022/

U kunt natuurlijk ook gewoon zoeken op de site van KBO Brabant met de zoekwoorden: contributie retour.

 

Wet langdurige zorg
Dit is de tijd van het jaar dat de contributie voor het lidmaatschap van BRES (inclusief de afdracht aan KBO-Brabant) wordt geïnd.
Helaas is dat ook vaak het moment dat lidmaatschappen ophouden wegens overlijden eerder dat jaar of wegens opname in een verpleeghuis. Als blijkt dat een van de partners is opgenomen, kan het voor de achterblijvende partner verstandig zijn om advies in te winnen bij een vrijwilliger van het WLZ-team van KBO-Brabant: wat te doen met de AOW, kiezen voor een alleenstaanden- of een gehuwden AOW? De hogere alleenstaanden-AOW lijkt aantrekkelijk, maar kan grote nadelige financiële gevolgen hebben.

De vrijwilligers van het WLZ-team van KBO Brabant kunnen precies uitzoeken wat in de betreffende situatie de juiste keuze is. Leden die zich in zo’n situatie (gaan) bevinden willen we graag wijzen op het WLZ-team. Dit is een tamelijk nieuwe dienstverlening van KBO-Brabant. Er zijn al de nodige financiële rampen voorkomen en zelfs teruggedraaid dankzij de WLZ-adviseurs. Bent u geïnteresseerd in een gesprek en advies, dan verwijzen wij u bij deze door naar KBO-Brabant: tel. no. 073 644 40 66. Naam en telefoonnummer worden genoteerd en iemand van het WLZ-team neemt dan contact met u op.

Het uitbrengen van een advies vergt doorgaans twee bezoeken. Ter dekking van de onkosten die de WLZ-vrijwilliger maakt voor kopieer-, telefonie- en reiskosten, rekent KBO Brabant een eigen bijdrage van in totaal € 25,– per adres, direct te betalen aan de WLZ-adviseur.

 

Driewiek journaal

Het verrassingsdiner bij Smaakvol is (bijna) vlekkeloos verlopen.
Iedereen heeft genoten, van het eten, drinken en de muziek van de troubadour.
Maar de Driewiek zit niet stil. Bij Zeeman was er afgelopen maand een actie om wol te doneren voor onze breiwerken die wij maken voor de voedselbank. De opbrengst was grandioos, een hele grote zak vol.
Wij kunnen weer een flinke tijd vooruit. En het is super aardig dat klanten van Zeeman ons daarbij een warm hart toe dragen. Heel aardig van onze dorpsgenoten.
Jammer genoeg is met carnaval de verkoop van de Blauwe Beren dassen flink tegengevallen, Oeteldonk daarentegen scoorde heel hoog. Zou het komen omdat de jeugd toch het dorp uitgaat?? En dat er te weinig kroegen zijn in Balkum?? Intussen staat de Driewiek wel op de kaart. Het is niet zomaar een breiclubje, maar een actieve werkgroep. Alleen het schrijven van een stukje voor het Driewiekjournaal, dat lukt ze niet..
Op woensdagmiddag wordt er gekletst net een kippenfarm, je moet de vinger opsteken om er tussen te komen, kletsen kunnen ze wel maar schrijven ho..maar…
Verder zijn wij bezig met het ontwerpen van een eigen logo…bijna klaar.
In het volgende Driewiek journaal meer daar over.
Groetjes,Janine

 

Kienen
Kienen op dinsdagmiddag 19 april 2022 van 13:30 tot 16:30 uur

Eindelijk weer een kienactiviteit in d’n Inloop. Op dinsdagmiddag 19 april a.s. gaan Tineke van Helvoort en Gerda Dikkeboom een kienmiddag organiseren. Natuurlijk hopen we op veel belangstellenden.
De entreekosten zijn zoals voorheen € 6,50. Hiervoor krijgt u koffie of thee en 10 speelrondes met kans op prijzen.
Dus houdt u van een gezellige middag met kienen dan bent u van harte welkom op deze middag.

Tineke van Helvoort

 

De film op woensdag
Woensdag 13 april Fukushima 50

Een recente Japanse dramafilm uit 2020. Er komen in Japan jaarlijks grote en kleine aardbevingen voor. Op 11 maart 2011 om 02.46 uur ontstond er voor de kust van Japan de grootste zee/aardbeving ooit. Met een uitslag van 9.0 op de schaal van Richter en vloed-golven van 15 M hoog was deze ongekend. De drie kerncentrales van Fukushima werden vol getroffen en vielen ongecontroleerd uit met als gevolg een ongekoelde “melt down”. Ondanks de dreiging van radioactieve straling en waterstofexplosies bleef het personeel op haar post. Het zwartste scenario was radioactieve straling over een gebied van 250 km2 en een evacuatie van 50 miljoen mensen. Door de inzet van het dappere personeel is het zover gelukkig niet gekomen. Na 9 maanden was de situatie onder controle . Uiteindelijk zijn er circa 100.000 bewoners moeten verhuizen en zijn er wereldwijd 18.000 doden te betreuren geweest.

Woensdag 27 april
De filmavond op 27 april komt helaas door onvoorziene omstandigheden te vervallen

 

Oplossing puzzels KBO:
Medium moeilijkheidsgraad:

En de pittige: